«Σπάσιμο νεύρων» στις ΗΠΑ από Τουρκία με αμερικανικά αεροσκάφη: Όπλο στη φαρέτρα Μητσοτάκη

Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης με ελικοφόρο Osprey σαν κι αυτά που έχουν προσγειωθεί στην βάση της Σούδας. Πηγή: official U.S. Special Operations Command Europe Twitter page




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

«Σπάσιμο νεύρων» ήθελαν να κάνουν οι γείτονες μας στην Αμερική το βράδυ της Παρασκευής, όταν αμερικανικά αεροσκάφη θέλησαν να περάσουν από το FIR Αθηνών στο FIR Άγκυρας.

Και ο λόγος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν επειδή τ’ αεροσκάφη της «USAF» χρησιμοποίησαν αεροδιάδρομο από τα «αποστρατικοποιημένα» κατά την Άγκυρα Δωδεκάνησα.

Την ώρα που βρισκόταν μια Αμερικανική επιχείρηση ενίσχυσης των δυνάμεων με αποστολή ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων και Πεζοναυτών στη Βαγδάτη, η Τουρκία έπαιξε γι’ ακόμη μια φορά, όπως φαίνεται μ’ ένα πεπαλαιωμένο χαρτί, το οποίο η ίδια έχει φροντίσει να το τσαλακώσει με την καθημερινή προκλητική συμπεριφορά της, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα, αλλά σ’ όλο το μήκος του ανατολικό Αιγαίου.

Το Osprey έχει τη δυνατότητα να “μετατρέπεται” σε τύπου ελικόπτερο ενώ στην πορεία του προς την αποστολή πετά κανονικά σαν ελικοφόρο μεταγωγικό. Πηγή: official U.S. Special Operations Command Europe Twitter page
    • Στο θέμα της αποστρατικοποίησης η Αθήνα πολλές φορές έχει διαμηνύσει ότι από την στιγμή που εμπράκτως υπάρχει απειλή, υπάρχει και δικαίωμα στην άμυνα.
    • Πάντως το βράδυ της Παρασκευής, όπου οι ΗΠΑ έστελναν δυνάμεις από διαφορετικά σημεία της Ευρώπης προς τη Μ. Ανατολή, για να προσπεραστεί ο «σκόπελος» του FIR Άγκυρας χρειάστηκε περισσότερο από μια ώρα να κάνουν κύκλους τα μεταγωγικά της Αμερικής πάνω από την Ρόδο.
Άνδρες ειδικών δυνάμεων και Αμερικανικό C-130 σαν αυτά που μεταφέρουν δυνάμεις στη Βαγδάτη. Πηγή: official U.S. Special Operations Command Europe Twitter page

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, απαιτήθηκε μέχρι και εναέριος ανεφοδιασμός εντός του FIR Αθηνών των μεταγωγικών από αεροσκάφη MC-130 (αεροσκάφος ειδικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα ανεφοδιασμού ελικοπτέρων) που πήραν εντολή απογείωσης από την Αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ.

Το τι μπορεί να συνέβη σ’ αυτή την διαδικασία, είναι από το πιο απλό, όπως να μην είχαν σταλεί σωστά έγγραφα για την χορήγηση των διπλωματικών αδειών (σσ αν δεν υπάρχει συμφωνία για διπλωματική άδεια διαρκείας) που απαιτούνται.

  • Όμως το βεβαρυμένο παρελθόν της γείτονος περισσότερο μαρτυρά το «σπάσιμο νεύρων» που έχει να κάνει με την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών, ένα θέμα που το επαναφέρει διαρκώς η Τουρκία.
Άνδρες ειδικών δυνάμεων και Αμερικανικό C-130 σαν αυτά που μεταφέρουν δυνάμεις στη Βαγδάτη. Πηγή: official U.S. Special Operations Command Europe Twitter page

Το είχαν πράξει στο πρόσφατο παρελθόν, με Ελληνικό αεροσκάφος της ΠΑ που μετέφερε Έλληνα Αξιωματούχο κατά τον ανεφοδιασμό του στο αεροδρόμιο της Ρόδου για να συνεχίσει την πορεία του προς την Ανατολή.

  • Το ίδιο σκηνικό επισημαίνουν οι ίδιες πηγές ότι είχε επαναληφθεί και με άλλα συμμαχικά αεροσκάφη που είχαν αεροδιάδρομο από τα Δωδεκάνησα προς την Τουρκία. Και τότε υπήρξε παρόμοια καθυστέρηση από τα ραντάρ της γείτονος που κατευθύνουν τα αεροπλάνα. Επιπλέον έχουν καταγραφεί και αιτήματα αλλαγής κατεύθυνσης, υποχρεώνοντας τ’ αεροσκάφη σε ημικύκλια πορεία, ώστε να παρακαμφθούν τα Δωδεκάνησα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως εκτός των γνωστών θέσεων της Τουρκίας περί των αποστρατικοποιημένων νησιών, το σπάσιμο νεύρων είχε να κάνει και με το γεγονός της καθυστέρησης μιας επιχείρησης που ήταν σε εξέλιξη.

Ένα ακόμη στρατιωτικό- διπλωματικό βέλος στην φαρέτρα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Το βράδυ της Κυριακής η κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στους διπλωματικούς άσσους απέναντι στον Πρόεδρο Τράμπ, δεν θα είναι παράλογο το χειροπιαστό επιχείρημα της άμεσης ανταπόκρισης της Ελλάδας να εξυπηρετήσει στην Σούδα τα μεταγωγικά αεροσκάφη CV-22B Osprey και τα C-130 που μεταφέρουν Πεζοναύτες στο Ιράκ.

  • Η έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας σε μια στιγμή κρίσης και με την αμυντική συνεργασία πρόσφατα αναθεωρημένη πριν λίγους μήνες, αποτελεί ένα δυναμικό δείγμα και διπλωματικό όπλο για την χώρα μας που αφορά την αγαστή συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο Συμμαχίας.

Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός του τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, θα έχει την ευκαιρία ν’ αναπτύξει τα σχέδια της Ελληνικής πλευράς για τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει τώρα και στο μέλλον η χώρα μας.

  • Απαιτήσεις από την χώρα μας για την αμυντική ενίσχυση υπάρχουν και στην παρούσα στιγμή είναι ίσως το κατάλληλο timing ν’ αναθεωρηθούν προς το καλύτερο αλλά και ν’ αποφασιστούν με άμεση παραχώρηση πολύτιμου υλικού.

Κι όλα αυτά την στιγμή που η γείτονα έδωσε δείγματα να καθυστερήσει τα Αμερικανικά σχέδια ανάπτυξης των δυνάμεων φρούρησης γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ.

F-35 στο τραπέζι, αμερικανικά «δώρα» για το Πολεμικό Ναυτικό και ένας βασικός γρίφος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: