Το Χάρβαρντ έλυσε το βιολογικό παζλ: Πώς το άγχος ασπρίζει τα μαλλιά μέσα σε μια νύχτα…

FILE PHOTO: Γυναίκα με πλούσια μαλλιά. Πηγή φωτογραφίας: Pixabay.com




Όταν η Μαρία Αντουανέτα συνελήφθη στην διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, τα μαλλιά της λέγεται ότι άσπρισαν μέσα σε μια νύχτα.

Ίσως είναι από τις πιο διάσημες περιπτώσεις που αναφέρονται ως “φήμη” , αλλά όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε δει, πράγματι, ταχύτατο ακόμη και “μέσα σε μια νύχτα’ άσπρισμα των μαλλιών από στεναχώρια ή άγχος.

Τώρα, πλέον, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ακριβώς πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία: το στρες ενεργοποιεί τα νεύρα της οξείας υπερδιέγερσης, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μόνιμη βλάβη στα βλαστοκύτταρα που παράγουν χρώμα και τα οποία βρίσκονται μέσα στα θυλάκια της τρίχας.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020 στην επιθεώρηση Nature προάγει την επιστημονική γνώμη σχετικά με το πώς το άγχος μπορεί να έχει σωματικές επιπτώσεις.

“Όλοι έχουν να διηγηθούν μια περίπτωση σχετικά με το πώς το άγχος επιδρά στο σώμα τους, ειδικά στο δέρμα και τα μαλλιά – τους μόνους ιστούς που είναι ορατοί εξωτερικά”, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των ερευνητών και συγγραφέων της έρευνας, ο Ya-Chieh Hsu.

“Θέλαμε να καταλάβουμε κατά πόσον αληθεύει αυτή η σχέση, και εάν ναι, πώς το άγχος οδηγεί σε αλλαγές σε διάφορους ιστούς. Ο χρωματισμός των μαλλιών είναι ένας τέτοιο προσβάσιμο και εύκολα διαχειρίσιμο σύστημα για να ξεκινήσει κανείς – κι εξάλλου, ήμασταν εξαιρετικά περίεργοι να δούμε εάν το άγχος πράγματι οδηγεί στο άσπρισμα των μαλλιών.”

Επειδή το στρες επιδρά σ’ ολόκληρο το σώμα, οι ερευνητές κατ’ αρχήν έπρεπε να προσδιορίσουν ποιο σύστημα του οργανισμού ήταν υπεύθυνο για την σύνδεση του άγχους με το χρώμα των μαλλιών.

“Το άγχος πάντα ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη στον οργανισμό, οπότε θεωρήσαμε ότι μπορεί η κορτιζόλη να είναι αυτή που παίζει ρόλο” λέει ο Hsu. “Όμως, προς έκπληξή μας όταν αφαιρέσαμε από τα ποντίκια τον αδένα που παράγει ορμόνες τύπου κορτιζόλης, οι τρίχες τους συνέχιζαν να ασπρίζουν υπό συνθήκες στρες”.

Αφού συστηματικά περιόρισαν κι άλλα διάφορα ενδεχόμενα, οι ερευνητές εστίασαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο καθορίζει την υπερδιέγερση του οργανισμού.

Συμπαθητικά νεύρα καταλήγουν σε κάθε θύλακα τρίχας στο δέρμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το στρες κάνει αυτά τα νεύρα να απελευθερώνουν την χημική ουσία νορεπινεφρίνη, την οποία απορροφούν τα κοντινά βλαστοκύτταρα παραγωγής χρωστικής.

Oρισμένα βλαστοκύτταρα δρουν σαν ρεζερβουάρ κυττάρων παραγωγής χρωστικής. Όταν οι τρίχες ανανεώνονται, ορισμένα από τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα παραγωγής χρώματος για τα μαλλιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η νορεπινεφρίνη των συμπαθητικών νεύρων κάνει τα βλαστοκύτταρα να ενεργοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό. Ολα τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα παραγωγής χρώματος, αδειάζοντας πρόωρα το ρεζερβουάρ.

“Όταν αρχίσαμε να το μελετάμε, περίμενα ότι το στρες θα αποδειχθεί ότι βλάπτει το σώμα – αλλά η επιβλαβής επίπτωση του άγχους που ανακαλύψαμε ήταν πέρα απ’ αυτό που φανταζόμασταν”, λέει ο  Hsu . “Ύστερα από ελάχιστες μέρες είχαν εξαφανιστεί όλα τα βλαστοκύτταρα παραγωγής χρώματος. Με το που χάνονται δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί πλέον η παραγωγή χρωστικής. Η βλάβη είναι μόνιμη”.

“Το οξύ στρες παραδοσιακά θεωρείτο ευεργετικό για την επιβίωση των ζώων. Όμως, στην περίπτωση αυτή, το οξύ στρες προκαλεί μόνιμη εξάντληση των βλαστοκυττάρων”, δηλώνει ο  Bing Zhang, επικεφαλής συγγραφές της έρευνας.

Τα ευρήματα της ομάδας επιστημόνων του Χάρβαρντ μπορούν να φωτίσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις του άγχους σε διάφορα όργανα και ιστούς. Η κατανόηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για νέες έρευνες με στόχο την τροποποίηση ή το μπλοκάρισμα των επιβλαβών συνεπειών του άγχους.

Πηγή: ScitechDaily

Αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος βάρους 4 τόνων κινδυνεύει να εκραγεί

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: