Συνάντηση Δένδια – Σχοινά στο ΥΠΕΞ: Αλλάζει το δόγμα της Ευρώπης στο μεταναστευτικό

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά είχε στο υπουργείο Εξωτερικών, το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Δένδιας στον απόηχο των χθεσινών τοποθετήσεων του Ευρωπαίου αξιωματούχου για την ανάγκη νέας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Το κυοφορούμενο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, ψηλά στην ατζέντα των επαφών ΕΕ – ελληνικού ΥΠΕΞ.

Μάλιστα οι χθεσινές επισημάνσεις του κ. Σχοινά ενώπιον της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προδιαγράφουν ένα νέο τοπίο «ολιστικής αντιμετώπισης» του μεταναστευτικού, κατεύθυνση προς την οποία θα κινείται η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Το Δουβλίνο πέθανε οριστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναμόρφωσης του συμφώνου «ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα», ως την πλέον εμβληματική αποτυχία της Ε.Ε.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η υποδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών υπό προϋποθέσεις αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την Ε.Ε.

Αναφέρθηκε ωστόσο και στην αναγκαιότητα να υπάρχει ένα plan B, ένα σχέδιο «πυρόσβεσης», στο ενδεχόμενο που η Ευρώπη θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυξημένες ροές, όπως εκείνες του 2015.

«Τα τελευταία χρόνια κάναμε πολλά ως Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς αποτύχαμε, όπως στην αλληλεγγύη που έπρεπε τα κράτη-μέλη να δείξουν στις χώρες υποδοχής. Η συνέπεια είναι ότι οι πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σηκώνουν δυσανάλογα βάρη».

Ο Επίτροπος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και περιέγραψε ότι το νέο σύστημα θα προβλέπει τον επιμερισμό των ευθυνών σε όλους:

«Ηρθε η ώρα η αδικία αυτή να διορθωθεί. Η συνεισφορά όλων των κρατών θα είναι υποχρεωτική, αλλά η φύση της συνεισφοράς μπορεί να είναι διαφορετική», είπε.

Ο ίδιος απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών και επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη φιλοσοφία του σχεδιαζόμενου νέου πλαισίου αλληλεγγύης, υποστήριξε ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά όλες οι χώρες αλλά ο τρόπος συνεισφοράς τους θα διαφέρει.

«Η ιδέα μας είναι να χτίσουμε ένα σύστημα καλαθιών αλληλεγγύης αν θέλετε. Η συνεισφορά να είναι υποχρεωτική για όλους, η φύση όμως μπορεί να είναι διαφορετική. Ένα πρώτο καλάθι επιμερισμού βαρών, πρέπει να έχει κρίσιμη μάζα συμμετοχής. Σε άλλα καλάθια συνεισφορές σε είδος, προσωπικό μέσα και σε άλλα ρόλους. Αλλά κανένας δεν θα βγαίνει εκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διάδοχος της Frontex 

Μεγάλο βάρος για την πειστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης έδωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και στο διάδοχο σχήμα της Frontex, την επονομαζόμενη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία όπως είπε θα  στελεχωθεί με 10.000 μόνιμο προσωπικό έως το 2027. Πρότεινε μάλιστα η εκπαίδευσή τους να γίνεται σε εγκαταστάσεις της κάθε χώρας για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών

«Ο ρόλος αυτού του Οργάνου  δεν είναι να πυροβολεί όσους χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, αλλά να σταλεί και το μήνυμα ότι υπάρχει μία κοινή ομοσπονδιακή διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων δίπλα στις ελληνικές αρχές, ώστε η παρουσία να δείχνει ότι η Ευρώπη φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στα όρια της αντοχής της η Μόρια: Δεύτερος νεκρός από μαχαιριά σε ένα μήνα, άλλοι 10 νοσηλεύονται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: