Στη Ρωσία ταιριάζει ισχυρή προεδρική δημοκρατία, μην κάνουμε πειράματα, λέει ο Πούτιν

Εκτός από τις δηλώσεις για το πολίτευμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πόλη Ουσμάν επισκέφτηκε και σχολή μπαλέτου.EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL ALTERNATIVE CROP/ MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε σήμερα κατηγορηματικά υπέρ μιας ισχυρής προεδρικής δημοκρατίας στην Ρωσία, θεωρώντας ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνουν πειραματισμοί όσον αφορά στη μορφή διακυβέρνησης της χώρας, ούτε αυτή να περάσει από την προεδρική στην προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Νομίζω ότι για τη Ρωσία, με την τεράστια έκταση που έχει, με την ύπαρξη πολλών θρησκευτικών δογμάτων, μεγάλου αριθμού εθνών, λαών, εθνοτήτων που ζουν στην επικράτεια της – μάλιστα δεν έχουν υπολογισθεί πόσες άλλοι μιλάνε για 160 και κάποιοι άλλοι για 190, όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζεται μια ισχυρή προεδρική δημοκρατία».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς να απορρίπτει ως μορφή διακυβέρνησης την προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, είπε ότι είναι μια αρκετά διαδεδομένη μορφή διακυβέρνησης στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε μερικές χώρες λειτουργεί αποτελεσματικά. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα λέγοντας ότι «στην Γερμανία υπάρχει προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ στην Γαλλία προεδρική, μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου η Ινδία είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ είναι προεδρική δημοκρατία».

«Είναι δυνατόν να λειτουργήσει (η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία-σ.σ) στη χώρα μας; Θεωρητικά είναι δυνατόν. Είναι ή όχι όμως σκόπιμο; Ο καθένας έχει την άποψη του στο ζήτημα αυτό. Εγώ πιστεύω πως όχι», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι «είναι καλύτερα να μην πειραματιζόμαστε», επισημαίνοντας ότι σε μια σειρά περιπτώσεων, η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης «χωλαίνει».

Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε, ότι για να λειτουργήσει φυσιολογικά η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η πολιτική δομή της χώρας πρέπει «να έχει αναπτυχθεί από παλιά», όπως στην Ευρώπη, όπου μερικά κόμματα υπάρχουν εδώ και εκατονταετίες. «Στη χώρα μας κατά κανόνα το κόμμα σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Το πιο ζωντανό παράδειγμα στην χώρα μας είναι ο Βλαντίμιρ Βόλφοβιτς Ζιρινόφσκι. Υπάρχει ο Ζιρινόφσκι , υπάρχει και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας , δεν υπάρχει ο Ζιρινόφσκι …», είπε ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας την ίδια την φιλελεύθερη ιδεολογία καλή, αλλά εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσο ένα κόμμα «μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον ηγέτη του».

Αναφερόμενος στις «αδυναμίες» της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι σε μερικές χώρες «δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση για έξι μήνες. Φαντασθείτε η Ρωσία να ζούσε μισό χρόνο χωρίς κυβέρνηση. Θα ήταν καταστροφή. Πιστέψτε, αυτό είναι απλώς αδύνατον να γίνει, θα ήταν μεγάλη ζημιά για το κράτος» , είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος παράλληλα και στις κυβερνήσεις συνασπισμού που σχηματίζονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο εσωτερικό τους αντίθετες απόψεις.

Με πληροφορίες από TASS-Ria Novosti μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουσμάν, Ρωσία

Διαδηλώσεις ετοιμάζει η αντιπολίτευση: Οι αλλαγές Πούτιν αποσκοπούν στη δια βίου εξουσία του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: