Συνετρίβη αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Τεχεράνη με προορισμό την Ουκρανία [photos, videos]

Υπό κράτηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης τέθηκε ο άνθρωπος που ανήρτησε το βίντεο με το πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό αεροσκάφος. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737 με τουλάχιστον 170 επιβαίνοντες το οποίο είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο συνετρίβη εξαιτίας τεχνικού προβλήματος λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος» του Μπόινγκ «είναι νεκροί», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις «πρώτες πληροφορίες». Ανακοίνωσε ακόμη ότι διακόπτει το ταξίδι του στο Ομάν και επιστρέφει εσπευσμένα στο Κίεβο.

«Η πρεσβεία μας βρίσκεται στη διαδικασία να διευκρινίσει τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας και τον κατάλογο των ονομάτων των νεκρών», πρόσθεσε ο Ζελένσκι μέσω Facebook.

Σύμφωνα με τον Ρεζά Τζαφαρζαντέχ, εκπρόσωπος της ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Μπόινγκ της Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και συνετρίβη και στην περιοχή όπου κατέπεσε επιχειρούν σωστικά συνεργεία.

Ιρανοί διασώστες βρήκαν ένα μαύρο κουτί, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB.

«Το αεροσκάφος έχει πάρει φωτιά (…). Στείλαμε συνεργεία [των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης] και (…) μπορεί να καταφέρουμε να σώσουμε κάποιους επιβάτες», είπε από τη δική του πλευρά ο Πιρχουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

Το Boeing 737 δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχο της ιρανικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χασάν Ρεζαεΐφάρ, γενικός διευθυντής της επιτροπής της υπηρεσίας που ερευνά τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση και τον Ουκρανό πρωθυπουργό, στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 176 άνθρωποι –167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος– εκ των οποίων 32 αλλοδαποί.

Από την πλευρά της η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε βλάβη στον κινητήρα του και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Επεσήμανε εξάλλου ότι 168 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήριο για την πτήση αυτή.

Προς το παρόν η Ukraine International Airlines (UIA) δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση για το συμβάν, το οποίο είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα για την εταιρεία.

“Η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διασώσεις (…) έχουμε 22 ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο στο σημείο”, εξήγησε ο Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-Sputnik, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

Ο απόλυτος πανικός στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κτύπησε “αδιάντροπα” τους Αμερικανούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: