Το δούλεμα της Μέρκελ: Σιγά που θα μεταφέρει το μήνυμα του κ. Αναστασιάδη προς τον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Φωτογραφία Γερμανική Καγκελαρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θα επισκεφθεί την Τουρκία και ενόψει τούτου είχε, όπως ανακοινώθηκε, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

• Ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «ζήτησε από την Καγκελάριο της Γερμανίας να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τόσο το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει τις θέσεις της ΕΕ.».

  • Αυτές οι επικοινωνίες έχουν τη σημασία τους. Αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ποτέ με υπερβολή γιατί σπανίως αποδίδουν. Συνήθως έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα: «Μου είπε να σου πω αυτά».
  • Εάν η Μέρκελ επιδείκνυε ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ και τις κινήσεις σε βάρος της Ελλάδος ή ήθελε να παίξει κάποιο ειδικό ρόλο, θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι άλλο.Να προσκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την Ελλάδα στο Βερολίνο, όπου την περασμένη Κυριακή συγκλήθηκε σύνοδος για τη λιβυκή κρίση. Ο Ερντογάν, ο οποίος προκαλεί και συντηρεί την κρίση στη Λιβύη, προσκλήθηκε, η Ελλάδα, για παράδειγμα, που είναι κοντινότερα στη χώρα αυτή όχι.

Προφανώς και η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να μετατραπεί η Διάσκεψη σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη. Θα μπορούσε, όμως, να αναλάμβανε πρωτοβουλία για να τα πουν στο περιθώριο της σύναξης Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και Ερντογάν.

  • Δεν το έπραξε γιατί δεν θέλει να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά. Έχει ως προτεραιότητα της το μεταναστευτικό και τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. Θα είναι προφανώς και μια συνέχεια της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την επίσκεψη. Αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στον «ουσιαστικό» ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ενόψει και της επίσκεψης της Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.

  • Τόνισε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έχει περισσότερο οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο. Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, θα συναντηθεί με το Γερμανο-τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Τούρκους επιχειρηματίες, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Τούρκο Πρόεδρο ΤαγίπΕρντογάν, με τον οποίο θα εγκαινιάσει και τη νέα πανεπιστημιούπολη του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Εάν θυμηθεί η Μέρκελ θα μεταφέρει και το μήνυμα Αναστασιάδη στον Ερντογάν. Κι εάν, τελικά, το μεταφέρει θα έχει ενδιαφέρον και η απάντηση του νεοσουλτάνου της Άγκυρας.

Με βάση, πάντως, το ανακοινωθέν της κυπριακής προεδρίας, «η Καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ακόμα ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις αμέσως επόμενες μέρες, για τα αποτελέσματα της συνάντησης της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας». Θα αναμένουμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τέσταρε αντιδράσεις η Τουρκία, δεν υπήρξαν και προχώρησε σε νέα εισβολή, στο θαλασσοτεμάχιο 8

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: