Τσεκάρει τη νέα στρατιωτική ηγεσία η Τουρκία: Θέλει έρευνες στις παράνομες θαλάσσιες ζώνες με την Τρίπολη

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την στιγμή που οι κρίσεις των Αρχηγών Επιτελείων φέρνουν ένα ντόμινο στις Ένοπλες Δυνάμεις με ανακατατάξεις, η Τουρκία και πάλι θέλει να προκαλέσει και να μετρήσει τις Ελληνικές αντιδράσεις.

Ζυγίζει όμως το γεγονός πως όσοι ανέλαβαν καθήκοντα στις θέσεις «κλειδιά» είναι αξιωματικοί επιχειρησιακοί που ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο αντίδρασης.

Άλλωστε και από τους προκάτοχούς τους κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν στάλθηκαν μηνύματα ισχύος.

  • Η πρώτη νέα κίνηση είναι η navtex που εξέδωσε η Τουρκία για την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αυτό εκτιμάται πως είναι η αρχή μιας νέας πράξης σ’ ένα «πολυπαιγμένο» από την Τουρκία έργο.

Ο στόχος της μόλις μετρήσει τις αντιδράσεις της ευρύτερης γειτονιάς παραμένει να περάσει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας -εντός ή εκτός -της παράνομης θαλάσσιας ζώνης που βρίσκεται μέσα στο πέρα από κάθε λογικής μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

  • Όλες οι αναλύσεις, οι πληροφορίες και οι κινήσεις αυτό δείχνουν, γεγονός που έκανε τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να γίνουν πολύ ξεκάθαροι για τις Ελληνικές προθέσεις. Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση πρόκλησης τον πρώτο λόγο έχουν Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό που θα κληθούν για την αναχαίτιση είτε αεροσκαφών είτε πολεμικών πλοίων, ερευνητικών ή και γεωτρύπανων.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι όλα τα προαναφερόμενα θα συμβούν το επόμενο διάστημα κι’ αυτός είναι ένας βασικός λόγος της μόνιμης εγρήγορσης που έχει ξεπεράσει πλέον τον έναν συνεχή χρόνο.

Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει η επιφυλακή αλλά η αυξημένη εγρήγορση και οι επιπλέον μονάδες σε κατάσταση stand by ελάχιστων ωρών ή και λεπτών- αν πρόκειται για μαχητικά- χρονικά, θυμίζει άλλες εποχές που οι δυο χώρες βρέθηκαν σε κρίσιμες στιγμές.

Το Check in της νέας ηγεσίας θα είναι άμεσο από την Άγκυρα

Επιτελείς πάντως σημείωναν λίγες ώρες μετά τις κρίσεις ότι τα επόμενα βήματα της γείτονος αναμένονται προς την κατεύθυνση ενός «check in», των όσων έχουν ειπωθεί από τα κορυφαία πολιτικά χείλη της Ελλάδας.

  • Επιπλέον θεωρείται βέβαιο στο Γενικό Επιτελείο ότι τα τουρκικά γεράκια θα «μετρήσουν» αντανακλαστικά και την πυγμή της νέας ηγεσίας.

Το έχουν επαναλάβει πολλές φορές κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα όταν βλέπουν πρόσωπα των Ειδικών Δυνάμεων να ηγούνται του Ελληνικού Στρατεύματος ή ιπταμένους όπως ήταν μέχρι πριν από λίγες ώρες.

  • Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε εν συντομία την άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» και τα F-16 της 340 Μοίρας που πέταξαν στην Μεγαλόνησο, κάτι που θεωρήθηκε μια ήττα της Τουρκικής αεράμυνας την οποία και παραδέχτηκαν μέρες αργότερα δια στόματος Χουλουσί Ακάρ.

Ένας σχεδιασμός επιτελικός και μια εκτέλεση από τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας που πέρασε πολλά αυστηρά και όχι μόνο μηνύματα.

Άρα δεν θα λείψει το γνωστό τουρκικό «καλωσόρισμα» τις επόμενες ώρες για τη νέα στρατιωτική σύνθεση, που δεν είναι άλλο από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Στο ίδιο έργο πάντως δεν είναι θεατές τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας ούτε οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών. Είναι πρωταγωνιστές πρώτου ρόλου σε άκρως επικίνδυνα σενάρια που προσπαθεί η Άγκυρα να τους σύρει. Κι όσο οι υπερασπιστές του Αιγαίου δεν πέφτουν στην παγίδα τόσο οι νευρικοί και πολλές φορές απρόβλεπτοι γείτονες, συνεχίζουν στο ίδιο παραβατικό σενάριο.

Η παρουσία της Ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι»

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται αυτό το διάστημα η παρουσία της Ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι» στην αρμάδα των πλοίων προστασίας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου που αναμένεται να φτάσει στη Μεσόγειο σε δυο εικοσιτετράωρα.

Και αυτό είναι κάτι που θα φέρει νέο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία το πιο πιθανό είναι να ξεσπάσει στο Αιγαίο διότι πως άλλωστε θα πλησίαζε προς τα εκεί που πλέει αυτή η Γαλλική αποστολή.

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» στην δύναμη ασφαλείας του «Charles de Gaulle» στην Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: