Πρόταση Μπορέλ για δεύτερη συνάντηση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στο κέντρο ο Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία




O Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ζήτησε τη Δευτέρα, σε συνάντησή του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Βερολίνο, να υπάρξουν πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Βελτ.

Με ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για τις αποφάσεις του Βερολίνου θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους όσοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων «ότι αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», δήλωσε ο Μάας, και ο Μπορέλ πρόσθεσε πως «αυτό το είδος προβλημάτων δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια νύχτα».

  • Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όμως, πρότεινε να υπάρξει συγχρόνως μια δεύτερη συνάντηση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στα μέσα Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
  • Σημαντικό όμως πρώτα –σημειώνει η εφημερίδα- θα είναι το πώς θα πάει η προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα συνάντηση της Επιτροπής 5+5 με εκπροσώπους του στρατού των δύο αντίπαλων μερών της Λιβύης.

Και η Βελτ προσθέτει πως το μεγάλο ερώτημα, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών, είναι αν ο Χαφτάρ είναι πρόθυμος να μοιραστεί πραγματικά την εξουσία. Ωστόσο, παραπέμπουν και στο ότι ο στρατηγός εξαρτάται από τον ανεφοδιασμό της Μόσχας. Πιθανότατα λοιπόν, να πρέπει στο τέλος να αποφασίσει επί της ουσίας η Μόσχα για τον αν θα υπάρξει εκεχειρία και θα τηρηθεί το εμπάργκο όπλων. Και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ο Μάας θέλει να δεσμεύσει τη Μόσχα με απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες γίνονται εντατικές συσκέψεις για το αν θα αρχίσει και πάλι η αποστολή της ΕΕ «Σοφία» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων. Πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Αυστρία και η Ιταλία, αντιδρούν σε κάτι τέτοιο. Αλλά και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας διστάζει -επισημαίνεται- να ζητήσει την αναβίωση της αποστολής «Σοφία».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ερντογάν σε παράκρουση: Να μην ασχολείται μαζί μας η Ελλάδα, αλλά δεν θα χάψουμε ότι η Κρήτη έχει ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: