Πρόβα πρόκλησης από την Τουρκία: Δοκιμάζει νεύρα, συστήματα και ρεύματα για μελλοντική χρήση

Η τελευταία γνωστή πορεία του Orus Reis πριν στραφεί προς τα ανατολικά και πάλι. Nicos Triantis, Facebook




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά από σχεδόν 12 ώρες δυτικής πορείας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό Orus Reis στράφηκε ανατολικά, προς την Κύπρο και μένει να φανεί αν θα διατηρήσει την ίδια πορεία.

Ενώ επιτηρείται στενά από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και ενώ από την πλευρά της Τουρκίας τηρείται «σιγή ασυρμάτου», έμπειροι παράγοντες τόνιζαν στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal ότι «στην ουσία πρόκειται για πλεύση εξοικείωσης και ελέγχου συστημάτων υποστήριξης για κάθε μελλοντική χρήση».

“Η Τουρκία “τέσταρε” την Ελλάδα”, τόνισαν οι ίδιοι παράγοντες. “Και η Ελλάδα επέλεξε να ρίξει αμέσως τους τόνους, αντί να απαντήσει”, μας είπαν. Σημείωσαν ότι πολύ κοντά στο ερευνητικό σκάφος βρίσκονται τουλάχιστον δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή διατηρεί τα ηχοβολιστικά καλώδια ποντισμένα στην θάλασσα και κινείται με ταχύτητα έως τους έξι κόμβους, με τον περισσότερο χρόνο να έχει παρατηρηθεί πως η πλεύση του δεν ξεπερνά τους τέσσερις κόμβους. Αν έχει ενεργοποιήσει sonar ερευνών ή όχι δεν γίνεται γνωστό τουλάχιστον αυτή την ώρα, αλλά είναι βέβαιο ότι ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές.

Το Orus Reis συνεχίζουν να συνοδεύουν τα δυο βοηθητικά πλοία που είχε εξ αρχής μαζί του.

Σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρίσκεται η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και το πλήρωμά της καταγράφει κάθε κίνηση και μεταφέρει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Όλα τα σενάρια εξετάζονται αυτή τη στιγμή, με την Ελληνική πλευρά να είναι ψύχραιμη αλλά σε ιδιαίτερη εγρήγορση διότι ουδείς μπορεί να υπολογίσει αυτή την στιγμή πως θα θελήσει τις επόμενες ώρες να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα το συγκεκριμένο περιστατικό.

Να θυμίσουμε ότι τα ξημερώματα ενεργοποιήθηκαν οι ναυτικές δυνάμεις ώστε να σπεύσουν στην θαλάσσια περιοχή 128 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελόριζο, εκεί που κινείται μέχρι τώρα το ερευνητικό της Τουρκίας.

Από την Ελληνική φρεγάτα έχουν γνωστοποιήσει μέσω ασυρμάτου στο Orus Reis ότι βρίσκεται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη:

Για ελληνο-τουρκική ένταση στα Ίμια κάνει λόγο η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας ‘Σοζτζού’, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σε βίντεο που δημοσιεύει επιχειρεί να δείξει την κινητικότητα των πλοίων της ακτοφυλακής και των δύο χωρών ανήμερα της 24ης επετείου της κρίσης των Ιμίων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε το “περιστατικό” (ΕΔΩ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ελληνικά και τουρκικά πλοία του λιμενικού ήρθαν σήμερα αντιμέτωπα στις βραχονησίδες των Ιμίων. Όπως αναφέρεται, τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής σήμερα από νωρίς το πρωί επιτηρούν τις βραχονησίδες πλησιάζοντας μέχρι 50 μέτρα τα Ίμια.

Γύρω στις 11.30 το πρωί 6 ελληνικά ψαροκάικα που ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Κάλυμνο προσπάθησαν να πλησιάσουν τις βραχονησίδες Ίμια, αλλά δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δεν τα άφησαν να πλησιάσουν και αποσύρθηκαν σε απόσταση περίπου 2 μιλίων. Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής απέπλευσαν από την Κω και την Κάλυμνο, αλλά μόλις είδαν τα τουρκικά πλοία –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- αποσύρθηκαν στην Καλόλιμνο. Την ώρα της έντασης πάντως τα τουρκικά ψαροκάικα που βρίσκονταν στα λιμάνια της Αλικαρνασσού απέφυγαν να κατευθυνθούν στην περιοχή των Ιμίων.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη πλησίασαν μεταξύ τους μέχρι και 300 μέτρα.

Το πρωί στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν 3 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά το μεσημέρι ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 6. Ένα από τα τουρκικά σκάφη πλησίασε τις βραχονησίδες Ίμια σε απόσταση 100 μέτρων και σταμάτησε για λίγο, την ώρα που τα άλλα τουρκικά σκάφη παρέμειναν πιο πίσω σε απόσταση μισού έως 2 μιλίων για να παρακολουθούν. Παράλληλα, το ελληνικό σκάφος περίμενε –όπως αναφέρεται- σε απόσταση 1.5 μίλι, μπροστά στο νησί Καλόλιμνος.

Σήμερα πάντως από την περιοχή των Ιμίων πραγματοποίησαν διέλευση από την πλευρά των τουρκικών υδάτων, όπως σημειώνεται, πλοία που μετέφεραν ξηρό φορτίο από το Γκιουλούκ της Τουρκίας προς το Ισραήλ

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική στρατιωτική μονάδα που βρίσκεται στην Καλόλιμνο με περίπου 60 στρατιώτες, αποβάθρα, πίστα ελικοπτέρων και πύργο ραντάρ σήμερα παρουσίασε ιδιαίτερη κινητικότητα. Οι Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούν συνεχώς τα Ίμια από το φυλάκιο, σημειώνεται.

Το ΥΠΕΞ διαψεύδει τουρκικό δημοσίευμα για ένταση στα Ίμια μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων

Γεραπετρίτης: Συγκυριακό γεγονός

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Reis”, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί είναι ομόθυμη.

Δεν κάνει έρευνες το Orus Reis, αλλά είναι ακόμη στην υφαλοκρηπίδα: Πρόκληση ή θαλασσοταραχή;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: