Αυτό είναι το νέο λιμάνι της Λάρνακας: Μαρίνα, ξενοδοχεία, πύργοι και πισίνες [photos]

Τα σχέδια για το νέο λιμάνι της Λάρνακας. Φιλελεύθερος




Τα πρώτα σχέδια του επενδυτή για την ανάπτυξη της μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση της αρχικής συμφωνίας.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες, η περιοχή της μαρίνας θα αλλάξει ριζικά με ξενοδοχεία, πισίνες και τρεις πύργους. Δίπλα θα αναπτυχθεί και το λιμάνι το οποίο θα δέχεται – σύμφωνα με τις εικόνες – και κρουαζιερόπλοια.

  • Συγκεκριμένα, το έργο όπως ανακοινώθηκε, θα περιλαμβάνει λιμενικές υποδομές, μαρίνα, ανάπλαση και ανάπτυξη γης, οδικού δικτύου, χώρους πρασίνου, πάρκα και πεζόδρομους καθώς και οικιστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αναψυχής και άλλες κοινωνικές αναπτύξεις σε μια περίοδο 10 με 15 χρόνων, με επιπλέον ετήσιες οικονομικές δραστηριότητες, μόνο στη Λάρνακα.

Όσον αφορά την Μαρίνα της Λάρνακας, η πρόταση της εταιρείας Kition Ocean Holdings περιλαμβάνει την επέκταση της υφιστάμενης Μαρίνας, ούτως ώστε να μπορεί να φιλοξενεί 650 σκάφη, μήκους από 5 μέχρι 150 μέτρα. Η νέα Μαρίνα θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής και πρασίνου, παιδότοπους, εμπορικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, πολυτελείς επαύλεις, και ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενεί φοιτητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να σπουδάσουν και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στην διαχείριση ξενοδοχείων, ιατρικών σπουδών και σπουδών που σχετίζονται με την θαλάσσια βιομηχανία.

Το έργο, το οποίο εκτιμάται να έχει κόστος υλοποίησης πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που θα έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Αναμένεται δε ότι κατά την ολοκλήρωση του θα δημιουργηθούν πέραν των 2500 θέσεων εργασίας, αποφέροντας τεράστια έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στον «Φ», ο δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Βύρας, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που είχε από τους αρμοδίους που μετείχαν στη διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς, η επένδυση κινείται στα πλαίσια τα οποία καθόρισε και επιζητούσε η πόλη. Δηλαδή: 1) Εμπορική χρήση του νέου λιμανιού από την οποία θα αποκλείονται ραδιενεργά υλικά, λάσπη και άλλα επιβαρή υλικά. Άλλες συμβατές χρήσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών και κοινοποιήθηκαν στους επενδυτές. 2) Τουριστική δραστηριότητα η οποία θα περιλαμβάνει εκβάθυνση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να μπορεί να δέχεται μεγάλου εκτοπίσματος κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα αναλάβουν να προσελκύσουν και με δικές τους πρωτοβουλίες και προσπάθειες οι επενδυτές. Επίσης, η επένδυση θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες και πολυτελή ξενοδοχειακά διαμερίσματα, οικιστικές μονάδες για μόνιμη εγκατάσταση-επένδυση, χώρους αναψυχής, πρασίνου κ.λπ.

Για τους λόγους που καθυστέρησε η συμφωνία, ο κ. Βύρας είπε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε όλο αυτό το διάστημα, έγινε μια επίπονη διαβούλευση, για μια πολύ μεγάλη επένδυση, γεγονός που απαιτούσε μακρά και προσεκτική διαβούλευση. Επαναλαμβάνοντας ότι θα αναμένει το τελικό κείμενο της υπογραφής της συμφωνίας για να εκφραστεί ανεπιφύλακτα, ο κ. Βύρας πρόσθεσε πως θέλει να πιστεύει ότι στη θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων λήφθηκε πρόνοια και για τις εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες για θέματα που αφορούν στην πορεία του έργου.

«Μιλούμε για ένα έργο σαφώς κατά πολύ μεγαλύτερο από το έργο της μαρίνας στην Αγία Νάπα, το οποίο θεωρήθηκε ήδη ένα πολύ μεγάλο έργο για τον τόπο», είπε επίσης ο δήμαρχος Λάρνακας για να καταδείξει το μέγεθος της επένδυσης, αλλά και της αξίας που έχει για τη Λάρνακα και την Κύπρο ευρύτερα. Σημείωσε ακόμη ότι με βάση την ενημέρωση που είχε χθες, είναι δυνατό ακόμη και σε έξι περίπου μήνες από τώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επένδυση. Εάν επαληθευτεί η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών για το έργο, τότε από την επένδυση στο λιμάνι Λάρνακας θα έχει αύξηση το ΑΕΠ της Κύπρου γύρω στα €120 εκατ. τον χρόνο, ανέφερε ο κ. Βύρας, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση. «Σε συνδυασμό με την ορατή πλέον προοπτική μετακίνησης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και απελευθέρωσης και ανάπτυξης αυτού του τμήματος του παραλιακού μετώπου, γίνεται αντιληπτό για ποιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μιλούμε ότι διανοίγονται τα επόμενα χρόνια για την πόλη της Λάρνακας», σημείωσε ακόμη ο δήμαρχος της πόλης.

Philenews/Insider

Πρώτη στην ΕΕ στους … γάμους η Κύπρος: Οι περισσότεροι γάμοι σε σχέση με τον πληθυσμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: