Βίντεο – σοκ από New York Times: Πώς σε 7 λεπτά το ουκρανικό boeing έγινε συντρίμμια

File photo: Συντρίμμια του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από ιρανικούς πυραύλους. EPA/ABEDIN TAHERKENAREHEPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Δημοσιογραφική ομάδα των New York Times αξιοποιώντας υλικό από τα δεδομένα πτήσης του μοιραίου ουκρανικού boeing, σοκαριστικά βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφικό υλικό από το σημείο ΄της συντριβής, παρουσίασαν βίντεο το οποίο παρουσιάζει την καθαρότερη μέχρι στιγμή εικόνα από τα γεγονότα που οδήγησαν στην συντριβή του ουκρανικού Boeing και τον θάνατο των 176 επιβαινόντων τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου.

Το συγκλονιστικό βίντεο της εφημερίδας υπό τον τίτλο “Ουκρανική πτήση 752: Πώς ένα αεροσκάφος κατέπεσε σε 7 λεπτά”, αποτελεί μια αναλυτική παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων και ντοκουμέντων, λεπτό προς λεπτό, από την απογείωση του αεροσκάφους μέχρι τη στιγμή που καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο.

«Για να μάθουμε τι συνέβη στην πτήση 752 αφότου αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου, συλλέξαμε δεδομένα πτήσης, αναλύσαμε βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής, ώστε να συνθέσουμε την καθαρότερη μέχρι στιγμής εικόνα  για την ολέθρια πτήση των επτά λεπτών», αναφέρεται στην εισαγωγή του βίντεο.

Όλα ξεκινούν τα ξημερώματα της Τετάρτης, 8 Ιανουαρίου, όταν το Ιράν εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ως μια πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις Αμυνας του Ιράν τίθενται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής για μια πιθανή αμερικανική επίθεση.

Τέσσερις ώρες μετά, στον διεθνή αερολιμένα «Ιμάμ Χομεϊνί» η πτήση 752 των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών ετοιμάζεται για απογείωση. Στις 06:12 το αεροσκάφος απογειώνεται. Ακολουθεί την προγραμματισμένη του πορεία και κατευθύνεται βορειοδυτικά, ανεβαίνοντας στα 2.500 μέτρα μέσα σε τρία λεπτά.

Μέχρι εκείνη το ουκρανικό αεροσκάφος εκπέμπει κανονικά σήμα. Όμως, γύρω στις 06:15 σταματά . Το αεροσκάφος εξακολουθεί να πετάει και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα πλήττεται από πύραυλο. Σε αυτό το σημείο της αφήγησης, οι New York Times παρουσιάζουν βίντεο από το πλήγμα  αλλά και από την εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου.

Η σύγκρουση στον αέρα έχει ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να τυλιχθεί στις φλόγες. Παρόλα αυτά για λίγα λεπτά εξακολουθεί να πετάει και κάνει αναστροφή προς το αεροδρόμιο.

Γύρω στις 06:19 περαστικός καταγράφει σε βίντεο το αεροπλάνο να χάνει ύψος. Τότε φαίνεται σαν να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν το μοιραίο Boeing καταπέσει, περίπου 10 μίλια από το σημείο όπου εξέπεμψε το τελευταίο του σήμα.

Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο προσκρούει στο έδαφος. Στη συνέχεια, βλέπουμε πλάνα του διαλυμένου αεροσκάφους  με τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών -συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών και φωτογραφικών άλμπουμ- να έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα περίπου 450 μέτρων.

Όπως υπενθυμίζεται στον επίλογο του βίντεο, μετά από πολλές μέρες άρνησης το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη λέγοντας πως επρόκειτο για «ανθρώπινο λάθος» και μια απόφαση που ελήφθη εν μέσω έντασης.

Πηγή: New York Times

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal