7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στα επεισόδια για την υπηκοότητα στην Ινδία εν μέσω της επίσκεψης Τραμπ

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ινδική πρωτεύουσα και ενώ διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ και κατά της νέας νομοθεσίας πέταγαν πέτρες και τούβλα. EPA/STR
Επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός αστυνομικού, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών καθώς και αστυνομικών εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων εναντίον της νέας νομοθεσίας περί ιθαγένειας στο βορειοανατολικό Νέο Δελχί.

Αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν, ιδιοκτησίες καταστράφηκαν, ενώ πέρα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ και κατά της νέας νομοθεσίας πέταγαν πέτρες και τούβλα. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ινδική αστυνομία.

Ωστόσο ο Δρ. Ρατζές Κάλρα, ανώτερο στέλεχος της διοίκησης νοσοκομείου στο Νέο Δελχί, επισήμανε ότι «κάποιοι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο έφεραν τραύματα από σφαίρες». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι από τους 25 που ανέφεραν αρχικά πηγές που πρόσκεινται στην αστυνομία, κάνοντας λόγο για 90. Νωρίτερα, αξιωματικός της ινδικής αστυνομίας έκανε λόγο για επτά νεκρούς και 150 τραυματίες.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ινδική πρωτεύουσα χθες Δευτέρα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εντός της ημέρας.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε τομείς της πρωτεύουσας με μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων.

Η εξαίρεση των μουσουλμάνων

Ο νέος νόμος, που επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης της ινδικής υπηκοότητας για μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων από γειτονικές χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, εξαιρεί τους μουσουλμάνους.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν πως ο νόμος για την υπηκοότητα που προώθησε η κυβέρνηση του Μόντι το 2019 αντιβαίνει τον κοσμικό χαρακτήρα του ινδικού κράτους. Παρότι το Σύνταγμα της Ινδίας ορίζει ότι το κράτος αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ίσους ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, η κυβέρνηση του Μόντι και του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος BJP οδεύει να περιθωριοποιήσει ή ακόμα και να μετατρέψει σε απάτριδες μεγάλο μέρος των ινδών μουσουλμάνων και ιδίως των κατώτερων καστών.

Το BJP διαβεβαιώνει ότι ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον κανενός Ινδού, ινδουιστή ή μουσουλμάνου.
Οι διαδηλώσεις όμως, που γενικά ήταν ειρηνικές ως τώρα, δεν έχουν σταματήσει σε πόλεις της χώρας, με τις μουσουλμάνες να τίθενται συχνά επικεφαλής τους.

Ηγετικό στέλεχος τοπικής οργάνωσης του BJP απείλησε γυναίκες που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία κοντά σε σταθμό του μετρό στο βορειοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας ότι θα είναι αναγκασμένες να φύγουν από την Ινδία αφού ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, μετέδωσε το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο Δελχί, Ινδία

3,2 εκατομμύρια πολίτες στον Καναδά ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2018

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal