Τετρακόσια προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να μην ξαναδούν τις οικογένειές τους λόγω Brexit

File Photo: Προσφυγόπουλα σε κέντρο υποδοχής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Τετρακόσια ασυνόδευτα παιδιά από τα συνολικά 2.000 που ζουν στα hot-spot της Σάμου μπορεί να μην ξαναδούν ποτέ τις οικογένειές τους στη Βρετανία εξαιτίας του Brexit.

H κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να αφαιρέσει τροπολογία από το νομοσχέδιο για το Brexit, η οποία προβλέπει το δικαίωμα στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να επανενωθούν με συγγενείς τους που είναι κάτοικοι της Βρετανίας, επηρεάζοντας και παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ελληνικά νησιά όπως η Σάμος.

Στις 8 Ιανουαρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε να ακυρωθεί η σχετική τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του Brexit, σύμφωνα με την οποία θα προστατευόταν το δικαίωμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να επανενωθούν με συγγενείς τους που είναι κάτοικοι της Βρετανίας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία ονομάζεται «τροπολογία Νταμπς» από τον Λόρδο Αλφ Νταμπς, εκπρόσωπο των Εργατικών, ο οποίος έφτασε και ο ίδιος ως πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν παιδί για να γλιτώσει από τη φρίκη των Ναζί. Στην Μεγάλη Βρετανία φιλοξενούνται πάνω από 5.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία αύξηση 146% από το 2014, ενώ το 2018 έγιναν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτα.

Την ίδια ώρα η Βουλή των Λόρδων ψήφισε ότι η τροπολογία Νταμπς πρέπει να παραμείνει στο νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης

Την Τετάρτη, το νομοσχέδιο επιστρέφει στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά ήδη εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μην κάνει δεκτές τις τροπολογίες των Λόρδων.

Συγκεκριμένα, για την σημερινή ψηφοφορία δήλωσε ότι «η προστασία των ευαίσθητων παιδιών θα παραμείνει στις προτεραιότητες μας μετά το Brexit».

Ο Λόρδος Νταμπς έγραψε στο Twitter: «Ήρθε η ώρα η Βουλή των Κοινοτήτων να αποδείξει από τι υλικό είναι φτιαγμένη».

Πηγή: Εθνος

 

“Λουκέτο” σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο για το προσφυγικό: Γενική απεργία σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: