
Φωτογραφία , πηγή, Πολεμικό Ναυτικό
Αυτές τις ώρες το ελικοπτεροφόρο «Dixmude» αποπλέει από το πρώτο λιμάνι της χώρας και βάζει ρότα για τον Παγασητικό.
Με περισσότερους από 500 πεζοναύτες, ελικόπτερα ΝΗ-90, θωρακισμένα αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων, ακόμη και «drone ελικόπτερο», το επιβλητικό τύπου «Mistral» θα πάρει μέρος στην τριμερή άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος».
Οι 1000 πεζοναύτες από Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ βρίσκονται στη Μαγνησία, τη Σκύρο και τον Αϊ Στράτη στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, γεγονός που δεν είναι ευχάριστο για τους γείτονές μας.
Ο Γάλλος Ναύαρχος, επικεφαλής της αρμάδας προσνηώθηκε στο Ελληνικό πλοίο, ξεναγήθηκε κι έδωσε συγχαρητήρια στον κυβερνήτη και το πλήρωμα τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση της Ελλάδας να πάρει μέρος με την φρεγάτα στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου.
Και μπορεί το θέμα των Mirage να έχει πάρει τον δρόμο του, όμως πλησιάζει ο καιρός γι’ αυτά τα στρατηγικά όπλα να επαναπιστοποιηθούν κι αυτό μεταφράζεται σε μια ακόμη συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, ώστε αυτή η φαρέτρα να παραμείνει ενεργή και έτοιμη ανά πάσα στιγμή.
Στρατηγικός εταίρος
Τις διαδρομές μέσα από τις οποίες η Ελλάδα και η Γαλλία εκτός από σύμμαχες χώρες θα συνυπάρξουν και σε άλλους τομείς της άμυνας, θ’ αναζητήσουν στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι το μείζον ζήτημα των νέων ψηφιακών φρεγατών «[email protected]» που βρίσκεται στην κοινή ατζέντα των δυο ηγετών. Όμως ο σκόπελος νομικών θεμάτων ανάμεσα στο Ελληνικό και το Γαλλικό δίκαιο είναι ο «πονοκέφαλος» για τις δυο πλευρές.
Πάντως η Ελληνική πλευρά σημειώνει πως ότι προχωρά, θα πρέπει να έχει μια συνολική αντίληψη της στρατηγικής συνεργασίας με τους Γάλλους. Και αυτό σημαίνει ότι δεν ταξιδεύει η Ελληνική κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι μόνο ως πελάτης, που θ’ αγοράσει ένα όπλο, θα το πληρώσει (έστω και με χρηματοδοτικό πρόγραμμα) αλλά ως ένας στρατηγικός εταίρος.
Και Έλληνες σε γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα επιδιώκει η Αθήνα
Μάλιστα οι ίδιες πηγές δείχνοντας το πρόβλημα που ξεπεράστηκε με τα Mirage 2000, λένε ότι αυτή η προσπάθεια, με τον τρόπο που έγινε, ίσως αποτελεί τον «φάρο» για να προσπεραστεί ότι κωλυσιεργεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης.
Σημαντικές επίσης είναι οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και πολλά τοποθετούνται στο τραπέζι των συζητήσεων των κοινών συμφερόντων των δυο χωρών. Κοινά συμφέροντα αποτελούν τα ενεργειακά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και νότια της Κρήτης, η πολιτική συμμαχία που είναι η πιο σημαντική μέσα στην ΕΕ.
Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η Λιβύη και οι φρεγάτες στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν