Τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

File Photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μαικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν την Λιβύη, την Ελλάδα και την Κύπρο, ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

  • Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Αμερικανό Πλανητάρχη να παρέμβει στο “φίλο” του, πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να τερματίσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και το Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, ο κ. Πομπέο και ο κ. Τσαβούσογλου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή και τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία, της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, για τη Συρία.

  • Σημειώνουμε ότι ο κ. Πομπέο, σε συνομιλία του με ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο δεξίωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η εμπλοκή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφασίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Τρίτη, στο Λευκό Οίκο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Secretary Michael R. Pompeos Call with Turkish Foreign Minister Cavusoglu
Office of the Spokesperson – The below is attributable to Spokesperson Morgan Ortagus:

Secretary of State Michael R. Pompeo spoke today with Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu to discuss developments in the Middle East. Secretary Pompeo reiterated the need for NATO to play a greater role in the region and stressed the U.S. commitment to the UN-facilitated peace process in Syria.

ΗΠΑ: Διπλωμάτες μας έχουν εμπλακεί με Ελλάδα-Τουρκία για αποκλιμάκωση: Όχι άλλες εντάσεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: