Το ενδεχόμενο επίθεσης με ρωσικό πύραυλο εξετάζει το Κίεβο για το Boeing που συνετρίβη στο Ιράν

Συνεργεία της Ερυθράς Ημισελήνου στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Το ουκρανικό αεροσκάφος είχε πάρει φωτιά αμέσως πριν συντριβεί νοτιοδυτικά της Τεχεράνης παρασύροντας στο θάνατο τους 176 επιβαίνοντες, σύμφωνα με αρχική αναφορά των Ιρανών

ερευνητών, ενώ την ίδια ώρα γίνεται γνωστό πως το Κίεβο επιθυμεί οι δικοί του εμπειρογνώμονες να ψάξουν στο σημείο της συντριβής για ενδεχόμενα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου.

Το  Boeing 737-800, με προορισμό το Κίεβο και μεταφέροντας κυρίως Ιρανούς και Ιρανο-Καναδούς, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του χθες Τετάρτη από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Η αναφορά της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επικαλείται μαρτυρίες επί του εδάφους καθώς και μαρτυρίες από άλλο αεροσκάφος που πετούσε σε μεγάλο ύψος αλλά πλησίον του σημείου συντριβής. Οι μαρτυρίες αναφέρουν και στις δυο περιπτώσεις πως το Ουκρανικό αεροσκάφος είχε πιάσει φωτιά ενόσω ακόμη είχε πάρει ύψος.

Το ηλικίας τριών ετών αεροσκάφος, αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση και άρχισε να κατευθύνεται σε κοντινό αεροδρόμιο πριν συντριβεί, καταγράφεται στην αναφορά.

Το είδος του τεχνικού προβλήματος δεν επισημαίνεται στην αναφορά. Ωστόσο, αναφέρεται ότι δεν υπήρξε επικοινωνία του πιλότου και το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ στα 8.000 πόδια [2.440 μ].

Καναδική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο  Reuters ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι ένας από τους κινητήρες είχε υπερθερμανθεί.

Η συντριβή του αεροσκάφους συνέβη μετά από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, οδηγώντας αρκετούς να μιλάνε για το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να χτυπήθηκε από πύραυλο.

Τα αρχικά συμπεράσματα δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών συμφωνούν ότι το αεροπλάνο παρουσίασε τεχνική βλάβη και δεν έπεσε από πύραυλο, πέντε πηγές – τρεις αμερικανικές, μια ευρωπαίκή και μια καναδική – που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο  Reuters.

Οι υποψίες των Ουκρανών για πύραυλο

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολέσκι Ντανίλοφ, δήλωσε πως οι εμπειρογνώμονες της χώρας του θέλουν να ερευνήσουν για την πιθανότητα να υπάρχουν συντρίμια ρωσικού πυραύλου στο σημείο. Κι αυτό μετά από τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ.

Η Ουκρανία αναζητεί τη διευκρίνιση πολλών πιθανών αιτιών για τη συντριβή, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής επίθεσης, της σύγκρουσης, της έκρηξης σε κινητήρα ή την τρομοκρατική ενέργεια, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντανίλοφ.

Σε τηλεοπτική του δήλωση νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ ζήτησε από τους Ουκρανούς να απέχουν από θεωρίες συνωμοσίας και βιαστικά συμπεράσματα .

Με πληροφορίες από Reuters
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Boeing είχε κάνει αναστροφή και επέστρεφε στο αεροδρόμιο εξαιτίας «προβλήματος», λένε οι Ιρανοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: