Τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Μπορρέλ για Λιβύη, Ιράκ και Ιράν

File Photo: Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. EPA, CARLOS DURAN ARAUJO




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ, είχε, όπως ανακοίνωσε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε πως το διεθνές πολυμερές σύστημα και η βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξης, με τον ΟΗΕ στον πυρήνα της, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας γύρω από την Τρίπολη. “Καταδικάζουμε επιθέσεις όπως η το χτύπημα του Σαββάτου εναντίον της στρατιωτικής σχολής, το οποίο φέρνει μόνο περισσότερη βία και ανθρώπινο πόνο”, τόνισε.

“Σήμερα είναι πιο επείγον από ποτέ να εργαστούμε πραγματικά για μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν σε μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης σε αυτή τη διαδικασία”, κατέληξε.

Σε σχέση με τη δηλωθείσα πρόθεση του Ιράν αναφορικά με τα όρια εμπλουτισμού ουρανίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι “λυπάται βαθύτατα για την τελευταία ανακοίνωση του Ιράν σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA. Σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να βασίζεται στις γνωματεύσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. “Η πλήρης εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας από όλους είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλους τους συμμετέχοντες για να προχωρήσουμε”, τόνισε.

Έκκληση για μια πολιτική λύση
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε έκκληση σήμερα για μια πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη, προειδοποιώντας ότι «επίκειται κλιμάκωση της βίας» γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ώρες αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα αυτή.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται η κλιμάκωση της βίας γύρω από την Τρίπολη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπορέλ. «Σήμερα, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να εργαστούμε πραγματικά για μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να δεσμευτούν σε μια πολιτική λύση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε.

Ο Μπορέλ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις όπως εκείνη που σημειώθηκε το Σάββατο εναντίον μιας στρατιωτικής σχολής στην Τρίπολη, όπου σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 33. Η ΕΕ «θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια ειρηνική και πολιτική λύση» στη Λιβύη που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, επέμεινε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Στη Μόσχα εκτάκτως η Μέρκελ: Ραντεβού με Πούτιν για το Μεσανατολικό στις 11 Ιανουαρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: