Το λιμάνι Λεμεσού διώχνει τα κρουαζιερόπλοια: Δεν μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από δύο, ταυτόχρονα

Η τελευταία περίπτωση που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες ήταν η άρνηση από πλευράς του αναδόχου του τερματικού επιβατών DP World να δεχθεί δύο επισκέψεις κρουαζιερόπλοιου, όχι άμεσα ή σε περίοδο αιχμής, αλλά τον Νοέμβριο του 2021. Φιλελεύθερος




Μπορεί ο υφυπουργός Τουρισμού και η κυβέρνηση να κομπάζουν για τα σχέδιά τους για σημαντική αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας, όμως όπως φαίνεται λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού η διαχειρίστρια του τερματικού επιβατών και κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού απορρίπτει αιτήσεις για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, γράφει ο Φιλελεύθερος.

  • Το θέμα έφτασε με έντονες διαμαρτυρίες από διαχειριστές κρουαζιέρων στην εποπτική Αρχή, που είναι η Ομάδα Αξιοποίησης Λιμένων του υπουργείου Μεταφορών, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού οι δυνατότητες παρέμβασής της είναι περιορισμένες.

Η τελευταία περίπτωση που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες ήταν η άρνηση από πλευράς του αναδόχου του τερματικού επιβατών DP World να δεχθεί δύο επισκέψεις κρουαζιερόπλοιου, όχι άμεσα ή σε περίοδο αιχμής, αλλά τον Νοέμβριο του 2021.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, συγκεκριμένο παράπονο μετέφερε το πρακτορείου Hull Blyth Araouzos Ltd, που σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέχει ο «Φ», ζήτησε για παράδειγμα κράτηση στο λιμάνι Λεμεσού για να προσδέσει και να εξυπηρετηθεί στις 7 και στις 21 Νοεμβρίου του 2021 (δηλαδή μετά από 21 μήνες), το κρουαζιερόπλοιο Island Princess, στο πλαίσιο προγράμματος επαναλαμβανόμενης κρουαζιέρας Χάιφα – Λεμεσός – Ρόδος.

  • Αιτία του ότι η Κύπρος από τη μια κάνει διεθνή εκστρατεία προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων και από την άλλη τα διώχνει, είναι το γεγονός ότι η ανάδοχος στο λιμάνι Λεμεσού θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί πέραν των δύο κρουαζιερόπλοιων ταυτόχρονα, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αφού όταν το λιμάνι ήταν υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων, στις ακριβώς ίδιες λιμενικές εγκαταστάσεις δεχόταν ταυτόχρονα έξι και σε κάποιες περιπτώσεις και επτά κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, τότε δεν υπήρχε το υπερσύγχρονο τερματικό επιβατών, που μόλις ολοκληρώθηκε από την Αρχή Λιμένων παραδόθηκε για διαχείριση στην DP World.

Να σημειωθεί ότι τα κρουαζιερόπλοια μένουν στο λιμάνι για διάστημα περίπου οκτώ ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας (από το πρωί μέχρι το απόγευμα) και έπειτα αναχωρούν.

  • Προηγήθηκαν και άλλες ακυρώσεις επίσκεψης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού, για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την άρνηση αποδοχής τους από τον ανάδοχο. Συγκεκριμένα, ακυρώθηκε επίσκεψη στην Κύπρο των επιβατών κρουαζιέρας με το M/V NAUTICA στις 20 Νοεμβρίου του 2020, επίσης με το αιτιολογικό ότι εκείνη την ημέρα το λιμάνι θα επισκεφθούν άλλα δύο κρουαζιερόπλοια.

Άλλη περίπτωση αφορούσε κρουαζιέρες από Ιταλία προς Μύκονο και από εκεί Λεμεσό.

Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο η DP World αρνήθηκε την υποδοχή και εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Cristal στο λιμάνι Λεμεσού, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, επίσης με το αιτιολογικό ότι θα είχε άλλα δύο κρουαζιερόπλοια.

  • Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ανάδοχος αρνείται από τώρα εξυπηρέτηση επιβατηγών πλοίων και που μεταφέρουν σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση περίπου 2.000 τουρίστες, χωρίς καν να γνωρίζουν από τώρα, εάν εκείνη την ημέρα θα προσεγγίσουν το λιμάνι Λεμεσού οποιαδήποτε άλλα εμπορικά πλοία για φορτοεκφορτώσεις και άσχετα από το αν θα υπάρχει σημαντικός ελεύθερος και αχρησιμοποίητος χώρος στο κρηπίδωμα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις διαδικασίες προτεραιότητας εξυπηρέτησης πλοίων που είναι σε ισχύ, επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια έχουν προτεραιότητα.

Το υπουργείο Μεταφορών, παρά τις ρυθμιστικές εξουσίες που ανέλαβε άμεσα, αν και δυσφορεί από την πολιτική του αναδόχου να εξυπηρετεί μόνο μέχρι δύο κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα, ενώ η Αρχή Λιμένων, παλαιότερα, εξυπηρετούσε μέχρι 6 ή και 7 κρουαζιερόπλοια την ημέρα, δεν φαίνεται να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αλλαγής της κατάστασης προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο «Φ» απευθύνθηκε στην D.P. World, ώστε να πάρει τα σχόλιά της ή και εξηγήσεις για τους περιορισμούς που καθόρισαν την πολιτική της για μέχρι δύο κρουαζιερόπλοια την ημέρα. Λόγω απουσίας υπεύθυνων διευθυντών στο εξωτερικό, η εταιρεία επιφυλάχθηκε να σχολιάσει σε επόμενο στάδιο.

Σοβαρή υπόθεση για άγνωστο αριθμό επιβατών που κατέβηκε από κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι Λεμεσού για επίσκεψη στην πόλη και δεν επέστρεψε ποτέ –μάλλον έφυγαν μετά ανεξέλεγκτα με αεροπλάνα– ερευνούν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αν και το θέμα έχει χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητο, οι διαδικασίες που ακολουθούνται στο λιμάνι Λεμεσού με την έξοδο επιβατών κρουαζιερόπλοιων έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο, αφού οι εξερχόμενοι επιβάτες κανονικά πρέπει να λαμβάνουν ειδικό δελτίο εξόδου και εισόδου στο λιμάνι, ενώ κατακρατούνται τα διαβατήριά τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα έγινε γι’ αυτό τον σκοπό σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να καθοριστούν ως υποχρεωτικές οι κατάλληλες διαδικασίες, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση (δεν είναι γνωστό αν υπήρξαν και άλλες) χρειάστηκε ειδική έρευνα και χρόνος για να διαπιστωθεί και ο αριθμός και η εθνικότητα των επιβατών που δεν επέστρεψαν στο πλοίο, αλλά και το αν παρέμειναν στην Κύπρο, για πόσο και το πώς και προς τα πού ταξίδεψαν φεύγοντας από την Κύπρο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Νέα διαμαρτυρία μαθητών για τις εξετάσεις τετραμήνου: Πορεία προς το Προεδρικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: