Τι άλλο θα ακούσουμε; Η Τουρκία είναι πειρατής και κατακτητής, αλλά την «απομόνωσε» και την «προκάλεσε» η Κύπρος!

File Photo: Ο Ταγίπ Ερντογάν καταθέτει λουλούδια στο Μνημείο των Μαρτύρων, στην πρωτεύουσα της Αλγερίας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Επειδή οι Τούρκοι κατείχαν την Ελλάδα για 400 χρόνια και η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεωρείτο πανίσχυρη, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 για την αποτίναξη του τυραννικού ζυγού θα φάνταζε ουτοπία και άπιαστο όνειρο αν οι εκφραστές της σημερινής λεγόμενης «ρεαλιστικής σκέψης» θα μπορούσαν τότε να επηρεάσουν και να ελέγξουν τους ξεσηκωμένους Έλληνες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ισχυρίζονται σήμερα για τους δήθεν λόγους που προκάλεσαν την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα όσα προτείνουν για την ανάγκη κατευνασμού της Τουρκίας, τότε οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας θα έπρεπε να συνεργαστούν με τον κατακτητή και να αναγνωρίσουν τα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» που απέκτησε επί των ελληνικών εδαφών μετά από τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία.

Με βάση την ίδια αντίληψη των πραγμάτων, οι οπαδοί αυτού του «ιδεολογικού πλαισίου» (με τις θέσεις που διατυπώνουν για την Τουρκία) δίνουν την εικόνα ότι θα καταδίκαζαν και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που δεν υπολόγισαν τις πραγματικότητες της υπεροπλίας του Γερμανού κατακτητή και πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό.

  • Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει ότι η πάγια επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δεν περιορίζεται και δεν καταργείται ανάλογα με τις ενέργειες και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Άγκυρα έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει συγκροτημένες στρατηγικές επιδιώξεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και το τραγικό είναι ότι τις περισσότερες φορές οι Τούρκοι μπόρεσαν να υλοποιήσουν επεκτατικά σχέδιά τους όχι λόγω της υπεροπλίας και της ισχύος τους, αλλά εξαιτίας προδοσιών ή λανθασμένων επιλογών από μέρους του Ελληνισμού, όπως έγινε το 1974 στην Κύπρο.
  • Οι εκβιασμοί, οι διεκδικήσεις και οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζονται με την τακτική του καλοπιάσματος. Μήπως το «γκριζάρισμα» των Ιμίων και οι συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού άλλαξαν τη νοοτροπία και τους στόχους της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο;

Συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Και τα μισά χωρικά ύδατα της Ελλάδας να δοθούν στην Τουρκία ως «δώρο», με το σκεπτικό ότι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε την ειρήνη παρά ένα καταστροφικό πόλεμο, η Τουρκία δεν θα σταματήσει. Και η κατεχόμενη Κύπρος και η μισή κυπριακή ΑΟΖ να δοθούν στην Τουρκία και πάλι θα συνεχίσει να διεκδικεί «δικαιώματα» σε ολόκληρο το νησί, όπως καταγράφεται σε έγγραφα των τουρκικών υπηρεσιών και σχετικές αναφορές Τούρκων αξιωματούχων.

Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος επιχειρήσουν να «προσαρμοστούν» στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας και υποκύψουν σε πιέσεις για την εξεύρεση «συμβιβαστικών λύσεων», θα είναι ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων. Για την Άγκυρα, συμβιβασμός δεν σημαίνει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά υποταγή στις δικές της παράνομες διεκδικήσεις.

  • Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι πράγματι οι Έλληνες πρωθυπουργοί μετά τη μεταπολίτευση έκαναν ένα βήμα παραπάνω στα λεγόμενα ελληνοτουρκικά με την προσδοκία μπας και συνετιστεί η Τουρκία προς όφελος της ειρήνης, ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα; Μήπως άλλαξε διάθεση και συμπεριφορά η Τουρκία στο Αιγαίο;
  • Επίσης, αν θεωρηθεί ότι πράγματι οι περισσότεροι πρόεδροι στην Κύπρο (κυρίως όλοι οι λεγόμενοι ρεαλιστές: Βασιλείου, Κληρίδης, Χριστόφιας, Αναστασιάδης) έκαναν ένα βήμα παραπάνω (και τι βήμα;) και προχώρησαν σε «γενναιόδωρες προσφορές», μήπως λύθηκε το Κυπριακό και καταργήθηκε η τουρκική κατοχή;

Ο τουρκικός επεκτατισμός λοιπόν δεν σταματά με υποχωρήσεις και δώρα από την πλευρά του Ελληνισμού.

Όσο για τη θεωρία ορισμένων κύκλων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της και τις συνεργασίες στην περιοχή, «απομόνωσε» και «προκάλεσε» την Τουρκία, πρόκειται για μία πάρα πολύ επιπόλαια ερμηνεία των εξελίξεων και συνάμα άκρως επικίνδυνη που δίνει άλλοθι στις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν.

Η Κύπρος έκανε κάθε κίνηση, ανακήρυξε την ΑΟΖ της, υπέγραψε συμφωνίες θαλασσίων οριοθετήσεων και προχώρησε σε αδειοδοτήσεις και συμφωνίες με εταιρείες στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Αντίθετα, η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο, εκβιαστικό και επιθετικό τρόπο.

  • Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση που ληφθεί υπόψη ο παραπάνω ισχυρισμός ότι δήθεν η Κύπρος «απομόνωσε» και «προκάλεσε» την Τουρκία, να θέσουμε ένα και μόνο ερώτημα:

Εάν στην Αίγυπτο κυβερνούσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, εάν στη Λιβύη επικρατούσε ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ, εάν στη Συρία κυβερνούσε το Ισλαμικό Κράτος και εάν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονταν στα επίπεδα όπως παλαιότερα (οι πιο στενοί σύμμαχοι στην περιοχή), ο Ερντογάν θα σεβόταν την κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;

Ας φανταστούμε λοιπόν πως θα δρούσε στην περιοχή ο Ερντογάν όταν θα ένιωθε ακόμα πιο ισχυρός και τι άλλο θα έκανε σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου εάν υπήρχε ένας τέτοιος περίγυρος και τέτοιες συμμαχίες.

Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία, που κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους για δεκαετίες, που εισβάλει σε γειτονικά κράτη για δεκαετίες, που παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας για δεκαετίες, που προωθεί αποσχιστικά σχέδια στη Θράκη για δεκαετίες, που εξοντώνει τους Κούρδους για δεκαετίες, που αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων για δεκαετίες, που παραβιάζει ασύστολα το διεθνές δίκαιο και το κράτος δικαίου για δεκαετίες, αυτή η χώρα με το ισλαμοφασιστικό καθεστώς, να «απομονώθηκε» εξαιτίας των ενεργειών της «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας»;

  • Οι Τούρκοι ποδοπατούν και λεηλατούν τα χώματα και τον πολιτισμό μας στην Κερύνεια, την Καρπασία, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου για 45 και πλέον χρόνια, αλλά σήμερα βρίσκονται Έλληνες (σε Ελλάδα και Κύπρο) που ισχυρίζονται ότι «εμείς προκαλέσαμε την Τουρκία» και, εμμέσως πλην σαφώς, την δικαιολογούν που εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ, που αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έλεος πια, τι άλλο θα ακούσουμε!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο Γκουτέρες και οι διασκέψεις για Λιβύη και Κύπρο: Γιατί ο ΟΗΕ καλύπτει την τουρκική παραβατικότητα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: