Το τουρκικό ORUC REIS εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Πλέει στην περιοχή του Καστελόριζου [χάρτες]

File Photo: Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Φωτογραφία: Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας




Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου, χωρίς μέχρι στιγμής να διεξάγει έρευνες ή εργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Το σκάφος πλέει μόνο του, χωρίς τουρκικά συνοδευτικά πλοία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από το ORUC REIS, υπάρχει τουρκική φρεγάτα.

Το τουρκικό ερευνητικό παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο απέστειλε τη φρεγάτα “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ”, η οποία απέπλευσε από προωθημένο σημείο της Καρπάθου.

Συγκεκριμένα, πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

Photo via Facebook, Nicos Triantis

Το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η πιθανότερη εκδοχή αυτή την ώρα είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό κινείται αβλαβώς.

Από την Άγκυρα δεν υπήρξε ακόμα καμία αντίδραση. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης.

Photo via Facebook, Nicos Triantis

Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όταν η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.

Hellas Journal

Οι πρώτες βολές ρουκετών των Kiowa Warriors: Η Αεροπορία Στρατού δίνει μάχη με το χρόνο (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: