File Photo: O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. AΠΕ-ΜΠΕ, ΝΑΤΟ, STR
Η Ελλάδα κινείται σε διάφορα επίπεδα προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία και στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ.
“Επιζητούμε να ενεργοποιήσουμε τους κατ’ εξοχήν βασικούς συμμάχους της χώρας και να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε κάποιες ειδικές στρατηγικές σχέσεις που διασφαλίζουν μεταξύ άλλων και μια συνέργεια στον τομέα της ‘Αμυνας και της Ασφάλειας”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο θέμα της πρόσκτησης δύο γαλλικών φρεγατών, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι μακροσκελής ενώ γνωστοποίησε ότι θα εμπλακούν στην κατασκευή και εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. θα πρόκειται για ένα σκάφος εντελώς πρωτότυπο, τεχνολογικά υπερσύγχρονο, το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες της χώρας μας για παρουσία, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι αντισυμβαλλόμενοι θα είναι η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στη συμφωνία υποστήριξης των MIRAGE-2000/5 ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τωρα αρχίζουν να τρέχουν, οι εκτελεστικές συμφωνίες.
Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίαασε ότι “οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο”.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν πήραμε κάτι εμείς, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τις δηλώσεις στήριξης, την αναγνώριση της αξιοπιστίας μας και την “εμβάθυνση στη στρατηγική μας σχέση και το ελεύθερο να ζητάμε ό,τι θεωρήσουμε σκόπιμο προκειμένου να υπάρξει αμυντική θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής”. “Θα συνεχιστούν τα ταξίδια στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ασφαλώς και θα συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο στρατιωτικών ηγεσιών και υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας προκειμένου να δούμε και εμείς επί μέρους τους όρους”, πρόσθεσε.Για τη στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι “πάντα η σωστή συμπεριφορά είναι να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου αλλά και στα δικαιώματά σου, όπως απορρέουν από μία στρατηγική, μια συμμαχική σχέση”.
Όσον αφορά στις ελληντουρκικές σχέσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι “η Τουρκία δεν πρόκειται για αξιόπιστο εταίρο. Αντιθέτως, μάλλον, η αίσθηση ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή και ο πραγματικός πάροχος ασφαλείας και εγγυητής της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής είναι η Ελλάδα, αρχίζει και παγιώνεται”.
Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας προέτρεψε να μη βλέπουμε μόνο τον απόλυτο φυσικό αριθμό καθώς μπορεί να οφείλεται σε ένα μόνο αεροσκάφος που ενεπλάκη σε αερομαχία με ελληνικό, όπως είπε. Κατέστησε, δε, σαφές ότι “σε κάθε απόπειρα παραβίασης, υπάρχει άμεση αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας. Για κάθε παραβίαση υπάρχει και μία αναχαίτιση” Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι το κανάλι επικοινωνίας (σ.σ με τον Τούρκο ομόλογο του) είναι ανοικτό και πρέπει να παραμείνει ανοικτό.
Όσον αφορά στην πρόσκτηση πλωτών εμποδίων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, ανέφερε ότι από τη στιγμή που μπήκαν φυσικά εμπόδια στα περάσματα μειώθηκαν οι ροές των εισερχομένων από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο και εκτίμησε ότι “μπορεί να υπάρχει ένας σχετικά παρόμοιος αντίκτυπος και αποτέλεσμα με τα πλωτά αυτά μέσα”. Πρόσθεσε, δε, ότι η απόκτηση πλωτών εμποδίων αποτελεί αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή και υφυπουργού Εθνικής ‘Αμυνας. Αναφερόμενος στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι διαγωνιστικές διαδικασίες θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα για κάποιες αμυντικές βιομηχανίες που ελέγχονται από το Δημόσιο. “Αυτό που επιλέγουμε για την Ε.Α.Β., είναι να της δώσουμε την προίκα μιας δουλειάς 1,5 δισ. δολλαρίων, δηλαδή την αναβάθμιση των F-16. Εάν την διεκπεραιώσουν, θα μπορούν πολύ σύντομα να είναι σε θέση να διεκδικήσουν και άλλες παρόμοιες δουλειές αναβάθμισης διαφόρων Πολεμικών Αεροποριών και να εξελιχθούν έτσι σε μία εξωστρεφή, ανταγωνιστική διεθνώς βιομηχανία και όχι σε μια βιομηχανία που ξεροσταλιάζει, για έναν πελάτη, δηλαδή, την Πολεμική Αεροπορία, με όσους περιορισμούς έχει αυτή η πολιτική, αυτή η προοπτική. Έχουμε βάλει τις βάσεις για να περπατήσει η Ε.Α.Β. στο μέλλον. Πέφτει στα βαθιά, καλείται να κολυμπήσει. Αυτό τής ζητούμε.”.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
“Θέλουμε να την επιταχύνουμε την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα” δήλωσε ο Δένδιας