Βόμβα σε διαιτητή: Βοήθεια από την UEFA αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Από τη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Δ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ




Βοήθεια σε τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη θα ζητηθεί από κλιμάκια εξειδικευμένων Υπηρεσιών της UEFA, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή απογευματινή σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργου Σαββίδη, και στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη και του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Γιώργου Κούμα, με θέμα τα τεκταινόμενα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Παρόντες στελέχη του Υπουργείου, της Αστυνομίας και της ΚΟΠ.

Την σύσκεψη είχε ζητήσει ο κ. Κούμας για συζήτηση τόσο της βομβιστικής επίθεσης εις βάρος συγκεκριμένου διαιτητή όσο και για τους προσυνεννοημένους αγώνες.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης καταδίκασε την βομβιστική επίθεση εναντίον συγκεκριμένου διαιτητή.

«Ανεξάρτητα κινήτρων είναι ένα θλιβερό γεγονός. Συγκαλέσαμε την σύσκεψη για να συζητήσουμε τόσο για την βομβιστική επίθεση όσο και για τους κόκκινους φακέλους, οι οποίοι δυστυχώς έκαναν την εμφάνιση τους σε μεγάλο αριθμό τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική σύσκεψη σε πολύ καλό κλίμα, κατά την οποία διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι κοινός είναι ο στόχος και κοινός ο σκοπός μεταξύ της Αστυνομίας, του Υπουργείου, της Κυβέρνησης κατ΄ επέκταση και της ΚΟΠ σε αυτά το θέμα.

«Η εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων και αναφέρομαι τόσο στην χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων όσο και την βομβιστική επίθεση δεν είναι εύκολη.

Δυστυχώς, τα στοιχεία που έρχονται από τους κόκκινους φακέλους δεν δίδουν κατεύθυνση στα άτομα τα οποία χειραγώγησαν ή αποπειράθηκαν να χειραγωγήσουν αγώνες. Υπάρχει, όμως, πλήρης βούληση μεταξύ Αστυνομίας και ΚΟΠ για συνεργασία και εξιχνίαση. Ελπίζουμε ότι κάποιος, κάποιοι συναισθανόμενοι το κακό που γίνεται στο κυπριακό ποδόσφαιρο από τα γεγονότα αυτά θα μιλήσουν», συμπλήρωσε.

Κατά τη σύσκεψη, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις.

«Πρώτη απόφαση την οποία μπορούμε να ανακοινώσουμε είναι για να ζητηθεί βοήθεια σε τεχνογνωσία και σε εμπειρογνωμοσύνη από κλιμάκια εξιδεικευμένων υπηρεσιών της ΟΥΕΦΑ. Μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ με τα όργανα της ΟΥΕΦΑ και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έρθουν στην Κύπρο ειδικοί σε θέματα διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων για να μπορέσουν να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τις κυπριακές αρχές τόσο για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων γενικά, αλλά και ειδικότερα των συγκεκριμένων κόκκινων φακέλων που εκκρεμούν στην Αστυνομία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι πήραν και άλλες αποφάσεις και άλλα μέτρα, τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας.

«Είναι μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν στον επιδιωκόμενο σκοπό. Γενικά, ήταν μια συζήτηση ουσίας και πραγματικά ελπίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο κ. Σαββίδης επανέλαβε την σοβαρή ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος συμμερίζεται την αγωνία όλων για τα θλιβερά αυτά γεγονότα στο χώρο του ποδοσφαίρου και όπως είπε χθες, θα συγκαλέσει σύσκεψη υπό την προεδρία του τόσο για το θέμα της αναβάθμισης των σταδίων αλλά θα συζητήσει και επίσης θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς .

«Θέλω να επαναλάβω την βούληση της Κυβέρνησης για να καταπολεμήσει την διαφθορά. Η Κυβέρνηση αυτή θέσπισε το νόμο που εμποδίζει την χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Καθιστά το αδίκημα της χειραγώγησης ή της απόπειρας χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων σαν αδίκημα διαφθοράς και προνοούνται ποινές φυλάκισης από 5 έως 7 χρόνια», συμπλήρωσε.

Πρόεδρος ΚΟΠ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα είχαμε ένα θλιβερό γεγονός, το οποίο θα διερευνηθεί από τις αρχές του κράτους.

«Βάσει του γεγονότος, οι διαιτητές μας πήραν απόφαση να έχουν αποχή την ερχόμενη αγωνιστική. Εμείς σαν ΚΟΠ είμαστε οι διοργανωτές, είμαστε οι άμεσοι υπεύθυνοι για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο και έχουμε να δώσουμε λόγο στην ΟΥΕΦΑ, στην ΦΙΦΑ, στην κυπριακή κοινωνία και στο κυπριακό κράτος», ανέφερε.

«Τις τελευταίες μέρες υπήρχε μια έξαρση στην εισροή φακέλων για προσυνεννοουμένους αγώνες, τους οποίους η ΚΟΠ εφαρμόζοντας σε πρώτη φάση τους δικούς της κανονισμούς με σοβαρές πειθαρχικές ποινές, τα παρέδωσε στις αρχές του κράτους και στην Αστυνομία», σημείωσε.

Ο κ. Κούμας είπε ότι σήμερα το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματούχο της ΟΥΕΦΑ, και ζήτησε την συνδρομή της μητέρας Ομοσπονδίας για να βοηθήσει σε όλα τα ανοικτά θέματα στο ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά τους φακέλους, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε ότι αναμένει ενημέρωση πότε θα μπορέσουν να έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονας από το ειδικό τμήμα της ΟΥΕΦΑ και από την εταιρεία που ετοιμάζει τους φακέλους και με την οποία η ΟΥΕΦΑ συνεργάζεται, για να έρθουν να διευκολύνουν και να βοηθήσουν την Αστυνομία να μπορέσει να εξιχνιάσει τους φακέλους που έρχονται.

«Θα ζητήσω από την ΟΥΕΦΑ, αν είναι δυνατόν, να έρθει ακόμα ένας τεχνοκράτης για να κάνει ένα σεμινάριο τόσο στα σωματεία μας όσο και στα ΜΜΕ τι σημαίνει αυτός ο περιβόητος φάκελος, τι περιλαμβάνει και όταν ο φάκελος έρχεται με υποδείξεις πόσο ασφαλές είναι ο φάκελος να είναι σωστός.

Γι΄ αυτό θεωρώ σωστό ότι αυτά πρέπει να βγουν από το στόμα των ανθρώπων που τους δημιουργούν, που τους φέρνουν, που αποφασίζουν για να ενημερωθούν τα μέλη μας στα σωματεία και να τους δώσουν κάποιες συμβουλές πως θα μπορούσαν να σταματήσουν εντός των τειχών τα προβλήματα που υπάρχουν με την χειραγώγηση αγώνων, που σε αρκετές περιπτώσεις ίσως να μην έχουν εμπλοκή τα ίδια τα σωματεία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ επεσήμανε την αποφασιστικότητα τόσο της Κυβέρνησης, του Υπουργού και του Αρχηγού για να προχωρήσουν στην ουσία και να κάνουν ότι είναι απαραίτητο, ότι είναι δυνατόν να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο να πάρει την θέση που του αξίζει, γιατί δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα, εκτός από τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των διαιτητών, η χειραγώγηση αγώνων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Αρχηγός Αστυνομίας

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι ως Αστυνομία έχουν πάρει κάποιες αποφάσεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης του όλου περιστατικού, της βομβιστικής επίθεσης εναντίον συγκεκριμένου διαιτητή.

Όσον αφορά την χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ως Αστυνομία, σε πρωινή σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ούτως ώστε και η έκρηξη βόμβας, -η υπόθεση αυτή η σοβαρή- να εξιχνιαστεί πλήρως, αλλά και όσον αφορά την χειραγώγηση των ποδοσφαιρικών αγώνων να συνεργαστούμε με τους οποιουσδήποτε εμπειρογνώμονες έρθουν από την ΟΥΕΦΑ, να συνεργαστούμε πλήρως με την ΚΟΠ, μια συνεργασία η οποία βέβαια υπάρχει και συνεχίζεται. Εμείς ως αστυνομία θεωρώ ότι θα κάνουμε εκείνες τις ενέργειες που πρέπει, έτσι ώστε αυτά τα θέματα να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπλήρωσε.

Ερωτήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτηθείς αν η χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί κάποιων μη έντιμων διαιτητών και παραγόντων, πυροδότησε το κλίμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι εδώ συζητάμε κόκκινους φακέλους και βομβιστική επίθεση.

«Δεν φαντάζομαι να αναφέρεστε ότι είναι δυνατόν αυτή η τοποθέτηση του Προέδρου να έχει σχέση είτε με το ένα είτε με το άλλο. Το τι εννοεί ο Πρόεδρος πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο και πιστεύω ότι δεν είμαι εγώ το αρμόδιο πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει να επεξηγήσει τις αποφάσεις του Προέδρου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για θέματα χειραγώγησης αγώνων και κόκκινων φακέλων, ο κ. Σαββίδης είπε πως όταν κυνηγάς να βρεις στοιχεία πού στοιχημάτισε, ποιος στοιχημάτισε σε χώρες εκτός της δικαιοδοσίας σου, δεν είναι εύκολο πράγμα να βρεις τα στοιχεία αυτά.

«Όταν έρθει ο «κόκκινος» φάκελος, ο οποίος είναι μια έκθεση του ειδικού Τμήματος της UEFA, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει έντονη στοιχηματική δραστηριότητα, ή ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ή μη αναμενόμενο αποτέλεσμα, και κάποτε δίδεται ευθύνη σε μια από τις δύο ομάδες, κάποτε δεν δίνεται, κάποτε δίνεται και στις δύο ομάδες.

Δεν παρέχονται πάντοτε στοιχεία και δεν είναι εύκολο να βρεις ποιοι είναι αυτοί που στοιχημάτισαν, ποιοι είναι αυτοί που προσπορίστηκαν τα κέρδη. Και δεν είναι και εύκολο να εντοπίσεις ποιο είναι το κύκλωμα των ανθρώπων που εμπλέκονται σε μια υπόθεση διαφθοράς», πρόσθεσε.

Όπως είπε, από τα μεγάλα σκάνδαλα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων της Ευρώπης, «και αναφέρομαι στην περίπτωση της Ιταλίας, της Ελλάδας, δεν ήταν ούτε εκείνοι απροετοίμαστοι, ούτε αδιάβαστοι, απλούστατα είχε η Αστυνομία εκείνο το όπλο που χρειάζεται για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αυτόν ή αυτούς, οι οποίοι συνεννοούνται στο να χειραγωγήσουν αγώνες».

«Είναι τόσο απλό. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορεί να εξιχνιαστεί ένα τέτοιο αδίκημα, αλλά με τα στοιχεία που έρχονται από τους φακέλους, όσο μελετημένος κι αν είσαι, από μόνο του δεν αρκεί για να καταλήξεις σε σύλληψη και πολύ δε περισσότερο, σε καταδίκη οποιουδήποτε υπόπτου», σημείωσε.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ όπως οι εμπειρογνώμονες της UEFA μεταβούν στην Κύπρο, «διότι θεωρώ πως είναι σημαντικό να ξέρει ο Κύπριος αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση το πώς ακριβώς μαζεύονται τα στοιχεία και πώς καταρτίζονται οι φάκελοι, αλλά και να ακούσει την πληροφόρηση αυτή από πρώτο χέρι, από τους ανθρώπους που καταρτίζουν τους φακέλους αυτούς».

«Ήταν μια απόφαση την οποία πήραμε σε συνεννόηση, εξού και ζήτησα από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ όπως οι εμπειρογνώμονες μεταβούν στην Κύπρο, διότι θέλω να δοθεί και ο χρόνος και η δυνατότητα σε όσον το δυνατόν περισσότερους αρμόδιους – πέραν από την Αστυνομία – και στα Σωματεία και τους Προέδρους τους, ώστε να μπορούν κι αυτοί να βοηθήσουν, διότι, δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι ένοχοι», ανέφερε.

Η βούληση, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, υπάρχει και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση οποιαδήποτε ολιγωρίας είτε από την Κυβέρνηση, είτε από την Αστυνομία, είτε από την ΚΟΠ.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας με αυτά που σήμερα αποφασίσαμε και ελπίζουμε ότι η Βουλή θα προχωρήσει με ψήφιση του Νόμου για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την ερχόμενη Παρασκευή, για να μπορεί να δοθεί αυτό το εργαλείο στην Αστυνομία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, ερωτηθείς για την αναβολή του πρωταθλήματος, είπε ότι υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες: Είναι το αγωνιστικό και είναι και το ηθικό.

«Η απόφαση των διαιτητών να απέχουν και λογική έχει. Δεν είναι ένα φαινόμενο που έγινε μια φορά. Με ανησύχησε γιατί είναι ένα φαινόμενο που έγινε εις βάρος ενός νέου διαιτητή, που αν είναι για ποδοσφαιρικούς λόγους που έγινε είναι αδιανόητο. Ενώ γίνεται μια προσπάθεια στο χώρο της διαιτησίας να έρθουν νέα άτομα, να προσελκύσουμε νέους διαιτητές, έχουμε αυτά τα φαινόμενα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το ποδόσφαιρο μας κάποιες φορές το προσβάλουμε και εμείς οι ίδιοι».

«Οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε θέση να το σεβόμαστε , να το βοηθούμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα κακώς έχοντας. Αυτός είναι ο στόχος μου σαν Πρόεδρος της ΚΟΠ», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις σημερινές του επαφές με τους διαιτητές, ο κ. Κούμας είπε ότι είχε σήμερα συνάντηση με τον διαιτητή, που δέχθηκε την επίθεση, και την οικογένεια του και μετά πήγε στο σεμινάριο των διαιτητών.

«Μίλησα με τους διαιτητές, τους είπα αυτά που είχα να τους πω, και τους είπα κύριοι θέλω να αποφασίσετε μαζί με το σύνδεσμο σας τι θέλετε. Και εγώ σαν Πρόεδρος θα σεβαστό την απόφαση σας όποια και να είναι, γιατί έχει να κάνει με τις οικογένειες σας, με τα παιδιά σας και την ασφάλεια σας. Έκαναν τις επαφές τους και με ενημέρωσαν ότι η τελεσίδικη τους απόφαση είναι να προχωρήσουν σε αποχή», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θα κάνει για αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Κούμας είπε: «Θα κάνω κάτι μαζί με το κράτος για να βελτιώσουμε τα πράγματα» και πρόσθεσε ότι η πρόταση του προς τους διαιτητές ήταν να μην ξεκινήσουν οι αγώνες για 10΄, να δώσουν τα μηνύματα τους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα φέρουν ξένους διαιτητές για τους αγώνες, ο κ. Κούμας είπε ότι δεν υπάρχει θέμα λόγω τη αποχής των διαιτητών να φέρουν ξένους διαιτητές.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

 

Πέθανε ο παλιός πρωταθλητής στίβου Στεφανίδης: Το Σάββατο, στη Λεμεσό η κηδεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: