Στο Βερολίνο, η Ε.Ε. θέλει να παρουσιαστεί ενωμένη για να αντιμετωπίσει τον τουρκο-ρωσικό άξονα στη Λιβύη

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας. EPA, Andrew Parsons / POOL




Η Άγκυρα και η Μόσχα, παρά την υποστήριξη διαφορετικών στρατοπέδων, επιδιώκουν να επωφεληθούν της αδυναμίας των Ευρωπαίων να σταθεροποιήσουν τη Λιβύη, σημειώνει η εφημερίδα Le Monde (Jean-Pierre Stroobants και  Frédéric Bobin) σε άρθρο της σχετικά με την επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στις 19 Ιανουαρίου.

Παρατηρεί, ότι πρόκειται να  διεξαχθεί σε ένα κλίμα «σκεπτικισμού». Υπενθυμίζοντας τις αποτυχίες των προηγουμένων διπλωματικών προσπαθειών, κάνει λόγο για «αμηχανία, που κυριαρχεί  την παραμονή αυτής της διεθνούς συνάντησης», και για το αίσθημα του επείγοντος, που κατά τη γνώμη της «δεν ήταν ποτέ τόσο έντονο», χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Mike Pompeo ως «σημάδι» της εν λόγω πρόκλησης.

  • Κατά την άποψή της, το παιχνίδι των Ευρωπαίων στο Βερολίνο θα τύχει ιδιαίτερης παρακολούθησης, και δη τη στιγμή, που φαίνεται, όπως σημειώνει, «να τους ξεφεύγει η διπλωματική διαμεσολάβηση», ενώ δεν υπολείπεται αναφοράς στην άνοδο «ενός ολοένα και πιο ενεργού τουρκο-ρωσικού άξονα στη Λιβύη», που, όπως επισημαίνει, πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.
  • Θεωρεί δε, ότι, παρά την αποτυχία της πρόσφατης συνάντησης της 13ης Ιανουαρίου στη Μόσχα, εντούτοις, ο εν λόγω άξονας έχει εδραιωθεί στο στρατηγικό τοπίο της Λιβύης ως ένας νέος πόλος, αμφισβητώντας ανοιχτά τους Ευρωπαίους.

«Θύμα της αδυναμίας της στη Συρία, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οριστικής υπονόμευσης της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, η Ευρώπη, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, “είναι απούσα από το παιχνίδι της Μέσης Ανατολής”, μπορεί επίσης να παραμεριστεί και από την περίπτωση της Λιβύης», σημειώνει η ε/φ, τονίζοντας την ανάγκη ενός ενωμένου μετώπου της Ένωσης στο Βερολίνο, αποσιωπώντας  για την ώρα τις διαφορές. 

Υπενθυμίζοντας τα όσα ανέφερε ο Josep Borrell, στις 10 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, για τη Λιβύη και την έκκλησή του για κινητοποίηση των Ευρωπαίων, θεωρεί, ότι  η αποδεδειγμένη άφιξη ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία, η αναμονή 700.000 μεταναστών στη χώρα, η πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής και ένα νέο γεωπολιτικό σενάριο, με κύριους παράγοντες την Τουρκία και τη Ρωσία, καταδεικνύουν με σκληρό τρόπο την αδυναμία της Ευρώπης,  τη στιγμή μάλιστα της εμφάνισης μίας νέας φιλονικίας Ελλάδας – Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, την οποία και χαρακτηρίζει ως «παράπλευρη ζημιά» της λιβυκής κρίσης. 

  • Ως προς τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αναφέρει, ότι «νομιμοποιεί τους ισχυρισμούς της Άγκυρας εις βάρος των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων».
  • Υποστηρίζει, ότι ο στρατάρχης Haftar  «εκμεταλλεύεται αυτή την διαμάχη στην προσπάθειά του για νέους ευρωπαίους συμμάχους», γεγονός, που όπως σημειώνει, «το δείχνει καθαρά και η επίσκεψή του στην Αθήνα, την Παρασκευή».

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις Άγκυρας και Μόσχας ανάγκασαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προσαρμόσουν τη στάση τους, η οποία μέχρι τώρα αφορούσε στην ανάγκη για «πολιτική λύση» και περιοριζόταν αρχικά στην περιγραφή του κινδύνου για στρατιωτική κλιμάκωση, σημειώνει η εφημερίδα, με διπλωμάτη στις Βρυξέλλες να σχολιάζει, ότι «από τότε, Πούτιν και Ερντογάν έδειξαν ότι ελπίζουν να συνεχίσουν να καλύπτουν το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί στην περιοχή, στη θέση της Ευρώπης».

Τίτλος: A Berlin, l’UE veut se montrer unie pour contrer l’axe turco-russe en Libye

Εγκαταλελειμμένη από τους Ευρωπαίους η Ελλάδα: Δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο, λέει το Spiegel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: