Το SOS για τον Στόλο της Ελλάδας από το νέο Α’ ΓΕΝ και ο «ανταγωνιστικός διάλογος» για τις ΜΕΚΟ

Η φρεγάτα “Ύδρα” είναι ένα από τα πλοία τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό – Πηγή: ΓΕΝ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.
Tο Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις επόμενες ημέρες ξεκινά τον λεγόμενο «ανταγωνιστικό διάλογο» για τις ΜΕΚΟ.

Η εμπειρία αυτού του διαλόγου είχε έρθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν λίγα χρόνια και αφορούσε λέμβους του Στρατού Ξηράς για τις Ειδικές Δυνάμεις. Τότε που είχαν προμηθευτεί περισσότερες από 40 λέμβους για τις ανάγκες των βατραχανθρώπων στα νησιά.

Ήδη έχει κοινοποιηθεί προς τις ενδιαφερόμενες εταιρίες (σ.σ. είναι πέντε και ίσως υπάρξει και έκτη εταιρία) τι είναι αυτό που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ. Συστήματα μάχης, ραντάρ, κινητήρες, εκτοξευτές κ.ο.κ. Μάλιστα η εμπειρία των Αξιωματικών που έχουν καεί στον χυλό, τους ώθησε να βάλουν ως απαράβατο όρο, η εταιρία που θ’ αναλάβει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής, να έχει ήδη κάνει το ίδιο project σε άλλες μονάδες επιφανείας.

  • Η κάθε εταιρία από την στιγμή που έχει δεχτεί να περάσει σε αυτό τον διάλογο, καταθέτει την δική της πρόταση και το ποσό του τιμήματος που θα πρέπει να καταβληθεί. Κοινώς ομιλούμε για μια «δημοπρασία» που θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι κάποια από τις εταιρίες θα ζητήσει να λάβει ορισμένες ημέρες παράταση ώστε ν’ απαντήσει για κάτι επιπλέον.

Το «κακό νέο» είναι ότι οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα διάστημα που ίσως φτάσει μέχρι και τους δεκαπέντε μήνες. Το συμπέρασμα από την άλλη είναι πως αυτό το σενάριο θα φέρει την ολοκλήρωση του προγράμματος των ΜΕΚΟ κοντά στη χρονιά που ίσως υψώσει Ελληνική σημαία κάποια νέα φρεγάτα.

  • Μέσα από αυτή την διαδικασία που ξεκινά, το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει οι εταιρίες ν’ ανταγωνιστούν μεταξύ τους και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να ρίξουν τις τιμές. Ήδη σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΠΝ υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, όπως και οι extra προσφορές που έχουν γίνει.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνουν απόλυτα έτοιμοι με όλες τις λεπτομέρειες να έχουν διευθετηθεί για να προχωρήσει η διαδικασία κυρίως από την στιγμή που πήραν και τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο οικονομικών, ότι το ποσό των 160.000.000 ευρώ που αφορά την αναβάθμιση έχουν υπολογιστεί, αρκεί βέβαια όταν φτάσει η ώρα της αποδέσμευσης να μην έχουν πάει τα χρήματα σε άλλες υποχρεώσεις…

Πάντως ως Α’ ΓΕΕΘΑ ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Ναύαρχος Νικόλαος Τσούνης είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες και τις συζητήσεις με τις εταιρίες που αρχικά ήταν αρνητικές ενώ όταν μια από αυτές «έσπασε» και κατέθεσε πρόταση στο ποσό των 160 εκατομμυρίων, ήρθαν και οι υπόλοιπες. Η νέα αυτή διαδικασία ευελπιστούμε να είναι η τελευταία στον «Γολγοθά» των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Το SOS του νέου Α’ ΓΕΝ

Η πλειονότητα των σύγχρονων προκλήσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου είναι βέβαιο ότι απαιτούν και σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό ικανό να στέκεται σε κάθε περίσταση, όχι μόνο όπως προστάζει η μακραίωνη ιστορία του όπλου, αλλά όπως απαιτούν οι καταστάσεις και η θέση που έχει πάρει η Ελλάδα, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται «πυλώνας σταθερότητας».

  • Τη σκυτάλη στο Πολεμικό Ναυτικό την πήρε ο Ναύαρχος Στέλιος Πετράκης, ο έως πριν το ΚΥΣΕΑ Αρχηγός Στόλου. Γνωρίζει τα προβλήματα και μάλιστα φρόντισε να μην κρυφτεί απέναντι στην πολιτική ηγεσία κατά την ανάγνωση της πρώτης του, ως Α’ ΓΕΝ, ημερήσιας διαταγής. Είπε:

«Το Πολεμικό Ναυτικό αναδεικνύεται σε έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες εθνικής ισχύος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των εθνικών μας συμφερόντων και γεωπολιτικών μας επιδιώξεων. Οι απαιτήσεις αυξάνονται και σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων, θέτουν σε καθημερινή δοκιμασία τις αντοχές του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε κάθε όμως περίπτωση επιβάλλεται η διατήρηση υψηλής μαχητικής ικανότητας για την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων και απειλών, κάτι που αποτελεί τη βασική και προεξάρχουσα αποστολή μας…Η προώθηση των εξοπλιστικών αναγκών, που αποτελούν πλέον αδήριτη ανάγκη για να εξασφαλιστεί η αποτρεπτική ισχύς του Πολεμικού Ναυτικού και κατ’ επέκταση των Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα χρόνια, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προτεραιότητες της Πολιτείας…

Σας διαβεβαιώνω ότι το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τις δημοσιονομικές δυσχέρειες, θα προστατεύσει αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα στη θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος ή οπουδήποτε αλλού κληθεί να το πράξει.»

Είναι ορισμένα απ’ όσα ειπώθηκαν κατά την ομιλία του νέου Α’ ΓΕΝ, μέσα από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα το «καμπανάκι S O S που εκπέμπει, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει πως με ότι υπάρχει διαθέσιμο, η χώρα μας θα σταθεί αντάξια απέναντι στη σύγχρονη ιστορία.

  • Tα τελευταία χρόνια έχουμε αναλωθεί να γράφουμε «σεντόνια» για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Ελληνικού στόλου. Και μπορεί η νέα Πυραυλάκατος «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» να βρίσκεται σε προχωρημένες δοκιμές για την ένταξή της στην «φαρέτρα» του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, όπως και η ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Όμως οι απαιτήσεις για νέες μεγάλες μονάδες επιφανείας σφίγγουν τον κλοιό για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι συζητήσεις με τους Γάλλους για τις ψηφιακές φρεγάτες «[email protected]» βρίσκονται ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο τους και δεν πρέπει να επεκταθούμε σ’ αυτή την φάση με περισσότερες πληροφορίες. Ο δρόμος για να κερδηθεί το στοίχημα του Ιανουαρίου ή και του Φεβρουαρίου, ώστε η Ελλάδα να μπει στην γραμμή παραγωγής, πιθανό να μην είναι εφικτό…

 

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Αντιπτέραρχος Ε.Α.: Αν τολμήσουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι θα πάθουν μεγάλο “χουνέρι”

Η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη βαρόμετρο για τις παράνομες βλέψεις της Άγκυρας στο Αιγαίο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal