Σαρώνει ο νέος κορωναϊός στην Κίνα: Και άλλοι νεκροί, νέα κρούσματα, οι ΗΠΑ ζητούν συνεργασία από Πεκίνο

Οι χώρες ξεκίνησαν να στέλνουν αεροπλάνα στην Κίνα για να παραλάβουν τους διπλωμάτες τους και άλλους υπηκόους τους. EPA, JIJI PRESS JAPAN OUT




Εικοσιπέντε νέοι θάνατοι εξαιτίας του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, γεγονός που ανέβασε σε 131 τους νεκρούς σε όλη την Κίνα αφότου ξέσπασε η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

Οι υγειονομικές αρχές της Χουμπέι κατέγραψαν επίσης 840 νέα κρούσματα του κοροναϊού, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των κρουσμάτων σε 5.300 και πλέον.

Η έξαρση της επιδημίας καταγράφεται παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι είναι σε θέση να περιορίσει την επιδημία και οδήγησε αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα και πολλές πολυεθνικές να περιορίσουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι νέοι θάνατοι και τα νέα κρούσματα σημειώθηκαν παρότι έχουν επιβληθεί δραστικά μέτρα περιορισμού της κίνησης των προσώπων σε όλη την επαρχία Χουμπέι.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας ξέσπασε στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, τον Δεκέμβριο. Στην πλειονότητά τους, οι θάνατοι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε αυτό το αστικό κέντρο, το οποίο αριθμεί περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο νέος κοροναϊός εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές κινεζικές πόλεις και σε πάνω από 12 χώρες του εξωτερικού.

Δεν έχει καταγραφεί κανείς θάνατος εκτός Κίνας.

Η Ουάσιγκτον ζητάει από το Πεκίνο “μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια”

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ ζήτησε σήμερα από την κινεζική κυβέρνηση μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους στην Κίνα.

«Λέμε στην Κίνα ότι η μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια είναι τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μια αποτελεσματικότερη απάντηση», δήλωσε ο Άλεζ Αζάρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει ακόμη δεχθεί να μεταβούν στην Κίνα ομάδες Αμερικανών ειδικών, μια πρόταση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά την 6η Ιανουαρίου.

«Επανέλαβα αυτήν την πρόταση όταν συνομίλησα με τον Κινέζο υπουργό Υγείας τη Δευτέρα και αυτή η πρόταση επαναδιατυπώθηκε και σήμερα μέσω της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Πεκίνο». εξήγησε ο Άζαρ.

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε εξάρει σε ένα tweet τη «διαφάνεια» της Κίνας, κατόπιν επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ότι η κυβέρνησή του «βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Κίνα».

Πέντε κρούσματα του κοροναϊού έχουν ήδη καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Τρία νέα κρούσματα στη Μαλαισία, το σύνολο των ασθενών αυξήθηκε σε 7 (υπουργείο Υγείας)

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε 7.

Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ.

Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.

Τρία νέα κρούσματα στη Γερμανία

Τρία επιπλέον κρούσματα του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν στη Βαυαρία, όπου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.

«Αυτοί οι ασθενείς είναι επίσης εργαζόμενοι στην εταιρεία του Στάρνμπεργκ, όπου εργάζεται ο άνθρωπος που ταυτοποιήθηκε πρώτος», διευκρινίζει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 40 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν βρεθεί ότι είχαν «στενή επαφή» με τον πρώτο ασθενή.

Θα υποβληθούν σε εξετάσεις σήμερα.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, China – Βερολίνο, Germany – Ουάσινγκτον, United States
Κουάλα Λουμπούρ, Malaysia

Ένας Κινέζος τουρίστας το τέταρτο κρούσμα στη Γαλλία: Επαναπατρίζονται 250 Γάλλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: