Tα μάτια των ισραηλινών UAV Heron βλέπει ο υπουργός Άμυνας: Σημαντική επίσκεψη στο Ισραήλ

Βολές από ελικόπτερο ΑΗ-64 Α Apache με βλήματα Hellfire κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης “Παρμενίων. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Επίδειξη στην εταιρία κατασκευής των UAV Heron τύπου «MALE» (Medium altitude long endurance) και μια συζήτηση-βολιδοσκόπηση στην οποία περιλαμβάνονται οι τρόποι υποστήριξης των Ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Παναγιωτόπουλου που εν τέλει ταξιδεύει την Τετάρτη το πρωί για το Τελ- Αβίβ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φαίνεται ότι έχει πάρει απόφαση να τρέξει προσωπικά ο ίδιος πολλά από τα θέματα υποστήριξης και συντήρησης των υφιστάμενων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, μια εντολή άλλωστε που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

  • Πάντως ο κος. Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει στο Ισραήλ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς η Ρωσία έχει βάλει για τα καλά πλάτη στην επίτευξη των παράνομων και παράλογων σχεδίων της Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών τόσο από τον απερχόμενο όσο και με το νυν Διευθυντή έχει δείξει ότι επιθυμεί ολοένα και περισσότερο την εμβάθυνση των σχέσεων με το σύμμαχο κράτος της Μ. Ανατολής και στο επίπεδο της Αμυντικής βιομηχανίας.

Πως τα «Apache Alpha» θα κρατηθούν ζωντανά και ετοιμοπόλεμα για τουλάχιστον μια 12ετία

Το σενάριο του ήπιου εκσυγχρονισμού που επιδιώκει η Αεροπορία Στρατού για να μην ξεφύγει από τα οικονομικά δεδομένα, δίνει προτεραιότητα στους κινητήρες Τ-700 των ελικοπτέρων «Apache A» του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων καθώς και στο συγκρότημα του ηλεκτροπτικού σκοπευτικού που είναι «τα μάτια» του ελικοπτέρου σε συνθήκες πλήρους σκότους.

  • Τα ηλεκτροπτικά τους τείνουν σε πεπερασμένη τεχνολογία και με βάση το προσδόκιμο ζωής τους δεν μπορούν να μείνουν έτσι για την επόμενη δεκαετία. Οι Ισραηλινοί στα «Apache A» έχουν τοποθετήσει θερμικό Longbow που παράγει η δική τους αεροπορική βιομηχανία.

Επιπλέον έχουν υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, εκσυγχρονισμένες επικοινωνίες, ικανές ακόμη και σε μετάδοση πληροφοριών μέσω δορυφορικού συστήματος ώστε να μεταδίδουν οτιδήποτε απαιτείται, όπου κι αν πετούν εκτός της συμβατικής εμβέλειας. Ίσως μάλιστα σε ορισμένα σημεία να υπερέχουν ακόμη κι από τα Apache Delta των ΗΠΑ.

Τα πρώτα Apache A, προσγειώθηκαν στο Στεφανοβίκειο πριν από σχεδόν μια 20ετία, την εποχή των Ιμίων. Το 2011 είχε επιτελεστεί το «έγκλημα» όταν η κατασκευάστρια εταιρία είχε ενημερώσει ότι σταματά την υποστήριξη του. Από τότε η Αεροπορία Στρατού συνέχισε με ότι έχει εδώ και δέκα χρόνια, όμως πλέον τα δεδομένα στενεύουν, οι προκλήσεις αυξάνονται κι αυτά τα ελικόπτερα έχουν κορυφαίο ρόλο σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί ώστε ν’ ανακόψει τα εχθρικά σενάρια.

  • Οι Ισραηλινοί είχαν «σαρώσει» όλα τα ανταλλακτικά για τα Apache A από τις ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία. H Αεροπορία Στρατού «καίγεται» να βρεθεί μια λύση για τα Apache A και το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή και για την επόμενη δεκαετία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο Στρατός Ξηράς να προχωρήσει σε μια αντικατάσταση ένα προς ένα.
  • Με δεδομένο ότι τα ελικόπτερα Kiowa ακόμη δεν έχουν ενταχθεί επιχειρησιακά στη δύναμη της ΑΣ κι από ότι λένε οι πληροφορίες θα συνεχίσουν μόνο να παρουσιάζονται μόνο στις παρελάσεις μέχρι να καταφέρει ο Στρατός Ξηράς να χει ικανό αριθμό χειριστών- που ακόμη είναι μικρός και βρίσκονται στο επίπεδο της εκπαίδευσης- τα Apache θα είναι το μακρύ δόρυ που θα επιχειρήσει.
  • Κι αν όλα πάνε καλά την περίοδο 2024-2025 όπου ο Αμερικανικός Στρατός θ’ αποσύρει 200 Apache Delta, στο πλαίσιο της Αμερικανικής βοήθειας και με τις αναθεωρήσεις της αμυντικής συνεργασίας, η Αεροπορία Στρατού ελπίζει σ’ αυτά τα αποθέματα. Όμως έως τότε τα «Alpha» θα είναι στην πρώτη γραμμή.

«Το να μείνεις με 9 Delta και σταδιακά να βρίσκονται στο έδαφος ένα- ένα τα 19 «Alpha» δεν είναι ότι το καλύτερο», σημείωνε στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού.

Στο ΚΥΣΕΑ τα «HERON» για επικύρωση

Σ’ ότι αφορά τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Ελλάδα έχει επιλέξει το Ισραηλινό «HERON 1», παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί και η Σιγκαπούρη και προσάρμοσε ναυτικό ραντάρ ως παραθαλάσσιο κράτος.

Το HERON έχει maritime patrol radar (MPR), electronic support measures (ESM), electronic and communications intelligence (ELINT / COMINT), and synthetic aperture radar (SAR). Ιδανικό για επιτήρηση θαλασσίων συνόρων και στις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές, κάτι που τώρα γίνεται από τα πεπαλαιωμένα Χίουι της Αεροπορίας Στρατού με τριπλάσιο κόστος.

  • Η υπόθεση των Ισραηλινών UAV έχει κλείσει και θα περάσει δια βοής και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας έλεγαν αρμόδια χείλη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • To UAV HERON αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο και επιχειρησιακό UAV το οποίο είχε επιδειχθεί και παλαιότερα στην ΠΑ. Διαθέτει και η Τουρκία MALE τύπου «HERON» που τα έχει προμηθευτεί από το Ισραήλ το 2010.

Το HERON έχει αντίστοιχες επιχειρησιακές ικανότητες και χαρακτηριστικά με το Τουρκικό ΑΝΚΑ με κύρια σημαντική διαφορά τη δυνατότητα παραμονής σε πτήση για 24-48 ώρες στα 30000 πόδια και την αυξημένη επιχειρησιακή εμβέλεια στα 200 Ναυτικά Μίλια.

Υλοποίηση μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος λέει ο απερχόμενος διευθυντής ΓΔΑΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: