«Ξεπούλημα στην Ελλάδα», γράφει η Berliner Zeitung: Ανεβάζει ρυθμό ο Μητσοτάκης στις ιδιωτικοποιήσεις

File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. EPA, JULIEN WARNAND




«Το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εδώ και καιρό προχωρούσε αργά. Τώρα ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει ταχύτητα. Ελπίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση, στην ελληνική οικονομία που ακόμη είναι σημαδεμένη από την κρίση», αναφέρει η Berliner Zeitung, για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και τίτλο «Ξεπούλημα στην Ελλάδα».

  • Όπως παρατηρεί ο σχολιογράφος: Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν στο παρελθόν μια ατέρμονη ιστορία απογοητεύσεων και αποτυχιών. Οι ιδιωτικοποιήσεις ανήκουν στους όρους που η Ελλάδα πρέπει να φέρει εις πέρας για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2010. Τα κέρδη θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την αποπληρωμή των χρεών (…) Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα κάποιες φορές αποτύγχαναν λόγω νομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων άλλοτε γιατί στα χρόνια της κρίσης δεν βρέθηκαν αγοραστές κι άλλοτε πάλι γιατί υπήρχε πολιτική αντίταση (…)».

Όπως σημειώνει το άρθρο: «Ο Μητσοτάκης θέλει να σπάσει αυτή την παράδοση. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως όσο επενδύσεις, αν θέλει να αφήσει την κρίση οριστικά πίσω της (…) Οι επενδύσεις είναι ένα μέσο για να εισρεύσει γρήγορα κεφάλαιο στη χώρα».

Το ρεπορτάζ τέλος εστιάζει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση 30% του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων και σημειώνει: «Μέχρι στιγμής το κράτος κατείχε το 55%, το 40% ανήκε στην Avialliance, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο και στον ελληνικό όμιλο Κοπελούζος. Ποιος τελικά θα πλειοδοτήσει αναμένεται να γίνει γνωστό πιθανώς την άνοιξη. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η πώληση του μετοχικού πακέτου θα μπορούσε να φέρει στο κράτος έως και 1,5 δις ευρώ».

DW-Δήμητρα Κυρανούδη

Μπουλντόζες σύντομα στο Ελληνικό: Πλησιάζει η στιγμή έναρξης των έργων, κέρδισαν ΤΕΡΝΑ και Mohegan

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: