Σημαντική η αύξηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη αλλά δεν κατηγορείται ο Ερντογάν!

File photo: The refugees who test positive for the virus are placed in isolation in a special area, while the entire camp has been placed in quarantine since last Wednesday.EPA, STRATIS BALASKAS




Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Τουρκία αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι καθώς τα άτομα που διαφεύγουν των συγκρούσεων στη Συρία και το Αφγανιστάν εισήλθαν μαζικά στη χώρα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς  την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής  του FrontexFabriceLeggeri, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press και την εφημερίδα The New York Times.

Περισσότεροι από 82.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη χωρίς άδεια το 2019, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο ίδιος στις Βρυξέλλες.

  • Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αλλά και στην αστάθεια στο Αφγανιστάν και τις μεταβαλλόμενες πολιτικές προς τους Αφγανούς από τις ιρακινές και τις πακιστανικές αρχές, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Leggeri ο οποίος δεν κατηγόρησε την τουρκική ακτοφυλακή τονίζοντας πως ‘’κάνει καλό έργο’’ αναφορικά με τον εντοπισμό των ατόμων που διαφεύγουν.

Η Ε.Ε. συμφώνησε το 2016 να χορηγήσει στην Τουρκία πόρους  ύψους 6  δις  ευρώ για βοήθεια προς τους πρόσφυγες από τη  Συρία και άλλα κίνητρα προκειμένου  να πείσουν την κυβέρνηση στην Άγκυρα να σταματήσει την έξοδο των μεταναστών  προς την  Ελλάδα.

Όμως, από το περασμένο καλοκαίρι, νησιά στην ανατολική πλευρά της Ελλάδας αγωνίζονται για να διαχειριστούν το συνωστισμό που επικτρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στους οποίους συχνά ξεσπούν βίαια επεισόδια. Ο συνωστισμός στη Μόρια έχει επιδεινωθεί κατά τα τελευταία έτη καθώς παραμένει υψηλός ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων μέσω παράνομων οδων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

  • Ο  Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της υποδοχής 3.6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, ενώ στο παρελθόν απειλούσε να «ανοίξει τις πύλες» για τους μετανάστες  και να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Επιδιώκει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε και οι Ευρωπαίοι μάλλον θα συναινέσουν σε αυτό.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης πολιτική και οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία, όπου όσοι διαφεύγουν από τις συγκρούσεις θα μπορούσαν να καταφύγουν ή να μεταφερθούν από την Τουρκία, αλλά οι Ευρωπαίοι διστάζουν να συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο.

Εφτασε στο Βερολίνο ο Χαφτάρ: Στο φως προσχέδιο απόφασης της κρίσιμης διάσκεψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: