Πρόταση Γερμανίας στην Ελλάδα: Φέρτε μας πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο

File Photo: Αλλοδαποί σε λέμβο. ΚΥΠΕ




Πολιτικοί της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών πράσινο φως για να δεχθούν δήμοι και κοινότητες πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο, γράφει το Focus Online με τίτλο «Πάνω από 90 γερμανικές πόλεις προτίθενται να δεχθούν πρόσφυγες».

Οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα συναπόφασης, τονίζει η Μίριαν Κοχ, επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης στον δήμο του Ντίσελντορφ. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ανήκει στην ομάδα «Ασφαλή Λιμάνια», στην οποία συμμετέχουν 120 γερμανικοί δήμοι και κοινότητες που προτίθεται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Αφορμή για την πρωτοβουλία οι άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών. Εκπρόσωποι των εν λόγω δήμων και κοινοτήτων κατέθεσαν τη Δευτέρα προτάσεις για τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την Μίριαμ Κοχ το Ντίσελντορφ είναι σε θέση να δεχθεί 300 άτομα επιπλέον.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο δήμαρχος του Πότσνταμ Μάικ Σούμπερτ δήλωνε πως η πόλη του μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες από ελληνικά προσφυγικά κέντρα. Τη Δευτέρα ο γερμανός δήμαρχος τόνισε πως το ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι να μην αφεθούν στην τύχη τους ιταλικές και ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με τον Μάικ Σούπερτ «οι πόλεις που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στηρίζονται σε σχετικές αποφάσεις του δημοτικών συμβουλίων. Η νομιμοποίηση αυτή είναι ισχυρότερη από ένα σύστημα κατανομής που αποφασίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο».

DW-Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ένταση και επεισόδια από μετανάστες στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο: 18 συλλήψεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: