To Γαλλικό ελικοπτεροφόρο στον Παγασητικό: Η αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι

Φωτογραφία , πηγή, Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Αυτές τις ώρες το ελικοπτεροφόρο «Dixmude» αποπλέει από το πρώτο λιμάνι της χώρας και βάζει ρότα για τον Παγασητικό.

Με περισσότερους από 500 πεζοναύτες, ελικόπτερα ΝΗ-90, θωρακισμένα αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων, ακόμη και «drone ελικόπτερο», το επιβλητικό τύπου «Mistral» θα πάρει μέρος στην τριμερή άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος».

Οι 1000 πεζοναύτες από Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ βρίσκονται στη Μαγνησία, τη Σκύρο και τον Αϊ Στράτη στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, γεγονός που δεν είναι ευχάριστο για τους γείτονές μας.

  • Όμως η Γαλλία προχώρησε και σε μια ακόμη συμβολική κίνηση κυρίως διότι οι Γάλλοι δεν φημίζονται για τη δημοσιοποίηση στοιχείων σ’ ότι αφορά «επιχειρήσεις». Έδωσε το πράσινο φως- ως επικεφαλής- και αποδεσμεύτηκαν εικόνες και από την φρεγάτα «Σπέτσαι» που είναι ένα από τα πλοία ασφαλείας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο.

Ο Γάλλος Ναύαρχος, επικεφαλής της αρμάδας προσνηώθηκε στο Ελληνικό πλοίο, ξεναγήθηκε κι έδωσε συγχαρητήρια στον κυβερνήτη και το πλήρωμα τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση της Ελλάδας να πάρει μέρος με την φρεγάτα στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου.

  • Το Ελλάς- Γαλλία συμμαχία επικρατεί όλες τις τελευταίες ημέρες, μετά τους «άσσους» που βγήκαν υπέρ των Ελληνικών θέσεων και την έμπρακτη αναγνώριση από την Γαλλική πλευρά των πάγιων θέσεων της χώρας μας για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Οι παραδοσιακοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι από το Παρίσι, ουδέποτε αποδέσμευσαν στην Τουρκία- αν και πιέστηκαν- όπλα με τα οποία προμήθευσαν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Τα λεγόμενα και «Στρατηγικά όπλα» παραμένουν μέχρι σήμερα μοναδικό προνόμιο της Ελλάδας κι αυτό είναι ένα κομμάτι που οι δύο χώρες επιδιώκουν να συνεχίσουν ή καλύτερα απ’ εδώ και πέρα να το επεκτείνουν.

Και μπορεί το θέμα των Mirage να έχει πάρει τον δρόμο του, όμως πλησιάζει ο καιρός γι’ αυτά τα στρατηγικά όπλα να επαναπιστοποιηθούν κι αυτό μεταφράζεται σε μια ακόμη συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, ώστε αυτή η φαρέτρα να παραμείνει ενεργή και έτοιμη ανά πάσα στιγμή.

Στρατηγικός εταίρος

Τις διαδρομές μέσα από τις οποίες η Ελλάδα και η Γαλλία εκτός από σύμμαχες χώρες θα συνυπάρξουν και σε άλλους τομείς της άμυνας, θ’ αναζητήσουν στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι το μείζον ζήτημα των νέων ψηφιακών φρεγατών «Belh@ra» που βρίσκεται στην κοινή ατζέντα των δυο ηγετών. Όμως ο σκόπελος νομικών θεμάτων ανάμεσα στο Ελληνικό και το Γαλλικό δίκαιο είναι ο «πονοκέφαλος» για τις δυο πλευρές.

  • Η Αθήνα ζητά από την Γαλλία μια συμφωνία «Government to Government» και το κράτος της Γαλλίας να είναι εκείνο που θα κάνει η Ελλάδα τη σύμβαση. Άλλωστε η εταιρία κατασκευής των φρεγατών, είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεχωριστά κλιμάκια από εκείνα που «κλείδωσαν» την Ελληνική διαμόρφωση, εργάζονται στενά ώστε να καταφέρουν να απαλείψουν νομικά κεφάλαια που δημιουργούν τα προβλήματα.

Πάντως η Ελληνική πλευρά σημειώνει πως ότι προχωρά, θα πρέπει να έχει μια συνολική αντίληψη της στρατηγικής συνεργασίας με τους Γάλλους. Και αυτό σημαίνει ότι δεν ταξιδεύει η Ελληνική κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι μόνο ως πελάτης, που θ’ αγοράσει ένα όπλο, θα το πληρώσει (έστω και με χρηματοδοτικό πρόγραμμα) αλλά ως ένας στρατηγικός εταίρος.

Και Έλληνες σε γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα επιδιώκει η Αθήνα

Μάλιστα οι ίδιες πηγές δείχνοντας το πρόβλημα που ξεπεράστηκε με τα Mirage 2000, λένε ότι αυτή η προσπάθεια, με τον τρόπο που έγινε, ίσως αποτελεί τον «φάρο» για να προσπεραστεί ότι κωλυσιεργεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης.

  • Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τελική τιμή εκτιμούν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών. Το βέβαιο είναι, όπως εξηγούν αρμόδια χείλη, ότι ετοιμάζεται μια λίστα, την οποία αφού επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου, θα δοθεί στον πρωθυπουργό κι εκεί θα μπορεί να συζητήσει με τον Εμμανουέλ Μακρόν από τι πρέπει να εξαιρεθεί η Ελλάδα για να τρέξει το πρόγραμμα.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποκλείεται να θελήσει η συμφωνία για τις φρεγάτες να είναι ο σταθμός από τον οποίο θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πλήρους αναβάθμισης μέσα στην τρέχουσα δεκαετία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μια πρόταση και για κορβέτες «Go Wind» ίσως και να θεωρείται βέβαιη. Πάντως η Ελληνική πλευρά έχει τη δική της αντί-πρόταση η οποία έχει να κάνει με τα Ελληνικά ναυπηγεία και με Ελληνικές εταιρίες.

Σημαντικές επίσης είναι οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και πολλά τοποθετούνται στο τραπέζι των συζητήσεων των κοινών συμφερόντων των δυο χωρών. Κοινά συμφέροντα αποτελούν τα ενεργειακά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και νότια της Κρήτης, η πολιτική συμμαχία που είναι η πιο σημαντική μέσα στην ΕΕ.

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η Λιβύη και οι φρεγάτες στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: