Ακρίδες της Ερήμου αφανίζουν τα πάντα στην Αφρική: Το Νότιο Σουδάν τέθηκε σε συναγερμό

φωτογραφία via unsplash.com / Max Kukurudziak




Τα σμήνη ακρίδων που έχουν καταστρέψει τις σοδειές και την πανίδα στην ανατολική Αφρική έφτασαν στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αρχές της χώρας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και χρόνια, ανακοίνωσε ο Νοτιοσουδανός υπουργός Γεωργίας και ο FAO.

Αρκετά εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί ήδη υποφέρουν από τη διατροφική ανασφάλεια, ενώ ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ανατολική Αφρική θα αντιμετωπίσει μεγάλη διατροφική κρίση, αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο.

Η Κένυα, η Σομαλία, η Ερυθραία και το Τζιμπουτί αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση με σμήνη ακρίδων εδώ και δεκαετίες, με τα έντομα να έχουν φτάσει ως την Τανζανία, την Ουγκάντα και τώρα το Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νότιου Σουδάν στον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Μεσάκ Μάλο, περίπου 2.000 ακρίδες έχουν ήδη εντοπιστεί στη χώρα. Ο Μάλο πρόσθεσε ότι οι ακρίδες αυτές είναι ενήλικες και αναζητούν περιοχές για να αφήσουν τα αβγά τους και να αποτελέσουν τη βάση τους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ομάδες σκοπεύουν να σημαδέψουν τα σημεία όπου οι ακρίδες θα αφήσουν τα αβγά τους και θα επιστρέψουν σε 14 ημέρες για να σκοτώσουν τα μικρά. Κάθε τρεις μήνες που αναπαράγονται οι ακρίδες μπορούν να παράξουν 20 νέες ακρίδες, αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό των εντόμων που απειλούν τις σοδειές στην ανατολική Αφρική.

Εξάλλου οι ακρίδες της ερήμου μπορούν να ταξιδεύουν 150 χιλιόμετρα την ημέρα και να τρώνε πρασινάδα ίση με το βάρος τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σμήνος μεγέθους ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να καταναλώσει όση τροφή χρειάζονται 35.000 άνθρωποι ημερησίως, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η άφιξη των ακρίδων ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική για το Νότιο Σουδάν, όπου το 60% του πληθυσμού ήδη απειλείται από τον λιμό εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου, της ξηρασίας και των πλημμυρών.

Ο FAO εκτιμά ότι πρόκειται για «τη χειρότερη κατάσταση» που έχει αντιμετωπίσει το Κέρας της Αφρικής εδώ και 25 χρόνια.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.

Τζούμπα, Νότιο Σουδάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: