Αλλάζουν όλα σε συγκεντρώσεις και πορείες: «Οργανωτής», αστυνομικός διαμεσολαβητής και ανοιχτοί δρόμοι

File Photo: Στιγμιότυπο από πρόσφατη (4 Φεβρουαρίου 2020) πορεία Πυροσβεστών πενταετούς θητείας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Μείζονες αλλαγές στις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» με σκοπό να μπει τέλος η «ομηρία» του κέντρου των μεγάλων πόλεων από πορείες με μικρή συμμετοχή, φέρνει το νομοσχέδιο που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλλου της Καθημερινής, το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στις διαδηλώσεις, όπως κατάληψη μέρους μόνο του οδοστρώματος, ή η μερική διαφοροποίηση της πορείας της διαδήλωσης, καθώς και τη δυνατότητα η αστυνομική αρχή «λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης».

Με το νομοσχέδιο (με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα») καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και η «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Επίσης, με βάση το νομοσχέδιο:

Ορίζεται «οργανωτής» της κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται προς τούτο με την αστυνομία.

Θεσμοθετείται, με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Καθιερώνεται ο θεσμός του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή που θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής της επί τόπου αστυνομικής αρχής και του «οργανωτή» της διαδήλωσης ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Καθίσταται δυνατή η διάλυση συγκέντρωσης ή πορείας εάν αυτές πραγματοποιούνται ενώ έχει απαγορευθεί νόμιμα η διεξαγωγή τους, ή οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς.

Καθιερώνεται πρόβλεψη αστικής ευθύνης του «οργανωτή» για την αποκατάσταση πιθανών ζημιών. Ο «οργανωτής» απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Στη Βουλή σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: