Άφαντος ο «Σαράφης»: Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

File Photo: Από συνεδρίαση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Αρνήθηκε να παραστεί στην προανακριτική ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν βίαια προσαγωγή [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι θέμα ωρών η αποκάλυψη της ταυτότητας του μάρτυρα [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Επίθεση από Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για θεσμική εκτροπή [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ]

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε ύβρεις

Ύβρεις και “ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής”, καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ανάρτηση του πρώτου.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των ‘αρμών της εξουσίας’, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή, σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Τασούλας: Η εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης

H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, είναι η απάντηση που έδωσε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει:

«Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Καραθανασόπουλος: Η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους

“Από την αρχή συμμετοχής μας στην προανακριτική επιτροπή αναδείξαμε την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές και επομένως την ανάγκη εξέτασης όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων», με αφαίρεση της κουκούλας, πλήρη στοιχεία και φυσική παρουσία” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, Νίκος Καραθανασόπουλος.

“Ο ένας εκ των δύο «προστατευόμενων» μαρτύρων αρνήθηκε εξ αρχής την εξέταση, ενώ ο άλλος παρότι αρχικά είχε δεχθεί, τελικά αρνήθηκε και αυτός να προσέλθει. Όμως η βίαιη προσαγωγή σε καθεστώς ανωνυμίας δε λύνει το πρόβλημα, γι’ αυτό και το ΚΚΕ δε συμφώνησε με αυτήν την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους” πρόσθεσε.

“Οι ευθύνες για τη εξέλιξη αυτή βαραίνουν και την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, που αποδέχεται το θεσμό των «προστατευόμενων», «ανώνυμων» μαρτύρων και δεν καταργεί το νόμο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίσθηκε με πάθος τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, παρότι κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου 2928/2001, δηλαδή του τρομονόμου, είχε καταγγείλει ως επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα αυτήν την διαδικασία” ανέφερε, επίσης, ο Ν. Καραθανασόπουλος, καταλήγοντας:

“Η αντίθεσή μας αυτή δεν αφορά μόνο την υπόθεση που εξετάζεται, αλλά συνολικά την καταδίκη και απόρριψη μιας διάτρητης και επικίνδυνης διαδικασίας. Θεωρούμε ότι το κράτος και οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν μάρτυρες που το έχουν ανάγκη και αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνον σε συνθήκες επωνυμίας και όχι μιας δήθεν ανωνυμίας”.

Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάνε το θέμα στις ευρωπαϊκές Αρχές

Την κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλουν, με κοινή δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους, «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ’ όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία.

Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2019/1937, αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τα κόμματα που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρά την έντονη αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όχι μόνο επιχείρησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου της Novartis, αλλά επέδειξαν και υπερβάλλοντα “εισαγγελικό και αστυνομικό” ζήλο, εκδίδοντας ένταλμα βίαιης προσαγωγής σε βάρος ενός εκ των μαρτύρων με τον κωδικό “Μάξιμος Σαράφης” ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα (Τρίτη 18/2/2020) ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δημόσια.

Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος από την Εισαγγελία Διαφθοράς με την προστασία του, με το ένταλμα ανά χείρας, τον αναζήτησε στο σπίτι του για να τον προσαγάγει βιαίως στην Επιτροπή. Και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία έχει κληθεί για αύριο (Τετάρτη) 19/2 με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ Didier Reynders (Ντιντιέ Ρέιντερς) δηλώνει ότι δεν θα εμφανισθεί στην Επιτροπή, αφού τονίζει πως: “Είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα”».

Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «το μήνυμα είναι σαφές: όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο ελληνικό κράτος Δικαίου, την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας».

Το κείμενο υπογράφουν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κούλογλου.

Απορρίφθηκε η αίτηση Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση Πλεύρη

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αίτηση εξαίρεσης για τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, το οποίο κατέθεσε σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αρνήθηκε να παραστεί στην προανακριτική ο “Σαράφης”: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: