Ακόμα τρεις ανακλήσεις «χρυσών» διαβατηρίων στην Κύπρο: Στις 29 ανήλθαν οι περιπτώσεις

File photo: Αφαιρείται η Κυπριακή υπηκοότητα από Ρώσους πολίτες μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος




Απόφαση για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας από ακόμα τρεις επενδυτές, έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ»,η σχετική πρόταση υποβλήθηκε πρόσφατα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και εγκρίθηκε.

Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο αριθμός των επενδυτών από τους οποίους αποφασίστηκε να ανακληθεί η υπηκοότητα αυξήθηκε στους 29, αν και οι σχετικές διαδικασίες φαίνεται να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα.

  • Οι τρεις νέες περιπτώσεις προέκυψαν μέσα από τους εκτεταμένους ελέγχους που έγιναν για όλες τις περιπτώσεις πολιτογράφησης επενδυτών, οι οποίοι αποφασίστηκε να διενεργηθούν μετά που ήρθαν στην επιφάνεια οι γνωστές προβληματικές περιπτώσεις με επενδυτές, όπως του Μαλαισιανού Jho Taek Low.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες εξέτασης νέων αιτήσεων σε σχέση με το πρόγραμμα πολιτογράφησης συνεχίζονται κανονικά, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών σε ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, παρόλο που οι σχετικοί κανονισμοί που ζήτησε η Βουλή ακόμα δεν έχουν εγκριθεί.

Οι κανονισμοί βρίσκονται ενώπιον της ad hoc επιτροπής, η οποία αποτελείται από την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον βοηθό Γενικό Λογιστή και ένα μέλος της Νομικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, θεωρήθηκε ότι δεν θα ήταν ορθή η μεταβολή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με την ψήφιση των Κανονισμών, προ της εκπόνησης των συμπερασμάτων της ad hoc Επιτροπής. «Οι όποιες απόψεις της ad hoc Επιτροπής θα καθορίσουν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα σχετικά με την προώθηση των υπό αναφορά Κανονισμών», σημειώνει.

  • Πάντως, σε σχέση με την ανάκληση των διαβατηρίων ακόμα επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, αφού όπως αποκάλυψε παλαιότερα ο «Φ» γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα καταδεικνύει νομοθετικό κενό στην υλοποίηση της συγκεκριμένης προσπάθειας που θα πρέπει να καλυφθεί προηγουμένως με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Στόχος, οι λόγοι ανάκλησης να καλύπτουν και τις περιπτώσεις πολιτογράφησης πολιτών που έγιναν μέσω του επενδυτικού Σχεδίου, κάτι που σήμερα δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία.

Έρχονται κι άλλες αλλαγές
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως πέραν των κανονισμών που βρίσκονται ενώπιον της ad hoc επιτροπής με τους οποίους προφανώς θα γίνει ακόμα αυστηρότερο το πρόγραμμα ώστε να μην υπάρχουν παραθυράκια για πολιτογράφηση ατόμων αμφιβόλου κύρους, ενδεχομένως σύντομα να προκύψει ανάγκη και για περαιτέρω τροποποιήσεις. Η ανάγκη μπορεί να προκύψει από το κοινό σετ κανόνων που ετοιμάζει η Κομισιόν μέσω ειδικής επιτροπής. Αν και θεωρητικά οι κανόνες θα ήταν έτοιμοι στο τέλος του 2019, εντούτοις, δεν προέκυψε τελική κατάληξη ακόμα, και η έκδοσή τους έλαβε παράταση.

Πάντως, η Κομισιόν καταγράφει τα νέα αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Κύπρο, όπως η έκδοση κάρτας Σένγκεν, όμως, την ίδια ώρα καυτηριάζει το γεγονός πως αυτά εφαρμόστηκαν μόνο στο πρόγραμμα πολιτογράφησης και όχι και στο πρόγραμμα μόνιμης παραμονής, παρόλο που κι αυτό δημιουργεί παρόμοιους δυνητικούς κινδύνους.

Φιλελεύθερος-Αντώνης Αντωνίου

Δεύτερος νεκρός στα Κατεχόμενα από την πυρκαγιά στο νοσοκομείο στη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: