Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στην εξόφληση των λογαριασμών, σύμφωνα με τη Eurostat

File photo: Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από σήμερα, 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου. ΚΥΠΕ




Θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Σχεδόν το 7% των νοικοκυριών στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς κοινής ωφέλειας λόγω οικονομικών δυσχερειών, διαπιστώνει μετά από σχετική έρευνα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως σημειώνεται και σε σχετικό ρεπορτάζ του philenews.com πάρα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που αποτελούν πρώτιστο μέλημα της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν νοικοκυριά στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Έτσι, από τα στοιχεία της Eurostat για το 2018, περισσότερα από ένα στα δέκα νοικοκυριά στην Κύπρο (12,2%) αντιμετώπισαν προβλήματα στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), με αποτέλεσμα η Λευκωσία να εξασφαλίζει την 6η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στους 28 της ΕΕ.

Καλύτερα από το 2013, αλλά…

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των νοικοκυριών με καθυστερημένες οφειλές ανήλθε το 2018 στο 6,6%, ποσοστό που έχει μειωθεί συνολικά στην ΕΕ από το 10% που ήταν το 2013.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Παναγιώτας Χαραλάμπους για το philenews.com την αρνητική πρωτιά έχει η Ελλάδα όπου το 1/3 των νοικοκυριών και συγκεκριμένα ποσοστό της τάξης του 35,6% αντιμετώπισαν προβλήματα στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας. Ακολουθούν Βουλγαρία (30,1%), Κροατία (17,5%), Ρουμανία (14,4%) και Σλοβενία (12,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε νοικοκυριά με ανήλικα εξαρτώμενα παιδιά.

Αντίθετα, λίγα νοικοκυριά δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους στην Ολλανδία, την Τσεχία, την Σουηδία και την Αυστρία.Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Eurostat και το philenews.com

Eurostat: Αυξήθηκε σε 7,1% το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: