Στις 18 οι πόλεις σε καραντίνα στην Κίνα: Στους 41 οι νεκροί από κοροναϊό, παγκόσμια ανησυχία [videos, photos]

οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. EPA,WU HONG




Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πάνω από 56 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε και τρίτο κρούσμα του κοροναϊού. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 35 ετών που ζει στην Ουχάν και έφθασε στην Ιαπωνία στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ιατροφαρμακευτικές προμήθειες

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στάσιμος, στους 41 έως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, μεταδίδει το CCTV. Οι περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, να εντοπίζονται στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα παραμένει σοβαρή και οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες στην πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε αρχικά ο ιός, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από την επαρχία Χουμπέι.

Ο αξιωματούχος απηύθυνε επίσης έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρίες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας, οι τοπικές αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα απαγορεύσουν στο κέντρο της πόλης την κυκλοφορία οχημάτων που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στους δρόμους.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρετίζει τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε απόψε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα και τη «διαφάνεια» που επιδεικνύει στο θέμα της αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους μέχρι σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πολύ τις προσπάθειες και τη διαφάνεια του Πεκίνου.

«Όλα θα πάνε καλά. Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Σι» Τζινπίνγκ της Κίνας, τόνισε.

 

  • Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια “σοβαρή κατάσταση” είπε ο πρόεδρος Σι

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Σι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που διεξήχθη ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η Κίνα μπορεί “να κερδίσει τη μάχη” εναντίον του νέου κοροναϊού, διαβεβαίωσε πάντως σήμερα ο πρόεδρος της χώρας. Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του επικεφαλής του κινεζικού κράτους έγιναν μετά τη σύσκεψη της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα όργανο που απαριθμεί επτά μέλη και κυβερνά τη χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

 

 

  • Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Αυστραλία 25/01/2020 03:36

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.

Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα”, ανέφερε η Μικάκος.

“Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο”.

  • Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Γαλλία

Ένα τρίτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

Αυτό το κρούσμα “στενός συγγενής ενός από τους ασθενούς, που εξετάζεται, μόλις επιβεβαιώθηκε”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι τρεις νοσούντες είχαν επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και του Παρισιού, σε κλινική απομόνωση.

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

  • Το Παρίσι σχεδιάζει να ναυλώσει λεωφορεία για να βοηθήσει την αποχώρηση των Γάλλων από την αποκλεισμένη πόλη Ουχάν

Το Παρίσι «σχεδιάζει» να ναυλώσει λεωφορεία ώστε οι Γάλλοι υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουχάν – την κινεζική πόλη που έχει τεθεί σε καραντίνα από τις κινεζικές αρχές για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού – να μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έλαβε την Πέμπτη την πρωτοφανή απόφαση να θέσει σε καραντίνα την πόλη Ουχάν, που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, απαγορεύοντας σε τρένα και αεροπλάνα να αναχωρούν από την πόλη, κλείνοντας επίσης τους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν έξω από αυτήν.

«Το γαλλικό γενικό προξενείο στην Ουχάν ενημέρωσε τους γάλλους υπηκόους στην Ουχάν ότι σχεδιάζει να συγκροτήσει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, μια υπηρεσία λεωφορείων επιτρέποντας στους Γάλλους υπηκόους που το επιθυμούν και στους συζύγους τους και παιδιά τους να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε το υπουργείο.

Τρία κρούσματα του ιού επιβεβαίωθηκαν χθες στην Γαλλία, τα «πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη».

Με πληροφορίες από Reuters – AFP – Xinhua, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ
Πεκίνο, Κίνα
ΤΦ

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών σε 41 στην Κίνα: Πάνω από 1.000 κρούσματα, ομολογούν οι κινεζικές αρχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: