Τι σημαίνει η δήλωση του αξιωματούχου για τις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Ότι οι ΗΠΑ ξέρουν…

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. Photo By: Army Staff Sgt. Brandy Nicole Mejia, DOD




Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ*

Το θέμα που έστειλε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο σαφέστατο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησαν ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σε όλη τη χώρα, όμως είναι ασαφές αν αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας έχει αμυντικούς σκοπούς ή όχι, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε διευκρίνισε αν οι ιρανικοί πύραυλοι στοχεύουν κάποιον συγκεκριμένο στόχο.

  • «Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος», τόνισε. «Όμως το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.

Το όλο θέμα όμως θυμίζει κάτι άλλο, βγαλμένο μέσα από τη δυτική “συζήτηση” περί αποτροπής (deterrence) επί των ημερών του Ψυχρού Πολέμου. Οι Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα… έως βεβαιότητα, κάνουν λόγο για το βαλλιστικό οπλοστάσιο των Ιρανών, το οποίο διαθέτει πυραύλους που με βάση το βεληνεκές τους μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και 2.000 χιλιόμετρα μακριά.

Μπορούν δηλαδή να στοχοποιήσουν οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή. Εάν μπορούν να το κάνουν με ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα. Δηλαδή, ότι δεν θα ρίχνουν για να “σβήσουν από τον χάρτη” το Ισραήλ, όπως συχνά πυκνά λένε, και θα πετυχαίνουν τους Ιορδανούς ή τους Παλαιστίνιους, λιγότερο η περισσότερο φίλιες δυνάμεις, ή τουλάχιστον τέτοιες που δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν να πλήττουν. Δεν είναι μικρό πρόβλημα αυτό.

Μπορούν όμως οι Ιρανοί να πλήξουν π.χ. πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με μια ομοβροντία που πιθανότατα θα “κορέσει” την όποια αεράμυνα. Και όχι μόνο. Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι τους ποίους οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να κινδυνεύσουν να καταστραφούν.

  • Τους Αμερικανούς δεν τους αναφέρει το παρόν σχόλιο επειδή είναι αυτοί που εντόπισαν την κατάσταση ετοιμότητας. Αναφέρονται, διότι μόλις χθες ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για μερικές δεκάδες στόχους, των οποίων απείλησε να διατάξει την εξουδετέρωσή τους, εάν οι Ιρανοί ξεπεράσουν τα όρια στα πλήγματα ανταπόδοσης που δηλώνουν ότι σχεδιάζουν για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Σημαίνει ότι η κατάσταση θυμίζει το περίφημο “use it or loose it” (χρησιμοποίησέ το αλλιώς θα το χάσεις) του Ψυχρού Πολέμου! Αφορούσε τα πυρηνικά οπλοστάσια και την αποστροφή στην επιχειρηματολογία εμπλεκομένων σε αυτή τη “συζήτηση”, ότι αν ένα οπλοστάσιο κινδυνεύει με εξουδετέρωση σε ένα αιφνιδιαστικό πλήγμα και ο ιδιοκτήτης το αντιλαμβάνεται, τότε αυξάνεται η προδιάθεσή του να προλάβει να τα χρησιμοποιήσει προτού τα χάσει!

  • Άρα, η δική μας εικασία για την ετοιμότητα των Ιρανών, πρέπει να είναι σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, ότι επειδή αντιλαμβάνονται τη στρατιωτική τους υπεροχή και τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις απειλές τους, κάθονται “με το κουμπί στο χέρι”, έχοντας “κλειδώσει” τους στόχους, ώστε αν οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να τα εξουδετερώσουν, να προλάβουν πολλά να εκτοξευθούν! Και όποιον πάρει ο Χάρος!

Εν ολίγοις, είναι μια πολύ έξυπνη ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ τακτική των Ιρανών, η οποία στόχο έχει ακριβώς να απαντήσει στην απειλή Τραμπ, αποθαρρύνοντας τους Αμερικανούς στρατηγούς να ζητήσουν πράσινο φως να πλήξουν το βαλλιστικό οπλοστάσιο, ή να εγείρουν εύλογες και πειστικές αντιρρήσεις εάν τους ζητηθεί από τον οποιονδήποτε!

*Ο Ζαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Defence Point

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: