Το βραβείο του διεθνούς κέντρου Νιτζάμι Γκαντζάβι στον Παυλόπουλο για την κλιματική αλλαγή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνει χαιρετισμό στο 20ό Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου του Nizami Ganjavi International Center με θέμα «Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Ζωή και στην Πολιτιστική Κληρονομιά στην Μεσόγειο», Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο απονεμήθηκε το βραβείο του διεθνούς κέντρου Νιτζάμι Γκαντζάβι (Nizami Ganjavi International Center), για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του, όσον αφορά την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και για το έργο του στα ζητήματα κλιματικής αλλαγή.

Κατά τη σημερινή, 20ή, συνάντηση υψηλού επιπέδου, που διεξήχθη στο Μουσείο της Ακρόπολης, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και γίνεται σε συνεργασία του Κέντρου Νιτζάμι με το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη, αναπτύχθηκαν οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά στη Μεσόγειο, αλλά και ενδεχόμενες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η καταστροφική επίδραση.

Από όλους τους ομιλητές, κατά την τελετή έναρξης, έγινε σαφές ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα μεμονωμένα από ένα κράτος ή μια ομάδα κρατών.

  • Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η διάκριση που του απονεμήθηκε αποτελεί ένα χρέος για τον ίδιο, προκειμένου στο μέλλον να συνεχίσει την προσπάθεια συνεργαζόμενος «μαζί σας (σ.σ.: όπως είπε αναφερόμενος στους συμμετέχοντες) και με όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενος στην έννοια της κλιματικής αλλαγής, έθεσε ως ορόσημο τον 19ο αι., καθώς πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η κλιματική αλλαγή οφειλόταν σε αντικειμενικούς λόγους, ενώ μετά τον 19ο αι. είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς επίδρασης σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αναφερόμενος στην αρχαιότητα και τον Αριστοτέλη, σημείωσε ότι στο έργο του «Μετεωρολογικά» περιγράφει αλλαγές που επέρχονται στο κλίμα στη διάρκεια δεκάδων χιλιάδων ετών. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην αλλαγή της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο και στην αλλαγή της κλίσης του άξονα, γύρω από τον οποίον περιστρέφεται η Γη. Μέσα σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια αυτό επιφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές. Μετά τον 19ο αι. η ανθρωπογενής επίδραση είχε ως αποτέλεσμα το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου -λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα- που δημιουργεί ακραία κλιματικά φαινόμενα. Η περίοδος έχει ονομασθεί από τον Πόλ Γκρούτσεν «ανθρωπόκαινος», όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις διεθνείς διασκέψεις για το περιβάλλον, στην πρόσφατη υποχώρηση των ΗΠΑ από τα συμφωνηθέντα στο Παρίσι, στην ιδιαιτερότητα της Μεσογείου, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών με απαράμιλλα μνημεία και η οποία έχει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, καθώς και στην ιδιαιτερότητα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και αναφέρθηκε στη σχετική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «φιλόδοξη πράσινη ατζέντα» του υπουργείου και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην απολιγνιτοποίηση της χώρας, στην επιτάχυνση επέκτασης των ΑΠΕ, στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στην ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων (σχετικό σ/ν θα παρουσιασθεί το τρέχον εξάμηνο), στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, στην αναβαθμισμένη προστασία της βιοποικιλότητας με ταυτόχρονη ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο οικοτουρισμός. Τέλος, αναφέρθηκε στον ορισμό του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού ως εθνικού εκπροσώπου της χώρας για θέματα κλιματικής αλλαγής διεθνώς και στη δημιουργία επιτροπής, από επιστήμονες υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον επίσης ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Συνολάκη που θα λειτουργεί συμβουλευτικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέση με τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

  • Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και τη διεπιστημονική έρευνα που γίνεται «για την καλύτερη γνώση και την προσφορότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής». «Παρά το γεγονός», όπως τόνισε, «ότι τα μνημεία στην Ελλάδα δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον κλιματικό κίνδυνο. Γι’ αυτό οφείλουμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα». Αναφέρθηκε, γι’ αυτό, σε μακροπρόθεσμες απειλές όπως η βύθιση της Δήλου εξαιτίας της υποχώρησης της γεωλογικής πλάκας και της ανόδου της στάθμης του νερού, η καταστροφή του Ιερού της Ολυμπίας και των Δελφών εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης των εδαφών. Όλα αυτά, όπως είπε, έχουν συμβεί και στην αρχαιότητα -και υπάρχουν οι σχετικές καταγραφές. Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα εμφανίζονται επαυξημένα.

Αναφερόμενη, ειδικά, στις πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού, σταχυολόγησε τη συγκρότηση ειδικής διεπιστημονικής ομάδας, η οποία μελετά εξειδικευμένα σχέδια προσαρμογής και διαχείρισης. Αναφέρθηκε στην καταγραφή και διαχείριση 21.000 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και των ζωνών προστασίας τους με τη βοήθεια ολοκληρωμένου συστήματος πληροφοριών, το λεγόμενο αρχαιολογικό κτηματολόγιο, που μπορεί να συνδεθεί με τους κλιματικούς χάρτες. Ανακοίνωσε δε την οργάνωση διεθνούς θερινού σχολείου τον Σεπτέμβριο 2020 για στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών στο αντικείμενο της κλιματικής αλλαγής, με την κατανόηση των κινδύνων που προκύπτουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, με τη γνωριμία με τα κλιματικά μοντέλα – με τα οποία προσομοιώνονται μελλοντικοί κλιματικοί κίνδυνοι, με την εξειδίκευση των μέτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των μνημείων κ.α. «Προσπαθούμε να πείσουμε για την ανάγκη προληπτικών πολιτικών», τόνισε η κ. Μενδώνη. Και ολοκλήρωσε, σημειώνοντας: «Η ισορροπία, εάν διαταραχθεί, μετατρέπεται σε δύναμη καταστροφής […] Η Φύση, με το μέτρο και την πειθαρχία της, αποτελεί πρότυπο ορθής συμπεριφοράς για τον άνθρωπο».

Η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Νιτζάμι Γκαντζάβι, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εγκαινίασε την τελετή έναρξης, αναφερόμενη συνοπτικά στις σαρωτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

Από την πλευρά του ο γγ του Κέντρου Νιτζάμι Γκαντζάβι, Ρόβσαν Μουράντοβ, αναφέρθηκε στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην λεκάνη της Μεσογείου, για να φθάσει στην περίοδο μετά του δυο παγκοσμίους πολέμους όπου «η Ευρώπη μας έδωσε ό,τι καλύτερο είχε για την Ειρήνη, όχι όμως για το οικοσύστημα». Όπως σημείωσε, 50 χρόνια μετά τη λήξη των δυο παγκόσμιων πολέμων η ανθρωπότητα καλείται να αφυπνισθεί. Όπως είπε, «για να σώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την υπαρξιακή απειλή που είναι η κλιματική αλλαγή. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον».

Η Πάολα Λεοντσίνι-Μπαρτόλι, δ/ντρια για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και την Ανάπτυξη στην UNESCO, αναφέρθηκε στις διεθνείς δράσεις της UNESCO, αλλά διεθνών φόρουμ -όπως του Νταβός- για την κλιματική αλλαγή. Σημείωσε ότι στις σχετικές εκθέσεις 22 κρατών, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρονται ως πρωταρχικός κίνδυνος. Επανειλημμένως, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών και ευαισθητοποίησης των κοινωνιών.

  • Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, αναφέρθηκε στις ιστορικές αναφορές, από τον 6ο αι. π.Χ., για τις αρνητικές επιπτώσεις ανθρωπογενών δράσεων στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στον Κριτία του Πλάτωνα, όπου γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις της ξύλευσης των περισσότερων δένδρων από τα δάση της Αττικής προκειμένου να ενισχυθεί ο αστικός ιστός της πόλης των Αθηνών. Η Αττική, αναφέρεται, έχει καταντήσει ένα καχεκτικό σώμα, οι πλημμύρες έχουν αποπλύνει τα εδάφη, που έχουν ξεραθεί και προοιωνίζεται μεγάλη έλλειψη αγαθών. Ο Πρίνιος και ο Οράτιος διαμαρτύρονται στα γραπτά τους, τόνισε, ο κ. Παντερμαλής, για τους συνανθρώπους τους, που αναστατώνουν τα εντόσθια της γης, για να εξορύξουν σίδηρο για να κάνουν πολέμους και χρυσό για να ικανοποιήσουν την απληστία τους.

Δημιουργείται η εντύπωση, σημείωσε ο κ. Παντερμαλής, ότι όσο αυξάνεται ο δυτικός πολιτισμός και ο πληθυσμός, καταστρέφεται το Περιβάλλον. Είναι πάντα έτσι; Όχι, σημείωσε και μίλησε για περιόδους στην ιστορία του ανθρώπου, όπου υπήρχε ισορροπία με το περιβάλλον. «Το ζητούμενο σήμερα», κατέληξε, «είναι να βρεθεί η χαμένη ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο, στις πράξεις του, στις αναζητήσεις του, στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και στη φύση που έχει πάντα τη δυνατότητα να ανανεώνεται. Εκτός κι εάν ο άνθρωπος καταφέρει να τη μηδενίσει».

Ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται η έδρα του Κέντρου Νιτζάμι Γκαντζάβι, στην Αθήνα Ανάρ Χουσεϊνόβ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθεί η διμερής και διεθνής συνεργασία. Σημείωσε ότι οι αιτίες καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συρράξεις. Όσον αφορά την πρώτη, τόνισε ότι πρέπει τα κράτη να ακολουθήσουν τους στόχους του ΟΗΕ και να τους μετουσιώσουν σε δράση.

Η Ναταλί Ντε Γκολ, επιχειρηματίας και ιδρύτρια των οργανώσεων Societer και NB-INOV, μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο που χρειάζεται να διαδραματίσουν από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Αναφερόμενη στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, που παραμένουν το μοναδικό διεθνές σχέδιο, σημείωσε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να δράσει μόνο του και πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. Μίλησε για νέες μορφές διακυβέρνησης και συνεργασίας για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και παρότρυνε τους συμμετέχοντες να δεσμευθούν στο νέο Green Deal για το Περιβάλλον και το Κλίμα.

Η δρ. Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα, πρόεδρος της Λετονίας την περίοδο 1999-2007 και συν-πρόεδρος του Κέντρου Γκαντζάβι, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα που να μην ακούσουμε για ένα συμβάν που δείχνει ότι ο πλανήτης θυμώνει για τις φθορές που ο πολιτισμός έχει επιβάλει στη φύση». Υποστήριξε ότι «η φύση, χωρίς τη θέλησή της, προσαρμόσθηκε σε μια σειρά αλλαγών που επέβαλε ο άνθρωπος, αλλά φαίνεται πως πλέον άρχισε να θυμώνει. Σήμερα, το πρωί η θερμοκρασία ήταν 7 βαθμούς στη Ρίγα και 7 βαθμούς στην Αθήνα. Η θερμοκρασία αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική για την Αθήνα, αλλά δεν είναι για τη Ρίγα». Αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στην Αυστραλία, που διαρκούν πλέον μήνες, και μίλησε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που «έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες προκειμένου να έρθει η Ελλάδα στο προσκήνιο της προσπάθειας για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Βλέπουμε εδαφική διένεξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, λέει ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: