Τζον Μπόλτον και άλλους τρεις μάρτυρες θέλουν οι Δημοκρατικοί για τη δίκη Τραμπ

File Photo: O πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. EPA/CRISTOBAL HERRERA




Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εκδήλωσαν χθες την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να γίνουν καταθέσεις μαρτύρων στην επικείμενη δίκη για την καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία, η οποία ελέγχεται κοινοβουλευτικά από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, η προσπάθειά τους για να έχουν εγγυήσεις σχετικά με την διαδικασία δεν φαίνεται να αποδίδει αποτελέσματα.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι θα πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχτούν τις καταθέσεις τεσσάρων μαρτύρων. Μεταξύ αυτών και του Τζον Μπόλτον πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ακόμη και αν η Γερουσία απορρίψει την κατάθεσή του στην αρχή της δίκης.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση του Κογκρέσου στην υπόθεση της Ουκρανίας.

“Οι ψηφοφορίες που θα γίνουν στην αρχή της δίκης για τους μάρτυρες και τα έγγραφα δεν θα είναι οι τελευταίες. Μην απατάστε, θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα αυτό,” δήλωσε ο Σούμερ στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ο ίδιος έχει ανάγκη από τις ψήφους μόλις τεσσάρων από τους 53 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, επί συνόλου 100 γερουσιαστών, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να περάσουν τις θέσεις τους για τις καταθέσεις συγκεκριμένων μαρτύρων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Δημοκρατικοί έχουν στοχοποιήσει πολιτικά “ευαίσθητους” Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές όπως, η Σούζαν Κόλινς και ο Κόρι Γκάρντνερ, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους στις εκλογικές τους περιφέρειες τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Χωρίς την παρουσία και τις καταθέσεις μαρτύρων στην δίκη του προέδρου Τραμπ, οι Δημοκρατικοί φοβούνται πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα ολοκληρώσουν γρήγορα την δίκη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες κατά του Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, η παρουσία μαρτύρων είναι πιθανό να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τους Δημοκρατικούς.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει από την πλευρά του πως θα ήθελε να ακούσει τις καταθέσεις του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του γιου του Χάντερ, του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ, αλλά και του ανώνυμου πληροφοριοδότη, με την καταγγελία του οποίου ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της προεδρικής παραπομπής σε δίκη στην Γερουσία, σε βάρος του Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης δηλώσει πως ίσως προσπαθήσει να εμποδίσει μία κατάθεση του Μπόλτον.

“Θα αρχίσουμε να επιτρέπουμε στους συμβούλους εθνικής ασφάλειας να δηλώνουν δημόσια ότι θέλουν… Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,” δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο χρόνος έναρξης της δίκης του προέδρου Τραμπ στην Γερουσία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχει δηλώσει πως θέλει πρώτα να δει το πλάνο του ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ για την δίκη, πριν προχωρήσει στην αποστολή των διατάξεων παραπομπής του πρόεδρου Τραμπ προς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Όταν η Ούρσουλα διασκέδαζε με πανκ στα μπαρ του Σόχο και ξεχνούσε το κλειδί πάνω στην πόρτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: