Πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Σουηδία, δύο στη Βρετανία, έξι στη Γερμανία

Νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε ευρωπαϊκές χώρες. EPA, HOW HWEE YOUNG




Δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, τα πρώτα κρούσματα στη Βρετανία, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Αξιωματούχοι υγείας είχαν προειδοποιήσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ισχυρές πιθανότητες για εμφανίσει κρούσματα του νέου κοροναϊού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική επαρχία της Κίνας Χουμπέι και έχει σκοτώσει μέχρι τώρα 213 ανθρώπους.

«Οι ασθενείς λαμβάνουν ειδική φροντίδα από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και υποβάλλονται σε δοκιμασμένες και ελεγμένες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας Κρις Ουίτι.

Ο Ουίτι είπε πως οι δύο προσβληθέντες από τον ιό ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο Νιούκασλ, στη βόρεια Αγγλία.

Το προσωπικό, οι υπόλοιποι ασθενείς και γενικότερα το κοινό δεν θα διατρέξει κίνδυνο, είπε, και πρόσθεσε πως αξιωματούχοι υγείας εντοπίζουν όσους είχαν στενή επαφή με τους δύο ασθενείς.

Ο Ουίτι είπε επίσης πως οι αρχές επεκτείνουν τη σύστασή τους προκειμένου όσοι επέστρεψαν από την Κίνα να «αυτο-απομονωθούν» αν παρουσιάσουν συμπτώματα οποιουδήποτε είδους.

Ένα παιδί πέντε ετών το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα

Ένα παιδί πέντε ετών από το Σίγκσντορφ της Βαυαρίας είναι το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα του νέου κινεζικού κοροναϊού στην Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας «Webasto», ο οποίος είχε ήδη διαγνωστεί ως ασθενής, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, όλα τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως και το άμεσο περιβάλλον τους.

«Η κατάσταση της υγείας όλης της οικογένειας είναι σταθερή. Τα παιδιά έχουν ήδη αρρωστήσει ελαφρώς και έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αλλά θεωρούμε ότι όλη η οικογένεια έχει πιθανότατα επιμολυνθεί», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Τόμας Γκλουκ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους γονείς, ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά έως πέντε ετών.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου για τον κοροναϊό, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac εκτίμησε σήμερα ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί η έρευνα και όλες οι απαραίτητες δοκιμές. Η CureVac θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία και γι’ αυτόν τον σκοπό θα λάβει επιπλέον πόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Συμμαχίας για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI).

«Αναπτύσσουμε ήδη μια ουσία εμβολίου, η οποία έπειτα από επιτυχείς προκλινικές έρευνες θα μπορεί να δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, με ανθρώπους. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 εβδομάδες», δήλωσε η Πρόεδρος της εταιρίας Μαριόλα Φοτίν-Μλέτσεκ. «Ο κοροναϊός προκαλεί αυτές τις μέρες ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας ‘Ανια Κάρλιτσεκ.

Δύσκολο έργο

Το έργο του περιορισμού και της αποτροπής της εξάπλωσης του ξεσπάσματος του κοροναϊού στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν παραμένει «δύσκολο και περίπλοκο», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ζου Σιανουάνγκ.

Ο εφοδιασμός του πληθυσμού με μάσκες και άλλα ιατρικά μέσα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, δήλωσε η αντιδήμαρχος Σου Χονγκλάν.

Ο Ζου και η Σου έκαναν τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η Ουχάν, πρωτεύουσα της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, είναι το επίκεντρο ενός ιού που επεκτείνεται πολύ γρήγορα προκαλώντας μέχρι τώρα τον θάνατο 213 ανθρώπων και τη μόλυνση τουλάχιστον 9.800 παγκοσμίως.

Στο μεταξύ, η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μασκών και ειδικών στολών προστασίας εν μέσω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Πρώτο κρούσμα στη Σουηδία

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κοροναϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία.

“Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

“Δεν είναι σοβαρά άρρωστη”, επισημαίνεται.

Επιστρέφουν στη Ρωσία

Οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Κίνα, εξαιτίας της απειλής το νέου κοροναϊού, θα αρχίσουν να μεταφέρονται στη Ρωσία από 1ης Φεβρουαρίου μέσω των σημείων εισόδου στην ρωσική Άπω Ανατολή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της περιοχής.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις αεροπορικές πτήσεις προς την Κίνα, τις οποίες θα πραγματοποιεί μόνο η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot προς τέσσερις κινεζικές πόλεις, το Πεκίνο, τη Σανγκάη, την Γκουαντζού και το Χονκ Κονγκ.

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κίνας, τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις κανονικές τους πτήσεις προς την Μόσχα. Εκτός των άλλων ελήφθη απόφαση να αρχίσει η μεταφορά Ρώσων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουχάν στη Ρωσία.

Η μεταφορά θα γίνεται μέσω τριών μεθοριακών σημείων διέλευσης.

Ύποπτος επιβάτης

Ένας επιβάτης που επέβαινε στο αεροσκάφος το οποίο είχε αναχωρήσει από την πόλη Ουχάν της Κίνας “παρουσιάζει συμπτώματα” του κοροναϊού και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Γαλλία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

“Το πρόσωπο αυτό διακομίσθηκε απευθείας στο νοσοκομείο της Τιμόν και ασφαλώς θα εξετασθεί”, διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν κατά την ενημέρωση του Τύπου στο αεροδρόμιο Μαρινιάν (νοτιοανατολική Γαλλία). Νωρίς το απόγευμα, η υπουργός υποδέχτηκε στη γαλλική στρατιωτική βάση της Ιστρ τους 180 επιβάτες που είχαν φθάσει από την Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

“Οι συμπολίτες μας έφθασαν στο γαλλικό έδαφος, αυτό είναι ανακουφιστικό για εμάς και για εκείνους. Είναι ευτυχείς που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος, νιώθουν ασφαλείς, πιστεύω”, πρόσθεσε.

Η Μπιζέν εξήγησε ότι οι επιβάτες, οι οποίοι θα απομονωθούν μέσα ένα τουριστικό συγκρότημα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καρί-λε-Ρουέ, υπέγραψαν “μια συμφωνία που τους ορίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν από το κέντρο για 14 ημέρες”.

“Δεκαπέντε ημέρες είναι η μέγιστη περίοδος επώασης της ασθένειας”, πρόσθεσε. “Ήρθα εδώ να τους εξηγήσω πώς θα παρακολουθούνται, ότι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το δωμάτιό τους”, πρόσθεσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα παρακολουθούνται “δύο φορές την ημέρα κλινικά με τη λήψη της θερμοκρασίας τους”.

Ένα δεύτερο αεροσκάφος, ένα A380, αναμένεται να επαναπατρίσει από την Ουχάν και άλλους Γάλλους “και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πέραν αυτής”, δήλωσε η Μπιζέν.

Στο Καρί-λε-Ρουέ, μια ενημερωτική συνάντηση θα γίνει για όλους τους κατοίκους που θέλουν διευκρινιστικά στοιχεία. “Οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε να φοβούνται προφανώς”, είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι ο ιός “μεταδίδεται από το σάλιο σε μικρή απόσταση, από δύο έως τρία μέτρα”.

Επί του παρόντος, σχεδόν 8.900 κρούσματα της λοίμωξης με τον νέο ιό καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ), που ήταν θανατηφόρα για 213 ασθενείς. Περίπου 100 ασθενείς έχουν καταγραφεί σχεδόν σε άλλες 20 χώρες, εκ των οποίων έξι στη Γαλλία, αλλά κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει εκτός της Κίνας.

Δέκα εκατομμύρια για έρευνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδεσμεύει ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα για τον νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην Κίνα και για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη καμία θεραπεία.

Οι Βρυξέλλες απηύθυναν κατεπείγουσα έκκληση για ερευνητικά σχέδια με τα οποία «θα μάθουμε περισσότερα για την επιδημία του νέου κοροναϊού, θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών και θα βελτιώσουν την προετοιμασία και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», εξηγεί η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Πρέπει να έχουμε μια πολυδιαστατική και διακυβερνητική απάντηση στον κορονοϊό και η έρευνα είναι ένα βασικό στοιχείο. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό ώστε να στοχοθετήσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να διασφαλίσουμε την καλύτερη αντιμετώπιση των πολιτών μας», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ανταποκριθούν στην έκκληση της Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής από τον νέο κοροναϊό έχουν χάσει τη ζωή τους 213 άνθρωποι και τα κρούσματα φτάνουν τις 10.000 στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο). Περίπου 100 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες 20 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

«Αργή αντίδραση»

O πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της κινεζικής πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού παραδέχθηκε ότι φταίει για την «αργή αντίδραση» που υπήρξε μπροστά στον ιό, σύμφωνα με μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Έχω κυριευθεί από ένα αίσθημα ενοχής, από τύψεις και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου» με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα την κρίση, είπε ο Μα Γκοκιάνγκ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) στην πόλη. «Εάν είχα πάρει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα περιορισμών, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με σήμερα».

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα σπάνια παραδέχονται δημοσίως λάθη, ακόμα σπανιότερα στην τηλεόραση σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Όμως, οι αρχές της Ουχάν βρίσκονται υπό ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της κοινής γνώμης. Πολλοί Κινέζοι τους κατηγορούν ότι καθυστέρησαν να ενημέρωσουν τους πολίτες όταν ξεκίνησε η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων στη χώρα.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, οι αρχές έθεσαν την 23η Ιανουαρίου την Ουχάν και άλλες περιοχές στην επαρχία Χουμπέι σε καραντίνα.

Όμως, ο Μα Γκοκιάνγκ εκτιμά ότι θα έπρεπε να λάβει μέτρα 10 ημέρες νωρίτερα.

«Η επιδημία θα είχε πιθανόν μετριαστεί, δεν θα είχε τέτοιο εύρος» υπογράμμισε ο Μα, που είναι επίσης αναπληρωτής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Το Πεκίνο προειδοποιεί για τον «άχρηστο πανικό»

Ο Κινέζος πρεσβευτής του ΟΗΕ στη Γενεύη προειδοποίησε σήμερα έναντι του «άχρηστου πανικού» και των «υπερβολικών» προληπτικών μέτρων που λαμβάνουν ορισμένες χώρες μπροστά στην επιδημία ιογενούς πνευμονίας, για την οποία ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού.

«Δεν είναι αναγκαίο να επικρατεί άχρηστος πανικός ούτε να λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα» δήλωσε ο Κινέζος αντιπρόσωπος Χου Τσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμπιστεύεται απόλυτα την Κίνα».

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αναποτελεσματικοί», να προκαλέσουν προβλήματα στη διανομή βοήθειας και να βυθίσουν την οικονομία των πληγεισών χωρών.

Σήμερα, υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικός ωθώντας τους ανθρώπους να ταξιδέψουν παράνομα, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Μογγολία ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, επιχειρώντας να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Τσεν επισήμανε ότι μόλις το 1% των κρουσμάτων ζει εκτός της Κίνας, «γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κίνα είναι πολύ αποτελεσματικά».

Σχετικά με την κατάσταση συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο Τσεν εκτιμά ότι αυτό το μέτρο «ελήφθη για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας κι όχι ειδικά εναντίον μιας χώρας».

«Όσο μας εμπιστεύονται, πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη. Η διεθνής συνεργασία και εμπιστοσύνη είναι αυτό που χρειαζόμαστε» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα δεν συνάδει με τα γεγονότα κι είναι ανάρμοστη.

Το Στέιτ Ντπάρτμεντ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα και πλέον βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σε καραντίνα 14 ημερών οι 195 Αμερικανοί που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι 195 Αμερικανοί που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν της Κίνας, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.

«Η καραντίνα θα διαρκέσει 14 ημέρες από τη στιγμή που το αεροσκάφος αναχώρησε από την Ουχάν», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια Νόσων του Αναπνευστικού, στο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Το αεροσκάφος έφυγε την Τετάρτη από την Κίνα και προσγειώθηκε στο Ρίβερσαϊντ στην Καλιφόρνια.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην πόλη.

Δέκα οκτώ περιφέρειες στο Κουίνς και τη Νέα Υόρκη έλαβαν οδηγίες νωρίτερα σήμερα να επιδεικνύουν προσοχή οι πολίτες τους, εάν επισκέπτονται το νοσοκομείο Elmhurst Hospital, όπου νοσηλεύεται ένα πιθανό κρούσμα του νέου κοροναϊού, έγραψε η Daily News.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μασαλία, Γαλλία, Κίνα, Μόσχα, Λονδίνο, Βρετανία, Σουηδία

 

Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση και ορθή τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας συνιστούν οι ειδικοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: