Στη Ρώμη ο Χριστοδουλίδης για το οικόπεδο “8” κι επαφές με Ντι Μάγιο και Ντεσκάλτζι

File Photo: Στις συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στη Ρώμη θα βρεθούν ανάμεσα στα άλλα και οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη Λιβύη. Στη φωτογραφία με τον Ιταλό ομόλογό του στις 20/1 στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες. Aris Oikonomou / ΚΥΠΕ




Με κύριο στόχο να καταγράψει και πιο επίσημα τον βαθμό αντίδρασης της Ιταλίας στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

Όπως επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το philenews.com η Ιταλία και η Γαλλία είναι δύο χώρες των οποίων οι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν λάβει άδεια για έρευνες στο οικόπεδο “8” της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη, στο οποίο είχε εισέλθει με το «Γιαβούζ» η Τουρκία.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Ανδρέα Πιμπίσιη αναφέρεται πως η Γαλλία εμφανίζεται να είναι πιο έντονη στις αντιδράσεις της, τουλάχιστον σ’ ό,τι έχει να κάνει με δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, σε σύγκριση με την Ιταλία. Έτσι προκύπτει πως σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα ενεργειακά θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσει ο κ. Χριστοδουλίδη στην ιταλική πρωτεύουσα.

  • Η ιταλική αντίδραση στις παρανομίες της Άγκυρας

Σύμφωνα με το philenews.com η Λευκωσία θέλει να γνωρίζει τον βαθμό που οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενοχλούν ή όχι την ιταλική πλευρά. Παράλληλα θέλει να καταγράψει τις αντιδράσεις των Ιταλών σ’ ό,τι αφορά το σημείο στο οποίο θα διενεργήσει η Τουρκία γεώτρηση. Ως γνωστό το συγκεκριμένο σημείο είχε αρχικά επιλεγεί από την Εni η οποία στη συνέχεια το εγκατέλειψε.

Πάντως το ταξίδι Χριστοδουλίδη γίνεται στη Ρώμη ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του Λουίτζι Ντι Μάγιο και σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δύο υπουργοί είχαν συνεννοηθεί εδώ και καιρό γι΄αυτό, μέχρι που “κλείδωσε” για σήμερα. Στο δημοσίευμα του philenews.com αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση, που όπως προκύπτει κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ν. Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Λουίτζι Ντι Μάγιο, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και θα αναζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς, σε διμερές, πολυμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιταλίας και θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα από την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Μεταναστευτικού.

  • Και με την Eni

Σύμφωνα με το philenews.com κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση και με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Εni Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από philenews.com

Στην Κύπρο τον Φεβρουάριο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle: Δηλώσεις της πρέσβειρας στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: