Σε ώριμο στάδιο το πρόγραμμα γεωτρήσεων: Δεν μας επηρεάζει η Τουρκία, λέει η Λευκωσία

File Photo: Πλατφόρμα ενεργειακής εταιρείας στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία philenews.com




Για το πρόγραμμα ερευνητικών και επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων που προωθούν για τους επόμενους μήνες οι κοινοπραξίες Total – Eni και ExxonMobil – Qatar Petroleum, αλλά και για τις διαδικασίες εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με κυριότερες αυτές που αφορούν τον αγωγό από το κοίτασμα προς την Αίγυπτο, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

  • Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η κλειστή συνεδρία η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, επέτρεψε στον υπουργό Ενέργειας να ενημερώσει και για πιο εμπιστευτικού χαρακτήρα λεπτομέρειες σε σχέση με τις εξελίξεις. Ο κύριος άξονας της ενημέρωσης ήταν το ότι το ερευνητικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης, δεν επηρεάζεται άμεσα από τις τουρκικές προκλήσεις και έχει μπει σε ώριμο στάδιο, με τις αναμενόμενες διαδοχικές γεωτρήσεις να δημιουργούν ελπίδες για αισθητό εμπλουτισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου.
  • Ο υπουργός Ενέργειας δεν έκανε δηλώσεις μετά την ενημέρωση της Βουλής, παραπέμποντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντρέα Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι συνεχίζεται κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι διαδικασίες για εκμετάλλευση του «Αφροδίτη». Ο Αντρέας Κυπριανού στις δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι μια δύσκολη περίοδος, επικίνδυνη, αλλά η Κύπρος συνεχίζει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Όπως εξήγησε, αν και δεν μπορούν να λεχθούν πολλά δημοσίως, άκουσαν με ικανοποίηση την ενημέρωση «για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνέχιση των διαδικασιών εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων». Είπε ακόμη πως θα συνεχιστούν εντός του έτους οι ερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις και η συνέχιση της διαδικασίας εμπορικής εκμετάλλευσης του Αφροδίτη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δήλωσε πως στη συνεδρία «τονίσαμε ότι, δυστυχώς, η ΑΟΖ μας δεν είναι διασφαλισμένη παρόλες τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και ότι η απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας δημιουργεί νέα τετελεσμένα, αλλά και κινδύνους για τον λαό μας».

Λέγοντας πως η γεώτρηση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ είναι μια πρόκληση, ακόμη μια παράνομη ενέργεια σε βάρος της πατρίδας μας την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο, ο κ. Κώστα διερωτήθηκε «πότε επιτέλους η διεθνής κοινότητα θα σταματήσει τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, πότε η ΕΕ θα επιβάλει μέτρα σε βάρος της κατοχικής δύναμης;».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε πως πρέπει η κυβέρνηση «να προσπαθήσει με τους μηχανισμούς που υπάρχουν και με την ΕΕ να αντιμετωπιστεί η τουρκική συμπεριφορά και η τουρκική αδιαλλαξία», προσθέτοντας όμως πως, «κρατούμε σήμερα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί κανονικά».

Πέτρος Θεοχαρίδης-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σε σιωπηρή διαδικασία το ψήφισμα για την θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 30 Ιανουαρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: