Σε πλήρη εξέλιξη ο «Ηφαιστίων»: Εντονότερα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες, χιόνια βροχές, άνεμοι, χαμηλές θερμοκρασίες τα Θεοφάνεια

Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρα μας εκτιμήθηκε με βάση δορυφορικές μετρήσεις. Φωτογραφία ΑΠΕ,ΜΠΕ, ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ




Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ήδη την Ελλάδα, θα συνεχίσει να «χτυπά» το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονοπτώσεις, βροχές και ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το meteo από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας των Θεοφανείων, αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης.

Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Από meteo.gr

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10.

Από meteo.gr

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά, χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με χιόνι στα κεντρικά και χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με βροχή στα νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανοικτά του Θερμαϊκού θα φτάνουν από το απόγευμα τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς.

Χιόνια στο οδικό δίκτυο

Δυσμενείς είναι οι καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής και έτσι θα είναι έως και τη Δευτέρα (Θεοφάνεια), τόσο λόγω των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που αναμένονται όσο και λόγω του παγετού που θα επικρατεί κατά τόπους.

Συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Βορειοδυτικής Αττικής ενώ στη Βόρεια και στην Ανατολική Αττική το χιονόνερο θα εναλλάσσεται με χιόνι.

Έντονη χιονόπτωση στη Μαγνησίας, επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Από νωρίς την Κυριακή ο «Ηφαιστίων» έδειξε «τα δόντια» του

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται.

Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Μ΄ένα λευκό… πέπλο “ντύθηκε” από νωρίς το πρωί το όρος Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενο το κύμα κακοκαιρίας. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στο καταφύγιο του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. “Είναι το πρώτο χιόνι του 2020” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Γεωργουλή, εκ των διαχειριστών του καταφυγίου, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει ανοικτό και τα Θεοφάνεια.

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα Καλάβρυτα

Χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους.

Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι από τον δρόμο και έπειτα από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Διακοπή κυκλοφορίας

Στο οδικό δίκτυο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων πάνω από 1,5 τόνων με απόφαση της τροχαίας, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μην επαναληφθεί το φιάσκο με την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας όπυ εγκλωβίστηκαν οδηγοί για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Προσάραξη επιβατηγού πλοίου με 48 επιβάτες έξω από το λιμάνι της Σκιάθου

Σε αβαθή στη βραχονησίδα Δασκαλονήσι έξω από το λιμάνι της Σκιάθου, προσάραξε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ούτε εισροή υδάτων. Στο πλοίο επιβαίνουν 48 επιβάτες και 26 μέλη πλήρωμα. Στο σημείο έσπευσε ιδιωτικό τουριστικό σκάφος και πήρε τους επιβάτες.

Τροποποιήσεις σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, βρίσκονται οι υπηρεσίες στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ενταθούν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ενόψει και της προβλεπόμενης, τις επόμενες ώρες, νέας κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έθεσε το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου και επιφυλακή όλο το προσωπικό του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα που δημιουργηθούν, είτε αυτό αφορά στην οδική σύνδεση με την περιοχή, είτε σε υπηρεσίες που δύναται να χρειαστούν, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει ισχύ έως και την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και μπορεί να παραταθεί ή να ανακληθεί με νεότερη απόφαση.

Σε πλήρη ετοιμότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας καθ. Φίλιππος Τσαλίδης.

Σε όλο το δίκτυο από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη είναι σε έτοιμότητα εκχιονιστικά μηχανήματα για να μην παγώσει το χιόνι και δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των τρένων ενώ σε βασικά σημεία του δικτύου έχουν σταλεί ντιζελομηχανές για να κινήσουν τις Αμαξοστοιχίες αν υπάρξουν διακοπές ρεύματος δεδομένου ότι η βασική σίδηροδρομική γραμμή της Χώρας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ηλεκτροδοτούμενη.

Η ΔΕΗ είναι ένας αστάθμητος παράγων, τόνισε ο κ Τσαλίδης και πρόσθεσε: ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά και με τον ΟΣΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο και τους Σταθμούς, είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Κων. Σπηλιόπουλο.

Συμβουλές σε οδηγούς

Πρίν από το ταξίδι, συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.

Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.

Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.

Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.

Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Οδηγώντας στο χιόνι

Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.

Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.

Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.

Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Τοποθέτηση αλυσίδων

Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:

Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.

Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο για την ασφαλή οδήγηση στο χιόνι στο κανάλι της Ολυμπίας Οδού στο YouTube και στον παρακάτω σύνδεσμο στην ιστοσελίδα μας:

Θερμαινόμενοι χώροι στον δήμο Αθηναίων για την προστασία των αστέγων

Στη διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων, επί 24ωρης βάσης, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων. «Λόγω του επερχόμενου νέου κύματος κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ο δήμος Αθηναίων προχωρά στην διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων και μάλιστα επί 24ωρης βάσης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr

 

Πέπλο χιονιού έφερε ο «Ηφαιστίων»: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: