Προβάδισμα πέντε μονάδων στον Τατάρ για τις ψευτο-εκλογές δίνει δημοσκόπηση: Δύο κράτη θέλουν οι τ/κ

File Photo: Ο παράνομος ψευδο-“πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. @Sigmalivecom




Σε δύο γύρους εκτιμάται ότι θα κριθούν οι «εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διοργάνωσε η εταιρεία Γκεζιτζί, με τα σημερινά δεδομένα η μάχη για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα κριθεί μεταξύ Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ με τον δεύτερο να καταγράφει προβάδισμα πέντε μονάδων.

  • Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί προηγείται καθαρά του Τουφάν Ερχιουρμάν σ’ ό,τι αφορά τη μάχη που θα γίνει κατά τον πρώτο γύρο ανάμεσα στους υποψήφιους από τον χώρο της Αριστεράς. Όσο δε για τον Κουντρέτ Οζερσάι, φαίνεται πως δεν μπορεί να πάει πέραν των υφιστάμενων δυνατοτήτων του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των λεγόμενων εκλογών οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά:

Ερσίν Τατάρ (ηγέτης Κόμματος Εθνικής Ενότητας): 34,2%
Μουσταφά Ακιντζί (νυν ηγέτης Τουρκουπρίων): 28,8%
Τουφάν Ερχιουρμάν (ηγέτης Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος): 17,4%
Κουντρέτ Οζερσάι (τέως αρχηγός Κόμματος του Λαού): 8,3%
Ερχάν Αρικλί (Αναγέννηση-κόμμα εποίκων): 5,7%
Σερντάρ Ντενκτάς (τέως αρχηγός Δημοκρατικού κόμματος): 5,6%
Όπως φαίνεται μέσα από τη δημοσκόπηση κανείς από τους κομματικούς υποψηφίους δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τα ποσοστά της πολιτικής δύναμης από την οποία προέρχεται. Γεγονός από το οποίο επωφελείται ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε κομματικό επίπεδο η δημοσκόπηση κατέγραψε τα εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 43%
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 21,8%
Κόμμα του Λαού (HP): 10,5%
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP): 8,1%
Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 5,1%
Κόμμα της Αναγέννησης (YDP – κόμμα των εποίκων): 7,3%
Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP-YG): 3,1%
Εθνικιστικό Κόμμα Δημοκρατίας (MDP): 0,6%
Η πολυσυλλεκτικότητα του Μουσταφά Ακιντζί τού εξασφαλίζει λίγο κάτω από το 30% που είναι αρκετό -με τα σημερινά δεδομένα- να τον οδηγήσει στον δεύτερο γύρο. Αντίθετα, το ΡΤΚ μπορεί να εμφανίζεται σήμερα ως δεύτερη πολιτική δύναμη στα κατεχόμενα έστω και με τα μισά ποσοστά του ΚΕΕ, εντούτοις αδυνατεί να δώσει ώθηση στον Τουφάν Ερχιουρμάν να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί. Ο νυν ψευτο-«πρωθυπουργός» φαίνεται να συγκεντρώνει το 52,5%, με τον Μουσταφά Ακιντζί να μένει στο 47,5%.

Ο διευθυντής της Γκεζιτζί, Μουράτ Γκεζιτζί, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Σταρ Κίπρις» επισημαίνει ότι ο ρόλος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP – του κόμματος των εποίκων) θα είναι καταλυτικός όσον αφορά στον δεύτερο γύρο. «Αυτός που θα υποστηρίξει ο Αρικλί και το YDP στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα επηρεάσει την τύχη της εκλογικής διαδικασίας», είπε.

  • Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συνεχίζει να μην μπορεί να ξεπεράσει το κομματικό του εκτόπισμα και παρά τη συνεχή προσπάθειά του να προβληθεί ως ο εκλεχτός της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει κατά τον πρώτο γύρο αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για το ποιον θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να ζητήσει ως αντάλλαγμα την «πρωθυπουργία» του κατοχικού καθεστώτος για να στήριξη τον Ερσίν Τατάρ. Σήμερα οι δύο εμφανίζονται να είναι στενοί συνεργάτες εντός της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος. Με τον Τατάρ να έχει τον ρόλο του «πρωθυπουργού» και τον Οζερσάι του «υπουργού εξωτερικών».

Τα ευρήματα της εν λόγω δημοσκόπησης προκάλεσαν την αντίδραση του Ερχάν Αρικλί. Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννηση υποστήριξε πως η δημοσκόπηση είναι «γεμάτη αντιφάσεις». Είναι αστείο, πρόσθεσε, η επιλογή της ομοσπονδίας ως μοντέλου λύσης να λαμβάνει ποσοστό 10% και ο Μουσταφά Ακιντζί μόνος του 28%.

Υποστήριξε πως πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και παρατήρησε ότι οι υποψήφιοι των κομμάτων λαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά από εκείνα των κομμάτων τους στην ίδια έρευνα. Ακόμα και αν υποθέσουμε, ανέφερε, ότι υπάρχει διαρροή από το ΡΤΚ προς τον Μουσταφά Ακιντζί, πράγμα που είναι αμφισβητήσιμο, διερωτήθηκε πώς γίνεται ο ίδιος και ο Κουντρέτ Οζερσάι να λαμβάνουν ποσοστά μικρότερα από εκείνα των κομμάτων τους. Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητα του Ερχάν Αρικλί για τις «προεδρικές εκλογές».

Θέλουν λύση δύο κρατών

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί δεν έμεινε μόνο στα θέματα των ψευτο-«εκλογών» και τις κομματικές δυνατότητες, αλλά ασχολήθηκε και με το Κυπριακό και το τι επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι.

  • Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη δημοσκόπηση, το 81,3% επιθυμεί να τεθεί επί τάπητος η λύση δύο κρατών. Ποσοστό 10,2% υποστηρίζουν ομοσπονδία με την ελληνοκυπριακή πλευρά και 8,5% συνομοσπονδία.

Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι απαιτείται λύση δύο κρατών. Ποσοστό 85% πιστεύει ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να είναι ανεξάρτητο κράτος.

Τέλος, ποσοστό 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο θα πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο 5,2% πιστεύει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να τερματιστούν, ενώ 3% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις της ΕΕ και των ΗΕ.

Πηγή: ΓΤΠ/Τουρκοκυπριακός Τύπος/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/
Ανδρέας Πιμπίσιης

Νέες παρανομίες των Τούρκων για να στηρίξουν το “Γιαβούζ”: Έκαναν βάση υποστήριξης στην Τύμπου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: