Πρωτιά με τις υπερχειλήσεις στα φραγμάτα τον Ιανουάριο στην Κύπρο, λέει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

File Photo: Τόσο υψηλά αποθέματα νερού και τόσες υπερχειλίσεις φραγμάτων κατά τον μήνα Ιανουάριο, σημειώνονται πρώτη φορά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α΄ Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Μάριος Χατζηκωστής. ΚΥΠΕ




Για πρώτη φορά στην Κύπρο έχουμε τόσο υψηλά αποθέματα νερού και τόσες υπερχειλίσεις φραγμάτων κατά τον μήνα Ιανουάριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α΄ Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Μάριος Χατζηκωστής σημειώνοντας ότι το ένα φράγμα υπερχειλίζει μετά το άλλο.

«Συνήθως τα φράγματα υπερχειλίζουν γύρω στον μήνα Μάρτιο με Απρίλιο ενώ φέτος επειδή ξεκινήσαμε την χρονιά μας με υψηλά αποθέματα νερού λόγω του περσινής βροχόπτωσης – τα υψηλότερα που είχαμε ποτέ την 1η Οκτωβρίου που ξεκινά το ημερολογιακό μας έτος – ήρθε καλή χρονιά και φέτος μέχρι τώρα γι αυτό είχαμε τις υπερχειλίσεις από τον μήνα Ιανουάριο».

Όπως ανέφερε η χωρητικότητα των φραγμάτων είναι 290 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Η πληρότητα μέχρι στιγμής ανήλθε στο 96% με 281 εκ. 644 χιλ. κυβικά μέτρα νερού και αναμένεται ότι θα φθάσει στο 99%.

Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο υπερχείλισαν και τα φράγματα του Κούρη, της Ευρέτου και των Πολεμιδιών.

«Από τα μεγάλα φράγματα που καταγράφουμε, μας έμειναν μόνο 4-5 ακόμη που δεν υπερχείλισαν. Το πιο σημαντικό φράγμα που θα μείνει στο τέλος για να γεμίσει είναι αυτό των Λευκάρων, που θα εξαρτηθεί από την συνέχεια των βροχών. Ο Διπόταμος θα υπερχειλίσει σε λίγες ημέρες. Στην Άχνα θα μεταφέρουμε ότι περίσσευμα μένει από τον Νότιο Αγωγό. Ο Μαυροκόλυμπος θέλει μια δυο μέρες να υπερχειλίσει και η Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς μέχρι την Δευτέρα θα υπερχειλίσει. Το φράγμα της Βυζακιάς που είναι με εκτροπή που γεμίζει διότι είναι εξωποτάμιο θα γεμίσει κι αυτό σίγουρα μέχρι το τέλος του μήνα», πρόσθεσε.

  • Αυξημένη ροή νερού στο Φαράγγι του Άβακα

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Επαρχία Πάφου προκάλεσαν αυξημένη ροή νερού στο Φαράγγι του Άβακα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτρέπεται το κοινό όπως για τη δική του ασφάλεια, λόγω αυξημένης ροής νερού στο Φαράγγι του Άβακα, όπως αποφεύγει τη χρήση του Μονοπατιού, μέχρι που το Τμήμα Δασών επανέλθει με νέα σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το Φαράγγι του Άβακα είναι ένα από τα πιο αξιόλογα τοπία και χαρακτηρίζεται πολύ επισκέψιμο ολόχρονα, αφού το χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται μέσω ενός μονοπατιού, το οποίο απλώνεται κατά μήκος της κοίτη του ποταμού «Αυγά» και καλύπτεται περιμετρικά από πυκνή βλάστηση.

  • Βλάβη σε αγωγό επηρεάζει την παροχή νερού σε περιοχές της Λεμεσού

Βλάβη σε αγωγό παροχής νερού έχει προκληθεί λόγω της υπερχείλισης του φράγματος της Γερμασόγειας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται περιοχές της Λεμεσού.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού αναφέρει πως η βλάβη επηρεάζει την παροχή νερού σε περιοχές του Δήμου Αγίου Αθανασίου που βρίσκονται βόρεια της οδού Χαράλαμπου Ευαγόρου (δρόμος Κοιμητηρίου) μέχρι το μοναστήρι Σφαλαγγιώτισσας και από τον δρόμο προς Μαθηκολώνη μέχρι το ανατολικό μέρος της περιοχής Πάνθεα.

Επίσης, προστίθεται, επηρεάζονται οι ψηλές περιοχές των κοινοτήτων Φοινικαριών και Μουτταγιάκας.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΣΥΛ καταβάλλουν προσπάθειες για αποκατάσταση της βλάβης και τροφοδότηση με εναλλακτικό τρόπο των επηρεαζόμενων περιοχών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα, Κική Περικλέου, Σταύρος Κονιώτης
Λευκωσία, Πάφος, Λεμεσός / Κύπρος

Υπερχείλισαν φράγματα στην Κύπρο: Έκλεισαν δρόμοι, συσσώρευση υδάτων σε αρκετά σημεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: