Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Ρωσίας

File Photo: Ο νέος Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. EPA, YURI KOCHETKOV
Τα πρώτα βέλη κατά του νεοδιορισμένου πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν έχουν αρχίσει να εξαπολύονται. Ως πρώτος στόχος επελέγη μάλιστα η σύζυγός του Βλαντλένα, που όπως διατείνεται ο γνωστός αντιφρονών και διαχειριστής ιστολογίου (μπλόγκερ) Αλεξέι Ναβάλνι, στις τελευταίες ένδεκα φορολογικές της δηλώσεις έχει δηλώσει περιουσία σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να προκύπτει ότι έχει κάποια, τουλάχιστον γνωστή, επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • «Πως έχει κερδίσει αυτά τα χρήματα; Όλα τυλίγονται μέσα σε μία πυκνή ομίχλη», υποστηρίζει ο Ναβάλνι για την 44χρονη κυρία Μισούστινα, μητέρα τριών παιδιών. Διάφορα μέσα ενημέρωσης, έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ώρες και ημέρες σε μία επισταμένη έρευνα για να ανακαλύψουν κάποια λεπτομέρεια από το, πολιτικά, άγνωστο ζεύγος Μισούστιν, εξόν από το πρόσφατο παρελθόν του συζύγου, ως επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας. Το μόνο επιπλέον στοιχείο είναι πως ο Μιχαήλ Μισιούτιν είναι τακτικός συμπαίκτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο χόκεϊ.

Για τη Βλαντέλνα προκύπτει πως εργαζόταν στην εταιρεία UFG, στην οποία φέρεται να ήταν πρόεδρος ο σύζυγός της. Το 2003 εμφανίζεται στα φορολογικά μητρώα ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα του χορού, των ντισκοτέκ και των σχολών χορού. Όμως το 2013 εξαφανίζεται από το επαγγελματικό μητρώο. Σύμφωνα με την μπλόγκερ Γκορσκόβα, ήταν συνιδιοκτήτρια ενός χορευτικού κέντρου, το DecaDance, που κατόπιν έκλεισε.

  • Η οικογένεια Μισούστιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Proekt, έχει στην ιδιοκτησία της μία «ντάτσα»(έπαυλη)στα περίχωρα της Μόσχας αξίας 8,5 εκατ.ευρώ. Ο Μισούστιν, πέρα από την μη επιβεβαιωμένη επισήμως απασχόλησή του στην UFG, όπου διαχειριζόταν επενδυτικά κεφάλαια σε συνεργασία με την Deutsche Bank, ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την δημόσια διοίκηση και τους φορολογικούς οργανισμούς του κράτους.

Μετά τον διορισμό του από τον Πούτιν, ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα στρωθεί άμεσα στη δουλειά για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της χώρας. Θα πρέπει άμεσα να βρει πόρους για το φιλόδοξο δημογραφικό σχέδιο του Πούτιν, που προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις στα ζευγάρια για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και το οποίο εκτιμάται πως θα κοστίσει 57 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από La Corriere della Sera, thio.ch, glonabot.it, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιώργης-Βύρων Δάβος

Η εμμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον έλεγχο: Δική μας η εξουσία, δεν θα την εγκαταλείψουμε…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal