Σε έξι μήνες υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας είπε ο Σταϊκούρας σε εκδήλωση του Εκόνομιστ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Στη διάρκεια των έξι μηνών της νέας κυβέρνησης πετύχαμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας που είχαμε ανακοινώσει προεκλογικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ετήσια εκδήλωση του Εκόνομιστ με αφορμή το νέο έτος.

Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως μεταξυ άλλων οι υψηλότεροι αναπτυξιακοί ρυθμοί από αυτούς που είχαν αρχικά εκτιμήσει οι θεσμοί, και που επιτρέπουν στην Ελλάδα να ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σταθερά χαμηλότερο κόστος δανεισμού, προσδοκίες για την χρήση και αξιοποίηση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες απο την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για αναπτυξιακά έργα.

Το 2020 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 2019, υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εκτίμησε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις προκλήσεις για το 2020 εστίασε στη συμφωνία για επίτευξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα εφαρμοστεί από το 2021. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόκληση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και εκτος προϋπολογισμού, καθως και στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παρεμβάσεις έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης. Κοινή ηταν η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, οι διεθνείς επενδυτές αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική επενδύσεων στην χώρα μας, ενώ έχει ανοίξει το παραθυρο άντλησης κεφαλαίων απο τις διεθνείς αγορές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θεοχάρης στο Reuters: Η Ελλάδα έχει ισχυρό brand, το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required