Τούρκος υπουργός προβλέπει σεισμό 7,5R στην Πόλη: Ο Λέκκας, επιβεβαιώνει για διάστημα 5 ετών

Ακόμη και για κίνδυνο κατάρρευσης του Τοπ Καπί προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός. Στο βάθος το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί. EPA/ERDEM SAHIN




Στην επιβεβαίωση ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένει σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστήμιου της Αθήνας Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας αν και χαρακτήρισε «βαριά» τη δήλωση του υπουργού εσωτερικών της Τουρκία για εφιαλτικό σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι στα επόμενα 4 με 5 χρόνια θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία.

«Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό πως περιμένουμε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο» είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει στο ρήγμα της Ανατολίας, επηρεάζεται και ελληνικός χώρος, παρόλα αυτά δεν είναι δεδομένο ότι αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, εξήγησε.

«Από το 1999 έγιναν πολλές μελέτες στο ρήγμα της Ανατολίας. Με βάση εκείνο τον σεισμό αυτό επηρεάζει και τον ελληνικό χώρο. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε στον επόμενο σεισμό που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και στην Ελλάδα αν γίνει εκεί» τόνισε.

Όσον αφορά στην επίδραση ενός τέτοιου σεισμού στην χώρα μας είπε:

«Όταν συμβεί ο σεισμός θα πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία για να καταλάβουμε αν η ενέργεια από το ρήγμα θα πάει στον ελληνικό χώρο, ή θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά.

Αν έρθει προς τα εμάς, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σεισμική δόνηση, κατά προτεραιότητα στο βόρειο Αιγαίο και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως τα χαρακτηριστικά του σεισμού που περιμένουμε να γίνει στην Τουρκία. Υπάρχει πλούσιο ιστορικό μεγάλων σεισμών στην Κωνσταντινούπολη από τα παλιά χρόνια. Υπάρχει ένα κομμάτι από το ρήγμα της Ανατολίας που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και μετά τον τελευταίο σεισμό, έχει συσσωρευτεί πολύ ενέργεια εκεί. Το ρήγμα του Μαρμαρά για το οποίο μιλάμε, περνάει από το βόρειο Αιγαίο, μέσα από τη Λήμνο και καταλήγει στα ορεινά του Πηλίου. Είχε βγάλει όμως πρόσφατα μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε το δυναμικό καθώς το ρήγμα βρίσκεται κάτω από την θάλασσα» ήταν το σχόλιό του.

«Ενδεχόμενος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ίσως επηρεάσει το βόρειο Αιγαίο», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμοι στην Τουρκία να αντέξουν έναν τέτοιο σεισμό, απάντησε: «Από ό,τι ξέρω και από συσκέψεις που έχουμε κάνει, στην Κωνσταντινούπολη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Το είδαμε και στον τελευταίο σεισμό. Επιχειρησιακά ήταν πολύ οργανωμένοι οι Τούρκοι. Μείναμε έκθαμβοι».

Την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην πόλη Ελαζίγ, προχώρησε σε μία εφιαλτική επισήμανση, αναφέροντας (στο δίκτυο CNN Turk) ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει έναν μεγάλο σεισμό στο χρονικό διάστημα των επομένων 25 ετών.

«Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε είναι 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Σοϊλού στο CNN Turk.

Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο κατάρρευσης του Τοπ Καπί και για το πως θα προστατευτούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί. «Αν γίνει σεισμός εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τοπ Καπί. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι που θα τα μεταφέρουμε και πως θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια», δήλωσε.

Με πληροφορίες από AlJazeera, Σκάι

Και δεύτερη σεισμική δόνηση: 3,8 Ρίχτερ κοντά στη Λιβαδειά ύστερα από τα 3,7 R στη Ζάκυνθο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: