Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα από τον Κοροναϊό: Στα 444 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία Χουμπέι

Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο ιό. Photo via twitter @CNN




Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα, Τετάρτη, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού –ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν– τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει ο νέος κοροναϊός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Βουχάν της Κίνας και πλέον έχει «χτυπήσει» και πόλεις εκτός της Ασίας. Πολλές επιδημίες έχουν ξεκινήσει από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από τo AFP.

Αναστολή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς

Οι αρχές της μεγαλούπολης Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από αύριο στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.

Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

2003: Ο SARS

Ο ιός SARS (σοβαρό, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) εμφανίστηκε στο τέλος του 2002 στη νότια Κίνα, μετά την μετάδοσή του από τις νυκτερίδες στον άνθρωπο, μέσω της μασκοφόρας φοινικοσιβέτας, άγριου θηλαστικού που πωλείται ζωντανό στις αγορές της Κίνας για το κρέας του.

Αυτός ο ιός, σε σχήμα κορώνας, αποδεικνύεται εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί οξείες πνευμονίες, θανατηφόρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την άνοιξη του 2003, προκαλεί πραγματική ψύχωση στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Σιγκαπούρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει στις 12 Μαρτίου διεθνή υγειονομικό συναγερμό.

Τελικά, η επιδημία θα προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων επί 8.096 κρουσμάτων σε 30 χώρες. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνουν το 80% των κρουσμάτων.

1997: Η γρίπη των πτηνών A (H5N1)

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί θανάτους για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ το 1997 (έξι νεκροί), πριν επανεμφανισθεί το 2003 στην νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας τον θάνατο 282 ανθρώπων επί 468 κρουσμάτων σε 15 χώρες (απολογισμός 2003-2009 του ΠΟΥ). Όμως, ο ιός αυτός ενδημεί κυρίως μετά των πτηνών, και κυρίως των πτηνών εκτροφής και η προσβολή των ανθρώπων οφείλεται στην απευθείας επαφή με τα πτηνά.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανθρώπινη επιδημία γρίπης των πτηνών, αφού η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι δυνατή ή ελάχιστη. Ο φόβος προέρχεται από μία εξέλιξη του ιού προς μία μορφή εύκολα μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο.

1968: Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ

Ένας νέος ιός τύπου A (ένας από τους τρεις τύπους της εποχικής γρίπης) μεταδίδεται από τον Ιούλιο 1968 στο Χονγκ Κονγκ, όπου προσβάλλει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή του 15% του πληθυσμού, πριν διαδοθεί στην Ασία, τις ΗΠΑ και φθάσει το φθινόπωρο μέχρι την Ευρώπη.

Θεωρείται η πρώτη πανδημία της σύγχρονης εποχής, οι συνθήκες μετάδοσης της οποίας επιδεινώνονται από τον πολλαπλασιασμό των αεροπορικών μετακινήσεων, και προκαλεί παγκόσμια κινητοποίηση, υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από τον Νοέμβριο 1969 είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια κατά της γρίπης του Χονγκ Κονγκ. Η πανδημία προκάλεσε τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό παρακολούθησης και πρόληψης των ασθενειών (CDC).

1957: Η ασιατική γρίπη

Τα πρώτα κρούσματα αυτής της γρίπης, επίσης τύπου A, εντοπίζονται τον Φεβρουάριο 1957 στην κινεζική επαρχία Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα). Ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα και στην συνέχεια στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας την μεγαλύτερη πανδημία από την ισπανική γρίπη το 1918. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τοποθετείται στο 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον CDC.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία έχει εκδόσει ο ΕΟΔΥ, για τα κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Βουχάν, της Κίνας. Οι οδηγίες για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρουν τα εξής:

Στην πόλη Βουχάν επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο, ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα, είτε εργάζονται, είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020, το υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Βουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα. Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Βουχάν, που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της οικογένειας της, όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.

Στις 16 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Βουχάν, Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται:

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Πηγή: ethnos.gr

 

Εμβόλιο κατά του κοροναϊού της Κίνας ανακοίνωσε πως αναπτύσσει η Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: