Ξανά στο δικαστήριο η οικογένεια του Νικολάου: Θα ζητήσει εκταφή της σορού του

Εκταφή θα ζητήσει η οικογένεια του Θανάση Νικολάου. Φιλελεύθερος




Με αίτημα για εκταφή προχωρά η οικογένεια του Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός το 2005, όταν ήταν 19 μόλις χρονών, κάτω από γέφυρα κοντά στη μονάδα που υπηρετούσε.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, μετά και την απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του νεαρού Αθανάσιου, η οικογένεια θα ζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα άδεια για εκταφή της σορού, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

  • Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ, ο δικηγόρος της οικογένειας, Κωνσταντής Καντούνας, «μετά από 15 χρόνια η οικογένεια θα βρεθεί ξανά στο Δικαστήριο και θα ζητήσει άδεια για εκταφή του Θανάση. Η οικογένεια βρίσκεται σε μία τραγική θέση. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει, μετά από 15 χρόνια να ψάχνω να ξεθάψω το παιδί μου για να δω τι έγινε;», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Καντούνας, ζήτησε και την απόδοση ευθυνών σε όσους έλαβαν μέρος στην διαχείριση της υπόθεσης του θανάτου του 19χρονου.

«Οι γονείς του, από εκείνη την μέρα ζουν μία κόλαση. 15 χρόνια χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά έγινε. Οι συνθήκες ήταν τουλάχιστον περίεργες», ανέφερε, τονίζοντας πως όσοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση, δεν έπιασαν καν δείγματα από DNA για να δουν εάν υπάρχει ταυτοποίηση με άλλα άτομα. «Αν δεν υπήρχε η οικογένεια να τρέχει, τίποτα από αυτά δεν θα γίνονταν», εξηγεί.

Παράλληλα, ο κ. Καντούνας δήλωσε πως οι αρμόδιοι πήγαν στην σκηνή, θεώρησαν πως επρόκειτο για μία αυτοκτονία και δεν προχώρησαν στα απαραίτητα βήματα που έπρεπε να γίνουν. «Η απόφαση αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στην Αστυνομία που έκανε τη διερεύνηση, ενώ γίνονται και αναφορές για αμέλειες του ιατροδικαστή», είπε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως στις 21.11.2007 η Θανατικός Ανακριτής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, εξέδωσε πόρισμα σε σχέση με τα αίτια του βίαιου και αφύσικου θανάτου του στρατιώτη Αθανάσιου Νικολάου Χαραλάμπους.

  • Το πόρισμα αναφερόταν στη νενομισμένη νεκροψία επί της σωρού του θανόντα η οποία διενεργήθηκε από τον ιατροδικαστή Π. Σταυριανό. Αυτός διαπίστωσε ότι «το πτώμα εξωτερικά έφερε κατάγματα της δεξιάς πηχιοκαρπικής χώρας, δεξιού γόνατος και δεξιού μηριαίου οστού. Το πτώμα έφερε βαρύτατες κακώσεις, ενώ ο θάνατος οφείλετο σε υποσκληρίδιο και υπαραχνοειδή αιμορραγία, κατάγματα πλευρών και στέρνου, ρήξη δεξιού πνεύμονα με αιμοθώρακα, ρήξη δεξιού νεφρού και ρήξη μεσεντερίου με αιμοπεριτόναιο κατόπιν πτώσης εξ ύψους. Απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας».

Ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Σταυριανός προέβαλε τη θέση ότι αιτία του θανάτου ήταν οι κακώσεις κατόπιν πτώσης εξ ύψους. Το τελικό πόρισμά του ήταν ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού επεσυνέβηκε κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτοκτονία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καντούνας διερωτήθηκε τι θα κάνει ο Αρχηγός της Αστυνομίας και το αρμόδιο Υπουργείο για αυτό, όπως και ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής. «Θα τον ξαναχρησιμοποιήσουν; Όλοι αυτοί που έκαναν αυτή την ελλιπέστατη έρευνα, θα αποδοθούν ευθύνες;», εξήγησε.

Τέλος, κάλεσε όπως η κοινωνία, η οποία και πληρώνει το οικονομικό κόστος της υπόθεσης αυτής, έχει κάποιο όφελος και αυτό θα είναι «άτομα τα οποία είναι ακατάλληλα να χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις, να μην ξαναχρησιμοποιηθούν».

Πηγή: philenews

Καταδίκη της Κύπρου από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Νικολάου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: