Θριαμβολογεί στο Νταβός ο Τραμπ: “Το αμερικάνικο όνειρο επέστρεψε” χάρη σε… μένα

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στο 50ο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. EPA/GIAN EHRENZELLER




Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ΗΠΑ και την εφιαλτική παραπομπή του σε δίκη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέβηκε στο βήμα του 50ου οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας για να πλέξει το εγκώμιο της αμερικανικής οικονομίας υπό την διακυβέρνησή του.

“Η εποχή του σκεπτικισμού” παρήλθε δήλωσε ο Τράμπ και τόνισε πως οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με το Μεξικό και την Κίνα αντιπροσωπεύουν “μοντέλα για τον 21ο αιώνα”.

Θέλησε να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο και τους ακροατές που κατέκλεισαν το Συνεδριακό Κέντρο του Νταβός, ότι οι ΗΠΑ ανέκτησαν την ισχύ τους και γνωρίζουν μια πρωτόγνωρη οικονομική άνθηση, που όμοιά της δεν έχει δει ο κόσμος στο παρελθόν.

«Η Αμερική βιώνει μια πρωτόγνωρη ακμή», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο Νταβός την ώρα που ξεκινά η δίκη του στη Γερουσία, επικαλούμενος τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με την Κίνα, αλλά και εκείνη με το Μεξικό και τον Καναδά.

«Αυτές οι συμφωνίες είναι μοντέλο για τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο Τραμπ ισχυριζόμενος ότι η αμερικανική οικονομία παρέπαιε όταν ανέλαβε εκείνος τα ηνία της υπερδύναμης κι ότι επικρατούσε απαισιοδοξία στις τάξεις των επιχειρηματιών και άλλων ατόμων με επιρροή, αλλά επί των ημερών του τα πράγματα πάνε ολοένα προς το καλύτερο.

  • «Από τη μέρα που ανέλαβα δημιουργήθηκαν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας» στόχο που είχε στο μυαλό του όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο, είπε. Κι υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της ανεργίας για τα μέλη των μειονοτήτων και τις γυναίκες.

Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι με την πολιτική του συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την δίκαιη κατανομή του πλούτου, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, ανάμεσά τους και πολλοί Αμερικανοί, έγιναν πέρυσι κατά 25% πλουσιότεροι.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι μισθοί στα κατώτερα κλιμάκια αυξήθηκαν: «Το αμερικανικό όνειρο επέστρεψε, μεγαλύτερο και καλύτερο απ’ ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε. Τόνισε δε ότι ενώ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα είχαν κλείσει 60.000 αμερικανικά εργοστάσια, όσο διαρκεί η θητεία έχουν ανοίξει 12.000.

Ο Τραμπ τόνισε ακόμη ότι μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης Συμφωνίας Πρώτης Φάσης με την Κίνα θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για τη Δεύτερη Φάση της εμπορικής συμφωνίας.

«ΟΙ σχέσεις με την Κίνα είναι τώρα πιθανότατα καλύτερες από ποτέ. Περάσαμε ένα δύσκολο δρόμο», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι άφησε πίσω της συντρίμμια… Δεν έχασε, πάντως, την ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο του «υπέροχου νέου πρωθυπουργού» της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που «θέλει πολύ να κλείσει μια συμφωνία» για το εμπόριο με τις ΗΠΑ μετά το Brexit.

Με πληροφορίες από Reuters 
Νταβός, Ελβετία

Η Γκρέτα περιμένει τον υπόδικο Τραμπ στο «πράσινο» Νταβός: Συμμετοχές, απουσίες και τα ραντεβού Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: